Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçu
Makale Başlıkları
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçu
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 162. Maddesinde düzenlenmiştir.
Günümüzde, finansal işlemlerin güven içinde yürütülmesi büyük önem taşır. Böylece çekin ödeme aracı olarak kullanımı da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Ne yazık ki, bu finansal aracın kötüye kullanılması sonucu “Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçu” ortaya çıkar. Hem alıcılar hem de ekonomi için ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu suç, özellikle ticari hayatta güveni sarsmakta ve mali zararlara neden olmaktadır.
Bu makale, çekle ilgili tüm tarafların haklarını koruma altına almayı ve bu konuda farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. Okurlarımız için mdmhukuk.com adresinden daha fazla bilgi ve destek alabilirsiniz.
Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçu olarak bilinen ve 3167 sayılı kanunda düzenlenen suç tipi, 5941 sayılı Çek Kanun’unda Çekte Karşılıksızdır İşlemi Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçu olarak yeniden düzenlenmiştir.
İlk düzenlemeden (3167 Sayılı Kanun) farklı olarak Çek Kanunu Madde 5/1’de bahsi geçen “karşılıksız” ifadesi. İşleme tabi tutulan çekin düzenlemesine ilişkin olmayıp, düzenlenen çekin kanunca belirtilen ibraz süresi içerisinde ibraz edilmiş olmasıyla beraber çekin karşılığının ilgili bankada bulunmamasının suç teşkil ettiğini anlatmak istemektedir.
Bu suçun düzenlenmesinde; çekin güvenilir bir ödeme aracı olmasını sağlamak ve çek hamilinin mağdur olmasını engellemek, mağdur olunduğu takdirde ise çek hamilinin malvarlığını korumak amaçlanan hukuki yararlardır.
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunun Unsurları
- Bahse konu çekin vadesi gelmiş olmalı,
- Çek belirtilen süre içerisinde bankaya ibraz edilmeli,
- Çek hamili yasal süre içerisinde şikayet yoluna başvurmalı,
- İlgili banka işbu çeke “karşılıksızdır” şerhini işlemeli.
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunun Faili Kim Olabilir?
Kural olarak bilindiği üzere suç herkes tarafından işlenebilir. Bu tür suçlara genel suçlar denmektedir.
Buna karşın kanun koyucu bazı suç tiplerinde failin niteliğine ilişkin şartlar koymuş olabilmektedir. Yani faile özel bir yükümlülük yüklenmektedir. Çek Kanunu madde 5/2 uyarınca “çek karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmakla yükümlü olan kimse” çek hesabı sahibi olacaktır. Çek sahibi kişi gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilmektedir.
Çek kanunu madde5/1’de suçun failinin kim olacağı hususunda bir düzenleme mevcuttur. Buna göre;
“Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi” fail olarak tanımlanmıştır.
Bu bağlamda toparlayacak olursak;
Çek kanunu m.5/2’ye göre çek sahibi gerçek kişi ve hesap sahibi tüzel kişi lehine çek düzenleyen vekil veyahut temsilcileri,
Çek kanunu m.5/3’ye göre Çek hesabı sahibi gerçek kişinin kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin etmesi yasaklanmış olup gerçek kişinin temsilcisi veya vekili olarak çek düzenlenmesi hâlinde ise bu çekten dolayı hukukî ve cezai sorumluluk çek hesabı sahibine ait olacağı açıkça beyan edilmiştir.
Keşideci yani çeki düzenleyen kişi, çeki düzenlemekle bir yandan bankaya ödeme öte yandan lehtara da ya da muhtemel hamile çek bedelini tahsil etme yetkisi vermektedir.
Keşideci suçun faili değildir. Ancak somut olaya göre keşidecinin aynı zamanda çekin karşılığını bulundurma yükümlüsü olduğu tespit edilebilir. Bu gibi durumlarda suçun faili olacaktır. Bu durumda bile keşideci sıfatıyla değil çekin karşılığını bulundurma yükümlüsü sıfatı ile cezalandırılacaktır.
Eğer çek hesabı sahibi bir gerçek kişi ise, çek sahibi olan kişi faillik sıfatına sahip olacaktır. Eğer çek hesabı sahibi bir kişi ise, o kişi çek sahibidir.
Eğer çek hesabı sahibi bir şirket ise, çek sahibi olan kişi şirketin yöneticisi olacaktır. Eğer belirtilmemişse, çek sahibi olan kişi şirketin yönetim kurulu üyesi olacaktır. Eğer böyle bir belirleme yapılmamışsa, faillik sıfatına yönetim organını oluşturan gerçek kişi veya kişiler sahip olacaktır.
Yukarıda sayılı düzenlemelere göre suçun failinin kimler olabileceği açıklanmıştır.
Karşılıksız Çek Düzenleme Suçu Şikayete Bağlı Mıdır Varsa Şikayet Süresi Ne Kadardır?
Çek kanunu madde 5’e göre Karşılıksız Çek Düzenleme Suçu hamilin şikayetine tabi kılınmıştır.
Ancak burada önemli bir hususa değinmek faydalı olacaktır. Eğer ki çekte karşılıksız işlemi yapılmış ise bundan sonra hamilin çeki üçüncü bir şahsa ciro etmesi halinde çekin yeni hamilinin şikayet hakkı doğmayacaktır. Bunun sebebi burada yapılan ciro işleminin aslında Türk Borçlar Kanununda düzenlenen “alacağın temliki” hususunun söz konusu olmasıdır.
Çek hamili’nin kim olduğuna kısaca değinelim. Çek hamili çeki elinde bulunduran kişi anlamına gelmektedir. Şikayet süresi, İcra İflas Kanunu gereği fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay herhalde fiilin işlendiği andan itibaren 1 yıldır. Bu süreler hak düşürücü süre niteliği taşımaktadır.
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunun Cezası Nedir?
Çek Kanunu madde 5/1 özelinde üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikayetine bağlı olarak her bir çekle ilgili olarak, 1500 güne kadar adli para cezası hükmedileceği ifade edilmiştir. Bununla beraber verilecek olan adli para cezasının çek bedelinin karşılıksız kalan kısmından az olamayacağı da ifade edilmiştir.
İcra Ceza Mahkemeleri tarafından adli para cezasının iki yılı aşmamak koşulu ile en az dört taksit halinde ödenmesi kararlaştırabilir. Taksitlerin zamanında ödenmemesi durumunda ise geri kalan borcun tamamının tahsil edilmesi ve ödenmeyen kısmın hapis cezasına çevrilmesi hususları gündeme gelecektir.
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunda Şikayetten Vazgeçersek Ne Olur?
Mahkeme tarafından açıklanan hüküm kesinleşinceye kadar kişinin şikayetten vazgeçme hakkı bulunmaktadır. Ancak Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunda istisnai bir düzenleme yapılmıştır.
Buna göre; kişinin şikayetinden vazgeçmesi veya borçlu tarafın borcunu faiziyle birlikte tamamen ödemesi durumunda karşılıksız çeke ilişkin yaptırımlar kendiliğinden kalacak olup işbu dosya soruşturma aşamasında ise ilgili cumhuriyet savcısı tarafından kyok, kovuşturma aşamasında ise davanın düşmesine karar verilecektir. Karar kesinleşmiş olması halinde ise hükmün bütün sonuçlarıyla kaldırılması gerekmektedir.
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme Nedir?
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunun işlenmiş olması halinde işbu davaların İcra Ceza Mahkemelerinde görüleceği Çek Kanunu madde 5’in lafzından anlaşılmaktadır. Yani görevli mahkeme İcra Mahkemeleridir.
Şikayet talebinin İcra mahkemesine iletilmesi ile dava doğrudan açılacaktır. Yargılama usulü İcra İflas Kanunu ilgili 347, 349, 350, 351, 352 ve 353 maddelerine göre yapılır. Bu davalarda yetkili mahkeme ise çekin tahsil için bankaya ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer ya da hesap sahibinin yahut şikâyetçinin yerleşim yeri icra mahkemeleri olacaktır.
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçuna İlişkin Koruma ve Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunun işlenmesi halinde görevli ve yetkili mahkeme, faile çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı, bu yasağın bulunması hâlinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının devamlılığına karar verebilir. Failin tüzel kişi olması durumunda da aynı koruma tedbirleri uygulama alanı bulur. Yani işbu tedbirler tüzel kişi adına çek keşide edenler için ve yönetim organı ile ticaret siciline tescil edilen şirket yetkilileri hakkında da uygulanacaktır.
