
SGK İlaç Bedeli İade Davası

Tüketici Hukukunda Ayıplı Mal ve Hizmet Davaları
Makale Başlıkları
Silah ve Mühimmat Kaçakçılığı Suçu ve Cezası
Silah Nedir ?
Silah canlı veya cansız varlıklara saldırı ya da savunma amaçlı kullanılan, uzak mesafeden ya da yakın mesafeden karşısındaki canlı varlığı öldürüp yaralayabilen, cansız varlığı ise yok edebilen her türlü araçlara denir. Silahlar birkaç türe göre sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflar:
- Ateşli Silahlar
- Ateşsiz Silahlar
- Kimyasal Silahlar
- Biyolojik Silahlar
- Nükleer Silahlar
Mühimmat Nedir?
Mühimmat askeri alanda silahlarda kullanılmak üzere yedek parça veya silahlardan atılmak üzere kullanılan cephaneye denilmektedir. Cephane ise her türlü delici, kesici, yakıcı, yaralayıcı veya öldürücü silah malzemeleridir.
Türk Ceza Kanununda ise kullanılan silahlar için genel bir tanımlama yapılmamıştır bunun yerine işlenen suçta kullanılan silaha göre tanımlamalar yapılmıştır. Bu tanımlamalar TCK 6/1.f maddesinde yer almaktadır. TCK 6/1.f ‘ye bakıldığında silah; saldırı ve savunma da ateşli, ateşsiz, yaralayıcı, kesici, delici, öldürücü, kimyasal, biyolojik, nükleer zehirleyici, boğucu, yakıcı, öldürücü olmak üzere her türlü araçlardan oluşmaktadır.
Silah ve Mühimmat Kaçakçılığı Suçu Nedir?
Silah Kaçakçılığı 6136 sayılı kanun madde 12/1’de yer edinmiştir. Bu kanuna göre silah kaçakçılığı: ateşli, ateşsiz silahların yasadışı yollarla Türkiye’ye getirilmesi, getirilmesi girişimin de bulunulması ve getirmeye aracılık edenlerin işlediği kaçakçılık suçudur. 6136 sayılı kanun madde 12/1’e göre silah kaçakçılığı yapan kişiye öngörülen ceza, beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve beş yüz günden beş bin güne kadar adli para cezasıdır.
Mühimmat Kaçakçılığı 6136 sayılı kanun madde 12/1 de yer edinmiştir. Bu kanuna göre mühimmat kaçakçılığı ateşli silahlara ait cephanelerin, bombaların, diğer silah yedek parçalarının başka ülkelerden kaçak yollarla yasadışı bir şekilde Türkiye’ye getirilmesi, getirilmesi girişimin de bulunulması ve getirmeye aracılık edenlerin işlediği kaçakçılık suçudur.
Silah ve Mühimmat Kaçakçılığı Nitelikli Halleri
6136 sayılı kanun madde 12/2’ye göre, ilk fıkradaki suçların örgütlü suç kapsamı dışında iki veya daha fazla kişinin birlikte işlemesi durumunda suçu işleyen bu kişiler için sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adli para cezası verilir.
6136 sayılı kanun madde 12/3’ e göre silah ve mühimmat kaçakçılığı suçunun bir örgüt kapsamında işlenmesi halinde daha ağır bir ceza öngörülmüştür. Bu durum suçun nitelikli hali olarak sayılır.
6136 sayılı kanun madde 12/4’e göre ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya bu fıkrada sayılanların benzerlerin olması ya da bu niteliği taşımayan ateşli silahlar veya her türlü mermilerin miktar bakımından vahim olması halinde diğer fıkralardaki cezalar yarı oranında artırılarak hükmolunur.
Silah ve Mühimmat Kaçakçılığı Şikâyet Süresi ve Dava Zamanaşımı
Silah kaçakçılığı ve mühimmat kaçakçılığı suçu şikâyet edilme zorunluluğu ve şikâyet süresi yoktur. Bu suç savcılık tarafından resen soruşturulur. Silah kaçakçılığından şikâyetçi olan bir kişi şikayetini geri alsa da dava görülmeye devam eder. İşlenen bu suçun, dava zamanaşımı süresince soruşturulması devam eder. Silah ve mühimmat kaçakçılığı suçunda dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Silah ve mühimmat kaçakçılığı suçlarına ağır ceza mahkemeleri bakmaktadır.
Uluslararası Yasal Dayanak
13 Aralık 2000 tarihinde Türkiye tarafından imzalanan Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ancak 30 Ocak 2003 tarihinde TBMM tarafından uygun bulunmuştur. Sözleşmeyi şimdilik 147 ülke imzalamış, 144 ülke ise onaylamıştır. Sözleşmeye ek 3 tane protokol imzalanmıştır.
Ulusal Yasal Dayanak: Silah ve mühimmat kaçakçılığı 6136 sayılı Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Aletler Hakkında Kanunun 2-4-12-14 ve 16. Maddelerinde düzenlenmiştir.
Türkiye’de Silah Kaçakçılığı
2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 20 milyondan fazla ruhsatsız silah bulunduğu kaydedilmiştir. Türkiye’de sadece 2019 yılında bireysel silahlanma ile saldırılarda basına yansıyan olay sayısı 3 bin 623’tür. Bu olaylarda 3 bin 736 kişi yaralanırken, hayatını kaybeden kişi sayısı 2 bin 211’dir.
Yargıtay Kararı Örneği
Yargıtay 8. Ceza Dairesi – 2012/30166 numaralı kararı; toplu silah ticareti ve kacakçılığı suçuna bir örnek teşkil eder. Habur Gümrük Müdürlüğünde 28.07.2011 tarihinde yapılan rutin kontroller esnasında N.M. ve K.M toplu halde silah ticareti suçunu işlemiştir. K.M.’ nin kullandığı araçta yapılan aramalar sonucunda 16 tane ruhsatsız silah ele geçirilmiştir. 20.08.2011’de Cizre’deki uygulamalar esnasında yine K.M.’nin kullandığı araçta 19 tane ve ikametinde 1 adet ruhsatsız silah ele geçirilmiştir. Toplamda 36 adet ruhsatsız silah ele geçirilmiştir. Yargıtay 20 tane niteliksiz tabancanın bulunması sebebi ile bu suçu 6136 sayılı kanun 12/4 maddesi kapsamına almıştır. Bunun sonucunda cezanın artırımına hükmetmiştir.
1 Comment
[…] Silah ve Mühimmat Kaçakçılığı Suçu ve Cezası […]