- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Kamu Davasının Açılmasının Ertelenmesi
Makale Başlıkları
Kamu davasının açılmasının ertelenmesi konulu yazımızı okuyorsunuz, daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin. Kamu davasının açılması, iddia makamı olan savcılık makamının suç işlenip işlenmediği hususunda maddi gerçeği ortaya çıkarmak amacıyla açtığı davadır. Savcılık makamı bunu takibi şikâyete bağlı suçlarda şikâyet üzerine; takibi şikâyete bağlı olmayan suçlarda ise re’sen araştırma yaparak topladığı delillere göre suç işlendiği hususunda yeterli şüphe mevcut ise iddianame düzenleyerek kamu davası açacaktır.
Belirtmek gerekir ki kural olarak ceza muhakemesinde ceza davalarının kamusallığı ve mecburiliği ilkesi geçerlidir. Dolayısıyla savcılık makamı suç işlendiğinde araştırma yapmak, delilleri toplamak ve eğer yeterli şüphe varsa iddianame düzenleyerek dava açmak ve ceza mahkemesinde açtığı bu davayı da sonuna kadar takip etmek zorundadır. Ancak bu kuralın istisnası, savcılığın kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar vermesi durumudur.
Önemle ifade etmek gerekir ki kamu davasının açılmasının ertelenmesi ile ceza veya infazın ertelenmesi kavramları farklı kavramlardır. İnfazın ertelenmesi, kesinleşen hapis cezasının infazının ertelenmesi olup hükümlünün cezasını cezaevinde infaz edeceği tarihin ertelenmesi anlamına gelmektedir. Cezanın ertelenmesi ise mahkûmiyet neticesinde verilen hapis cezasının cezaevinde infaz edilmeyip denetimli serbestlik süresi içerisinde dışarıda geçirilmesidir.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 171.maddesinin 2.fıkrası hükmüne göre uzlaştırma ve ön ödeme kapsamındaki suçlar hariç olmak üzere, Cumhuriyet Savcısı’nın üst sınırı 3 yıl ve daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı, yeterli şüphenin varlığına rağmen, kamu davasının açılmasını 5 yıl süre ile ertelemesidir. Dolayısıyla kamu davasının ertelenmesi kararı ile şüpheli hakkında açılan soruşturma askıda kalmakta ve şüpheli bu 5 yıllık erteleme süresi boyunca gözlemlenmektedir.
İlgili mevzuatı okumak için buraya tıklayın.
Kamu davasının ertelenmesi şartları CMK madde 171/2 ve madde 171/3’te sayılmıştır. Buna göre kamu davasının ertelenmesi şartları:
Yukarıda belirtilen bu şartların tümünün gerçekleşmesi durumunda Cumhuriyet Savcısı, kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verir ve bu kararı bu kuruma özgü sisteme kaydeder.
CMK madde 171/6 hükmüne göre;
CMK madde 173/2 hükmüne göre, suçtan zarar gören veya şüpheli kamu davasının ertelenmesi kararına CMK madde 173 hükümlerine göre itiraz edebileceklerdir.
CMK madde 173/1 hükmüne göre ise, suçtan zarar gören veya şüpheli kamu davasının ertelenmesi kararının kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde kararı veren Cumhuriyet Savcısı’nın yargı çevresinde bulunduğu ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine itiraz edebilecektir.
Cumhuriyet Savcısı tarafından kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilmesi durumunda şüpheli hakkında bir denetim süresi başlayacaktır. Bu bakımdan şüpheli, erteleme süresi olan bu 5 yıllık süre içerisinde kasıtlı bir suç işlememesi önem arz etmektedir.
CMK madde 171/4 hükmüne göre, kamu davasının ertelenmesi kararı ile dava zamanaşımı süresi işlemez, durur. Bu bakımdan erteleme kararı hukuki niteliği itibariyle dava zamanaşımı süresini ‘’kesen’’ değil, ‘’durduran’’ bir nedendir.
CMK madde 171/4 hükmüne göre, 5 yıllık erteleme süresi boyunca şüphelinin kasıtlı bir suç işlememesi durumunda şüpheli hakkında Cumhuriyet Savcısı kovuşturmaya yer olmadığı karı verir ve erteleme kararı da adli sicil sabıka kaydından tamamen silinir. Ancak şüpheli bu 5 yıllık erteleme süresi boyunca kasıtlı bir suç işlerse bu durumda Cumhuriyet Savcısı dosyayı tekrardan ele alarak iddianame düzenler ve kamu davası açar.
CMK madde 171/5 hükmüne göre, Cumhuriyet Savcısı tarafından verilen kamu davasının ertelenmesine ilişkin kararlar bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. Bu kayıtlar, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak Cumhuriyet Savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından istenmesi durumunda bu maddede belirtilen amaç için kullanılır.
Ayrıca belirtmek gerekir ki iş başvurusu veya başka başvurular için verilen adli sicil kaydında kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararına ilişkin bilgiler yer almaz.
Daha fazla Ceza Hukuku konulu makaleleri okumak için tıklayın, daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.