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunda Dava ve Zamanaşımı Süresi Nedir?
Bu hususa ilişkin özel bir düzenleme bulunmadığından Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Buna göre; dava zaman aşımı süresi 8 yıl, ceza zaman aşımı süresi ise 10 yıldır.
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçu hem mali hem de hukuki sonuçları olan bir durumdur.
Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunda Başvurulacak Kanun Yolları Nelerdir?
Yapılan yargılama sonucu beraat kararı verilebileceği gibi mahkûmiyet kararı da verilebilir. Burada mahkumiyetten kast edilen kişinin adli para cezasına mahkûm edilmesidir. Bununla birlikte davanın reddi kararı da verilebilmektedir.
Bu kararın verilebilmesi için aynı sanık için aynı fiil hakkında daha önceden verilmiş bir hüküm veya davanın varlığı gerekmektedir. Verilebilecek bu kararlara karşı İcra İflas Kanunu’na göre başvurulabilinecek kanun yolları aşağıdaki gibidir;
Bu suç kapsamında İİK madde 353/1 (disiplin ve tazyik hapsine ilişkin kararlara karşı itiraz yolu) ve madde 353/2 (hapis ve adli para cezalarına ilişkin kararlara karşı)’e göre ayrım yapmak gerekir.
İstinaf mahkemelerinin yürürlüğe girmesinden sonra artık özellikle disiplin ve tazyik hapsine ilişkin kararlara karşı itiraz yolu değil istinaf kanun yoluna başvurulması gerekmektedir. Çünkü İİK m. 353’ e göre şu anda itiraz üzerine verilen kararların kesin hüküm teşkil edeceği anlaşılmakta ve istinaf ve temyiz kanun yolunun önü kapatılmaktadır.
Sonuç olarak Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunun özellikle disiplin ve tazyik hapsi kapsamına girmediği anlaşılmakla birlikte istinaf kanun yoluna başvurulacağı ifade edilebilir.
“Çekte Karşılıksızdır İşleminin Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçu” ciddi bir yasal sorumluluk içerir.
Emsal Yargı Kararları
Yargıtay 7. Ceza Dairesi, E. 2022/3411 K. 2023/740 T. 24.1.2023
A-Karar Uyuşmazlığının Giderilmesine Dair Başvuru
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlar Kurulunun 07/12/2021 tarihli ve 2021/61 Esas-Karar sayılı kararı ile çekle ilgili karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet vermek suçu yönünden yargılama aşamasında şikayete konu alacağın temlik edilmesi halinde, temlik alanın şikayet hakkının bulunup bulunmadığına ilişkin farklı yer bölge adliye mahkemeleri ceza daireleri arasında çıkan içtihat farklılığının giderilmesi için dosyanın Yargıtay 19. Ceza Dairesine gönderilmesine karar verildiği,
B- Karar Uyuşmazlığının Giderilmesine Konu Kararlar
-İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesinin 2018/4098 Esas 2019/3237 Karar sayılı,
-Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesinin 2018/3879 Esas 2019/734 Karar sayılı,
-Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 13. Ceza Dairesinin 2019/1159 Esas 2019/1593 Karar sayılı,
ilâmları ile icra iflas sisteminde alacaklı ile şikayet hakkının bir bütün olduğu, şikâyet hakkının şahsa bütün olarak bağlı haklardan olduğu ve bu nedenle devredilemeyeceği, şikâyet hakkının meşru yetkili hamile ait olduğu, varlık yönetim şirketinin çeki elinde bulunduran hamil ve ciranta sıfatının bulunmadığı, yargılama devam ederken alacağın temliki yolu ile alacağa ilişkin hakları hukuki haklar yönünden devralacağı, cezai anlamda şikâyet hakkını devralamayacağı görüşünün,
Buna karşılık;
-İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesinin 2019/7539 Esas 2020/3738 Karar sayılı ilâmı ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 143/7 maddesinde kanuni düzenleme yapıldığı, varlık şirketlerinin alacağı devraldıktan sonra kanun gereği müdahil sıfatını kazandıkları, kanun hükmünden ötürü varlık şirketinin şikayet hakkının bulunduğu görüşünün benimsendiği,
C-Karar Uyuşmazlığı Hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Görüşü Ve Talebi
