Memur Hukuku

Devlet kurumlarında maaşlı olarak çalışan ve kamu hizmeti gören kişilere halk arasında memur denilmektedir. Hukuk dalları arasında memur hukuku ismiyle anılan bir hukuk dalı olmamasına karşın, hukukta ihtisaslaşmanın ilerlemesiyle idare hukukunun bir alt dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda memurların idare ile olan ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgilenilen hukuka memur hukuku denilmektedir. Memur hukukunda yargı kolu genel itibariyle idari yargı olmakla birlikte bazı durumlarda adli yargı görevli olabilmektedir.

Memur Hukukunun Konusunu Oluşturan Durumlar Nelerdir?

Memur hukuku her türlü kamu personelinin idare ile arasında yaşanan uyuşmazlıkla ilgilenir.

Bu doğrultuda:

  • disiplin cezaları,
  • atama işlemlerinin iptali,
  • görevden almaların iptali,
  • görevden çıkarmanın iptali,
  • sözleşme feshinin geçersizliği kurum veya kamu zararı

gibi konular memur hukukunun konularını oluşturmaktadır. Memur hukukunda en çok karşılaşılan uyuşmazlığın ise disiplin cezaları olduğu söylenebilir.

Memurların disiplin cezası alabilmesi için takip edilmesi gereken usuli işlemler mevzuatlarda sayılmıştır. Bunlara göre disiplin cezasını verebilecek kişi ve makamlar, hangi eyleme hangi disiplin cezasının verileceği, disiplin soruşturmasının yapılması zorunluluğu ve zamanaşımı süresi hükme bağlanmıştır.

Disiplin hukuku mevzuatlarda ayrıntılı bir şekilde düzenlendiği için idare tarafından sıklıkla bunlara uyulamamakta ve bu sebeple uyuşmazlık meydana gelmektedir.

Memur Hukukuna İlişkin Mevzuatlar Nelerdir?

  • 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu
  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu
  • 926 Sayılı TSK Personel Kanunu
  • 6413 Sayılı TSK Disiplin Kanunu
  • Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği

Askeriyede Disiplin Nedir? Askeriyede Disiplin Cezası Nedir?

Türk Silahlı Kuvvetlerinde disiplin birçok şeyden önde gelmektedir. Zira disiplin bir ordunun düzen içinde bir arada olmasını sağlayan temel unsurdur.

Disiplinin kaybolması durumunda ordudaki düzen kaybolur ve ordu görevlerini yerine getiremez hale gelir.

Bu nedenle askeriyede disipline her zaman önem verilmiş ve kanun koyucu tarafından 6413 sayılı TSK Disiplin Kanunu oluşturulmuştur. Bu kanunda ise çok çeşitli hükümler bulunmaktadır.

Askeriyede farklı türde cezalar bulunmaktadır.

TSK Disiplin Kanununda öngörülen disiplin cezaları şunlardır:

  • Uyarma cezası,
  • Kınama cezası,
  • Hizmete kısmi süreli devam cezası,
  • Aylıktan kesme cezası,
  • Hizmet yerini terk etmeme cezası,
  • Oda hapsi cezası Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası.

Bu cezaların bir kısmı kişinin hayatında doğrudan bir etki göstermezken bazıları doğrudan etki gösterebilir. Doğrudan etki göstermeyecek disiplin cezalarına uyarma ve kınama cezaları doğrudan etki gösterebilecek disiplin cezalarına ise kısmi süreli hizmete devam cezası, aylıktan kesme cezası, hizmet yerini terk etmeme cezası örnek olarak gösterilebilir.

Bu disiplin cezaları disiplinsizlik teşkil eden eylemlerin ağırlığına göre değişmektedir. Yukarıda belirtilen cezalardan en ağırı silahlı kuvvetlerden ayırma cezasıdır. Zira bu cezanın sonucunda ilgili kişi gelir elde ettiği mesleğinden olmaktadır.

Silahlı kuvvetlerden ayırma cezası TSK Disiplin Kanunda öngörülen Yüksek Disiplin Kurulları tarafından verilmektedir.

Bu kurullar silahlı kuvvetlerden ayırma cezası vermeden önce ilgilinin savunmasını isterler. İlgili kişi bu savunmasına avukatı ile katılabilir. Muhakkak burada avukatın önemi büyük olacaktır.

6413 Sayılı TSK Disiplin Kanunu Nedir?

TSK Disiplin Kanunun Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan askeri personellerin uyması gereken disiplin kurallarını, bu kurallara uymamaları halinde uygulanacak olan disiplin cezalarını, bu cezaların hangi usulde verileceğini ve yapılacak olan disiplin soruşturmalarının usullerini belirlemektedir.

Bu bağlamda 6413 sayılı TSK Disiplin Kanununda çok geniş çaplı hükümler bulunmaktadır. Bu konuda ayrıntılı olarak bilgi edinmek için sitemizde yer alan “Askeri Disiplin Hukuku El Kitabını” inceleyebilirsiniz.

Memur Hukuku Alanında Avukatlık Hizmetlerimiz

MDM hukuk olarak alanında uzman olan kadromuzla yeni bir ihtisas alanı olarak gelişen memur hukukunda disiplin cezalarının iptali, atamaların iptali, özlük haklarının iadesi, kurum zararının tahsili kararının iptali davalarında süreci yönetme konusunda faaliyet yürütmekteyiz.

Siz de sürelerin sıkı şartlara bağlandığı, ayrıntılı düzenlenmesi sebebiyle herkesin hakim olamayacağı memur hukukunda uyuşmazlığınızın çözülmesi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Faydalı Linkler: