- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Uyuşturucu-Madde-Nedir-Çeşitleri-Nelerdir-Cezai-Sonuçları-Nelerdir
Makale Başlıkları
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre uyuşturucu madde ; sağlık için kullanımı dışında, canlı organizmada kullanıldığında, o organizmanın bir ya da birden fazla yetisini değiştirebilen madde olarak tanımlanmıştır. Tıpta “psikoaktif madde” olarak geçen, bağımlılık yapıcı içeriği ve birçok çeşidi olan bu maddeler; doğal, sentetik ve yarı sentetik şeklinde olabilir.
Merkezi sinir sistemini yavaşlatanlar, uyarıcılar, hayal gösterenler, Hint keneviri, buharlaşabilen kimyasal maddeler olarak gruplandırmalara ayrılabilir. İlk grupta merkezi sinir sistemini yavaşlatanlar başlığı altında; afyon, morfin, eroin, kodein vardır. Diğer grupta uyarıcılar vardır, bunlar: koka yaprağı, kokain, crack, amfetaminlerdir. Hayal gösterenler ise; LSD, meskalin, psilosibin, DMT, STP. Hint keneviri çeşitleri: Hint keneviri, esrar, likit esrar. Son olarak buharlaşabilen kimyasallar grubu ise; başta gazyağı ve kerosenden oluşmak üzere organik çözücü olarak içe çekilebilen ve temizlik ürünlerinin içinde kullanılan maddelerdir.
Sentetik uyuşturuculara; Barbitüratlar, trankilizanlar, sedatifler, amfetaminler, metanfetamin, captagon, extacy, LSD, bonzai, skunk gibi bazı maddeler örnek gösterilebilir. Doğal uyuşturuculara ise; afyon, morfin, eroin, kodein, koka yaprağı, kokain, crack, esrar, meskalin örnek verilebilir.
Afyon, haşhaş bitkisinin kapsüllerinden elde edilir. Eczacılıkta morfin yapımında kullanılır. Yaklaşık olarak içinde %10 morfin, %5 kodein, %6 narkotin bulunur.
Diğer uyuşturuculara göre daha az zehirlidir ancak ülkemizde üretimi yasaktır. Ana maddesi olan haşhaş üretimi ise devlet kontrolüyle yapılır.
Eroin, haşhaş bitkisinin kurutulmuş özünden elde edilir ve morfinden sentezlenir. Uyuşturucular arasında bağımlılığı en yüksek uyuşturucudur. Eroin dozunun artmasıyla tehlikenin artması ve vücudun göreceği zarar doğru orantılıdır. Beyaz, kokusuz, parlak ve kristalize görünümlü bir yapısı vardır.
Tarihte ilk kez tıp alanında ilaç olarak kullanılan eroin bağımlılık yapıcı bir madde olması sebebiyle sonralarında yasaklanmıştır. Eroin kullanan birey, kullanım anında büyük coşku hisseder ancak bu coşku yerine daha sonra trans haline bırakır. Bu halde kullanıcının göz bebekleri küçülür, zihni oyunlar oynar. Dozun artmasıyla, dokulara yeterince oksijen gitmez ve bu ciddi kalıcı hasarlara sebep olabilir.
Halk arasında özellikle görünüme verdiği zarardan ötürü bilinen metamfetamin, tamamen sentetik bir uyuşturucu olup laboratuar ortamında üretilir. Metamfetamin, beyinde noradrenalin ve dopamin salgılarını artırıp öfori sağlar. Kolay tedarik edilebilen bu madde kişide çok hızlı bir şekilde yükselme yaşattığı için etkinin devam etmesi adına doz artırımında bulunulması gibi bir durum olabilir. Metamfetamin kullanımında bazı durumlarda ölüm yaşanabileceği gibi, bazı durumlarda da; aşırı kilo kaybı, psikoz, panik atak, halisünasyon gibi durumlar da yaşanabilir. Uyuşturucular arasında en tehlikelisi olarak gösterilir.
Koka ağacının yapraklarından elde edilen; pudra, toz şeker, koko gibi isimlerle anılan bir maddedir. Koka ağacı, Güney Amerika’nın doğusunda yetişen, çalı türünde bir ağaçtır. Bu bitkinin yapraklarının kurutulmasıyla kokain elde edilir. Beyaz ve toz şeklinde bir yapıya sahiptir. Kokain de yine geçmiş zamanlarda tıbbi amaçlarla kullanılmış ancak bağımlılık yaptığı ve olumsuz etkiler meydana getirdiği için yasaklanmıştır.
Bu maddeyi kullanan kişinin kalp ritmi yükselir, kan basıncı artar, göz bebeği büyür, burun kanaması olur, cinsel fonksiyonları azalır vs.
Halk arasında ot, plaka, sarma, marijuana gibi farklı isimler alan bu madde dünyada en çok kullanılan uyuşturucu maddedir. Kenevir adlı bitkiden elde edilen bu maddenin üretimi çok kolaydır. Ülkemizde uzun yıllardır keyif verici olarak kullanılmıştır. Kenevir dişi ve erkek olarak iki farklı şekildedir. Esrar ise dişi olanından yapılır.
Birçok şekilde kullanılabilen esrar, ülkemizde genelde toz halinde kullanılır. Kalitesine göre farklı renkler alan bu madde çoğu zaman yeşil kurutulmuş ot şeklindedir.
Esrarın da diğer uyuşturucu maddeler gibi kullanım miktarına göre etkisi değişmektedir. Keyif alma hissi genelde birkaç dakika içinde kendini gösterir ve bu his 2-4 saat arası devam eder. Göz bebeklerinin büyümesi, gözlerde kırmızılık, ağız kuruluğu, kalp hızı ve basıncının artması, özgüvenin artması esrar kullanımında önde gelen etkilerdendir.
Genelde taş olarak da bilinen crack, pudra şeklindeki kokainin kristalize edilmiş halidir. Kokainin en tehlikeli hali olarak bilinir. Kokaine kıyasla minimum 10 kat daha hızlı etki eder. Tek kullanımında dahi bağımlılık yapabilecek bir etkiye sahiptir. Kullanım aşamasında mutluluk hissini tavana çıkartan bu maddenin etkisi geçtikçe depresyon haline sokmaktadır. Kişi depresyondan çıkmak için de tekrar crack kullanımına başvurur. Kullanıcıyı bu durum sürekli aynı döngüye sokar. Öldürücü etkiye sahip bu maddenin fiyatı çok yüksektir.
Diğer uyuşturucular gibi crack kullanımında da kan basıncı artar, burun kanaması olur, kalp atışında artış olur. Bunun gibi birçok etkisi vardır ancak uyuşturucu maddeler arasında en öldürücü etkiye sahip maddelerden biridir.
Türk Ceza Kanunu md. 191’e göre uyuşturucu maddeyi kullanmak için satın alan, kabul eden, bulunduran veya bulunduran kişi uyuşturucu madde kullanma ve bulundurma suçunu işlemiş sayılır. Kişisel dozu aşacak miktarda madde bulundurulması sonucu uyuşturucu madde ticareti suçu işlenmiş sayılır.
Uyuşturucu madde kullanma ve bulundurma suçunu işleyen kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanır. Bu suçun okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır. Yani, bu halde suçun cezası 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Yıllara göre oranlandığı zaman Türkiye’de uyuşturucu kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Afganistan’ın, dünyadaki en büyük uyuşturucu üreticilerinden biri olması ve bu uyuşturucuların Avrupa’ya göndermesi, Türkiye’nin etkilenmesine sebep olmuştur. Bu rotada kalması ve hedef nokta olarak görülmesi her geçen gün Türkiye’de madde kullanımının artmasına yol açar. İstanbul esrar ve eroin kullanımında dünyada ikinci sırada yer alıyor. Esrar kullanımında birinci sırada Barcelona, eroin kullanımında ise birinci sırada New York vardır. Verilere göre tüm dünyada toplamda yüz seksen milyon kişi uyuşturucu kullanmaktadır. Bununla birlikte uyuşturucu madde kullanan her on kişinin dördünde Hepatit C vardır.
BM’nin 2021 Dünya Uyuşturucu Raporuna göre; 20 ton kokain yakalanmasıyla Türkiye en fazla kokain yakalanan ülke olarak zirvededir. 18 ve 19. Yüzyıllarda Hindistan’la birlikte dünyanın en büyük afyon üreticisi konumunda olan Türkiye’nin son yıllarda bu üretimi hatırı sayılır şekilde azalmıştır.
Dünyada uyuşturucu üretiminde bir numaralı sırada Kolombiya vardır. Özellikle kokain üretimi bu ülkede rekor seviyelerde üretilmektedir. ABD’deki kokainin büyük bir kısmı Kolombiya’dan girmektedir. 2017’de kokain üretiminde rekor kıran Kolombiya’da bin dört yüz ton ağırlığında ve yüz yetmiş bir bin hektar alandan kokain elde edilmiştir.
Sonuç olarak bütün uyuşturucuların etkisi yaklaşık olarak aynıdır. Kullanımındaki miktarın seviyesine bağlı olarak bu etkilerin şiddeti artmaktadır. Sentetik uyuşturucuların, doğal uyuşturuculara göre ölüm riski daha fazladır ve ilk kullanımda bile bağımlılık yapıcı etkileri vardır. Bunlarla birlikte damardan uyuşturucu kullananlarda hepatit, AIDS gibi bulaşıcı hastalıklar tespit edilmiştir. Dünyada en çok üretilen uyuşturucu esrardır.
Birleşmiş Milletler’in raporuna göre dünyada 2017 yılında 271 milyon kişinin uyuşturucu madde kullandığı tespit edilmiştir.
Ülkemizde AMATEM, ÇEMATEM, ATM ve psikiyatri polikliniklerinde uyuşturucu tedavisi verilmektedir.
Ayrıntılı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.