5411 sayılı Kanunun 143/7. maddesinde özellikle ve açıklıkla “…takibi şikayete bağlı suçlar dahil olmak üzere açılmış veya açılacak her türlü ceza davalarında, alacağın devralındığı veya borcun, taahhüdün yüklenildiği tarihten itibaren, suçtan zarar gören olarak, varlık yönetim şirketi kendiliğinden müdahil sıfatını kazanır.” düzenlemesinin bulunduğu, bu kanuni düzenleme karşısında ihtilafın varlık şirketinin çeke bağlı husumetli alacağı devralmakla ceza davalarına da katılma ve şikayet hakkını sürdürme hakkının mevcudiyetini kabul etmek gerektiğinin kabulüyle uyuşmazlığın giderilmesi gerektiği kanaatine varıldığı,
D-Karar Uyuşmazlığı İle İlgili Yasal Düzenlemeler
Karar uyuşmazlığının giderilmesi istemine konu sorun ile ilintili mevzuatımızdaki düzenlemelerin aşağıdaki şekilde olduğu;
5941 sayılı Çek Kanunu’nun ilgili hükümleri;
Madde 5 – (1) (Değişik: 15/7/2016-6728/63 md.) Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, binbeşyüz güne kadar adli para cezasına hükmolunur. Ancak, hükmedilecek adli para cezası; çek bedelinin karşılıksız kalan miktarı, (…)(1) az olamaz.
Mahkeme ayrıca, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına; bu yasağın bulunması hâlinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının devamına hükmeder.
Yargılama sırasında da resen mahkeme tarafından koruma tedbiri olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına karar verilir. Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı, çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişi, bu tüzel kişi adına çek keşide edenler ve karşılıksız çekin bir sermaye şirketi adına düzenlenmesi durumunda ayrıca yönetim organı ile ticaret siciline tescil edilen şirket yetkilileri hakkında uygulanır.
Koruma tedbiri olarak verilen çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararlarına karşı yapılan itirazlar bakımından 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 353 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü uygulanır. Bu suçtan dolayı açılan davalar icra mahkemesinde görülür ve İcra ve İflas Kanununun 347, 349, 350, 351, 352 ve 353 üncü maddelerinde düzenlenen yargılama usulüne ilişkin hükümler uygulanır. Bu davalar çekin tahsil için bankaya ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer ya da hesap sahibinin yahut şikâyetçinin yerleşim yeri mahkemesinde görülür.
…
2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nun ilgili hükümleri;
Madde 347 – (1) Bu Bapta yer alan fiillerden dolayı şikâyet hakkı, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl geçmekle düşer.
Madde 349 – (1) Şikâyet dilekçe ile veya şifahi beyanla yapılır. Dilekçeyi veya dava beyanını alan icra mahkemesi duruşma için hemen bir gün tayin edip şikâyetçinin imzasını alır ve maznuna celpname gönderir. Şahit gösterilmişse o da celbolunur.
…
(6) Şikâyetçi muayyen zamanda gelmez ve vekil de göndermezse şikâyet hakkı düşer.
…
Madde 354 – (1) Kanunun bu babında yazılı suçlardan takibi şikâyete bağlı olanların müştekisi feragat eder veya borcun itfa edildiği sabit olursa dava ve bütün neticeleriyle beraber ceza düşer.
…
5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun ilgili hükümleri;
Madde 143 — (1) Bankalar ve Fon dâhil diğer malî kurumların alacakları ile diğer varlıklarının satın alınması, tahsili, yeniden yapılandırılması ve satılması amacıyla, kuruluş ve faaliyet esasları Kurul tarafından belirlenen varlık yönetim şirketleri de kurulabilir. Varlık yönetim şirketleri alacaklarının tahsili ve alacakların ve/veya diğer varlıkların yeniden yapılandırılması kapsamında alacak tahsili amacıyla edindiği gayrimenkul veya sair mal, hak ve varlıkların işletilmesi, kiralanması ve bunlara
yatırım yapılması ve yine alacaklarını tahsil etmek amacıyla borçlularına ilâve finansman sağlamak veya sermayelerine iştirak etmek dâhil olmak üzere her türlü faaliyeti gerçekleştirmeye yetkilidir.
