HAVACILIK HUKUKU

Bir ülkenin sınırları belli kara ve deniz parçalarının üzerinde kalan hava tabakası olarak tanımlanan hava sahasından faydalanmaya yönelik ulaşım ve taşıma faaliyetleri; meteoroloji, telsiz vb. yayın cihazları ile haberleşme ve sinyallere yönelik kuralları düzenleyen hukuk dalı havacılık hukukunu oluşturmaktadır.

Havacılık genç ve dinamik bir hukuk dalı olmasının yanında Karma Hukuk dalı olması dolayısıyla geniş bir uygulama alanı bulmaktadır. Havayolu sektöründeki ticari faaliyetler, taşıma, yükleme ve boşaltma işlemleri, alan işletmeciliği, kiralamalar özel hukukun; işletmecilik ruhsatı, çalışma izinleri, eğitim zorunluluğu, kazanılan gelirin vergilendirilmesi kamu hukuku; yolcu taşımacılığı, hava trafik kontrolleri, pilotların sorumlulukları, uçuş haklarına sahip havayolu şirketlerinin hava sahasında izleyeceği hatlar, sayıları ve uçuş sıklıkları uluslararası hukukun kapsamına girmektedir.

Havacılık Hukukunun en temel dayanağı T.C. Anayasasının 48. Maddesindeki sözleşme ve teşebbüs hürriyetidir.Türkiye’nin taraf olduğu veusulüne uygun yürürlüğe giren Varşova Konvansiyonu, Montreal Konvansiyonu,Şikago Konvansiyonu, uluslararası hava taşımacılığı sözleşmeleri; taşımanın hava aracı ile yapılması; yolcu, bagaj, yük taşınması; ücret; uluslararası sivil havacılık organizasyonu; seyrüsefer gibi konularda düzenlenmiştir.

Aynı zamanda ülkemizdeki yasal mevzuatı 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ve Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği oluşturmaktadır. Tüm bu düzenlemeler kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerininhavacılık sahasındaki faaliyetlerinidevamlı ve hızlı bir gelişme gösteren,ileri teknolojinin uygulandığı,sürat ve emniyet faktörlerinin büyük önem taşıdığı sivil havacılık sahasında, ulusal çıkarlarımız ve uluslararası ilişkilerimize uygun bir şekilde düzenlemeyi; iç ve dış hatlarda tarifeli ve/veya tarifesiz seferlerle ücret karşılığında yolcu ve yük veya sadece yük taşımak üzere kurulmuş veya kurulacak ticari hava taşıma işletmelerine ruhsat verilmesini, verilen ruhsatın askıya alınmasını veya iptal edilmesini ve bu işletmelerin, sahiplerinin, personelinin taşıması gereken nitelikleri, görevlerini ve sorumluluklarını belirlemeyive hava taşımacılığına ilişkin uyuşmazlıkların çözümünü amaçlar.

 

HAVACILIK HUKUKU ALANINDA AVUKATLIK HİZMETLERİMİZ

  1. -Hava taşımacılığına ilişkin hukuki mütalaa ve danışmanlık.
  2. -Havayolu şirketlerinin kurulmasında prosedürün takibi.
  3. -Özel taşıma sözleşmelerinin hazırlanması.
  4. -Hava taşıtlarının alım, satım, kiralama sözleşmelerinin hazırlanması.
  5. -Hava taşıtlarının tescil işlemleri.

 

Havacılık hukuku kapsamında her tür uyuşmazlığa yönelik dava açılması ve takibi gibi alanlarda MDM Hukuk Ve Danışmanlık Bürosu olarak uzman kadromuz ile hizmet vermekteyiz.