- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Kişi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu - TCK Madde 109
Makale Başlıkları
Kişi Hürriyetinden yoksun kılma suçu Türk Ceza Kanununun 109. maddesine (TCK madde 109) göre, bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalma özgürlüğünden yoksun bırakan faile kişi hürriyetinden yoksun kılma suçundan ceza verilir.
Suçun faili herkes olabilir. Kamu görevlisi fail, görevindeki nüfusunu kötüye kullanarak suç işlerse ceza arttırılarak verilir.
Suçun mağduru herkes olabilir. Suçun mağduru, çocuk, beden ve ruh bakımından kendini savunamayacak kişi veya kamu görevlisi ise ceza arttırılır.
Suç, velayet hakkı elinden alınmış üçüncü dereceye kadar ebeveynler tarafından on altı yaşından küçüklere karşı işlenirse çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu oluşur.
Suç, kişilerin hareket özgürlüklerini korur yani suç ile kişilerin özgür iradeleriyle hareket edebilmelerinin önündeki engeller kaldırılmaya çalışılır.
Maddi unsur bir kimseyi bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakmak fiilinden ibarettir.
Hürriyetten yoksun kılma suçu kesintisiz (mütemadi) suçtur. Suç, temadi (hürriyetten yoksunluk) devam ettiği sürece işlenmeye devam eder. Kesintiyi gerçekleştirmek failin elindedir. Fail kesintiyi gerçekleştirene kadar suç işlenmeye devam eder.
Suç hem icrai hem de ihmali hareketle işlenebilir.
Suç kastla işlenir. Failde bir kimseyi özgürlüğünden yoksun kılma kastı bulunmalıdır. Suçun taksirle işlenmesi mümkün değildir.
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun işlenmesi için veya işlenmesi sırasında cebir, tehdit ve hile kullanılması halinde ceza arttırılır.
NOT: Suçun cebir ve tehdit kullanılarak işlenmesi halinde bileşik suç hükümleri uygulanır.
Mağduru hürriyetinden yoksun kılan fail, cebirde ölçüyü aşar da kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinden birisi gerçekleşirse fail, ayrıca kasten yaralama suçundan sorumlu olur.
NOT: Mağdurun ekonomik bakımdan önemli kaybı halinde neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç hükümleri uygulanır.
Ceza Kanununda kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu için etkin pişmanlık hali düzenlenmiştir. TCK madde 110 hükmüne göre, fail, kendiliğinden, mağdurun şahsına zararı dokunmaksızın, soruşturma başlamadan önce onu güvenli bir yere bırakırsa cezası bir miktar indirilir. Kesintisiz suçlarda suç bir an işlenmekle tamamlanmakta, kesinti gerçekleşene kadar işlenmeye devam etmektedir. Suçun tamamlanmasından sonra fail, kendi iradesiyle suçu sonlandırırsa etkin pişmanlık hükümleri uygulanır. Failin etkin pişmanlıktan faydalanabilmesi için şartlar gerçekleşmiş olmalıdır.
Fail mağduru güvenli bir yere bırakarak suçu sonlandırmalıdır. Bu şartlar varsa fail etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanır. Cezası kanunda gösterilen miktarda indirilir.
Diğer Ceza Hukuku makalelerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Suçun iştirak halinde işlenmesi mümkündür. Birden fazla müşterek fail suçu birlikte işlerse faillerin cezası arttırılır. Kesintisiz suçlarda kesinti gerçekleşene kadar suça iştirak etmek mümkündür.
Suça teşebbüs etmek mümkündür.
Suçun işlenmesi amacıyla veya sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda fail hakkında ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma eylemi sırasında mağdura cebir veya tehdit kullanılırsa bileşik suç hükümlerine göre fail, ağırlaşmış kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan sorumlu olur. Fail, cebrin sınırlarını aşarsa ve mağdur üzerinde neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama hallerinden birisi meydana gelirse, fail ayriyeten kasten yaralama suçundan sorumlu olur.
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu zincirleme suç şeklinde işlenebilir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.