…
(7) Varlık yönetim şirketi tarafından, bu borçların, taahhütlerin yüklenilmesi veya alacakların, varlıkların devralınması hâlinde, bu borç, taahhüt, alacak ve varlıklarla ilgili olarak, takibi şikâyete bağlı suçlar dahil olmak üzere açılmış veya açılacak her türlü ceza davalarında, alacağın devralındığı veya borcun, taahhüdün yüklenildiği tarihten itibaren, suçtan zarar gören olarak, varlık yönetim şirketi kendiliğinden müdahil sıfatını kazanır.
…
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri;
Madde 1- (1) Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgüllüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Kanunda, bu amacın gerçekleştirilmesi için ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiştir.
Madde 5- (1) Bu Kanunun genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır.
Madde 73- (1) Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
…
(4) Kovuşturma yapılabilmesi şikâyete bağlı suçlarda kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz.
…
(7) Kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikâyetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsi haklarından da vazgeçtiğini aynca açıklamış ise artık hukuk mahkemesinde de dava açamaz.
…
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ilgili hükümleri;
Madde 1 – (1) Bu Kanun, ceza muhakemesinin nasıl yapılacağı hususundaki kurallar ile bu sürece katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenler.
Madde 237 – (1) Mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar, ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikâyetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler.
…
E- İnceleme, Değerlendirme, Gerekçe Ve Sonuç
Bölge Adliye Mahkemeleri Ceza Daireleri arasında çıkan karar uyuşmazlığının özü, 5941 sayılı Çek Kanun’un 5/1. maddesinde düzenlenen, çekle ilgili “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet verme suçunun yargılaması sırasında, bir varlık yönetimi şirketinin alacağı temlik alması halinde şikâyetçi sıfatını kazanıp 5941 sayılı Kanun’un 5/1. maddesinde yetkili hamile tanınan ve 2004 sayılı İİK’nın 347 ve müteakip maddeleri uyarınca şikâyetçiye tanınan hak ve yükümlülükleri yerine getirip getiremeyeceğine ilişkin olduğu,
Meselenin çözümü için şikâyet müessesesinin mevzuatımızda nasıl düzenlendiğinin ele alınmasının gerektiği, bu çerçevede ceza yargılaması yönünden genel kanunlar niteliğindeki 5237 sayılı TCK’nin 73. ve 5271 sayılı CMK’nin 237/1. maddelerindeki düzenlemelere bakıldığında şikâyetin suçun mağduruna veya suçtan zarar gören kişilere tanınmış bir hak ve yetki olduğunun anlaşıldığı, 5941 sayılı Kanun’un 5/1. maddesinde ise çek ile ilgili karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verme suçu yönünden şikâyet hakkının yetkili hamile ait olduğu,
Kural olarak, şikâyet hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı haklardan olup devri mümkün olmayıp, yukarıda alıntılanan mevzuat hükümlerinde de açıkça şikâyet hakkının belirli bir kişiye özgülendiği görülmekle birlikte, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun varlık yönetim şirketlerini düzenleyen 143. maddesinde yedinci fıkrada şikâyet hakkının devredilemeyeceği kuralına kanun ile bir istisna getirildiği, zira anılan düzenlemede açıkça alacağı temlik alan varlık yönetim şirketinin artık suçtan zarar gören sıfatını kazanacağının düzenlendiğini, bu sıfatının yasal sonucu olarak da mevzuatımızda suçtan zarar görene tanınan hakları kullanabileceğinin kabulünün zorunlu olduğu,
Yukandaki açıklama ve düzenlemeler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, 5237 sayılı TCK’nin 73. maddesinin dördüncü ve yedinci fıkraları ile şikâyet hakkının suçtan zarar görene ait olduğunun düzenlendiği, yine 5271 sayılı CMK’nin 237/1.
maddesinde de suçtan zarar görenin şikâyetçi olma ve kamu davasına katılma hakkının bulunduğunun vurgulandığı, 5411 sayılı Kanun’un 143/7. maddesinde de alacağı temlik alan varlık yönetim şirketinin bu tarihten itibaren suçtan zarar gören sıfatını kazanacağının düzenlendiği, dolayısıyla suçtan zarar görene tanınan şikâyet ve kamu davasına katılma haklarını da kullanabileceği, sonuç olarak, çekle ilgili karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verme suçunun yargılaması sırasında alacağı temlik alan varlık yönetim şirketinin şikâyet hakkını kullanabileceğine 24/01/2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Detaylı bilgi için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.