- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
EMNİYET-DİSİPLİN-TÜZÜĞÜ
Makale Başlıkları
Polisler aslen devlet memuru olmakla birlikte mesleklerinin diğer memurlardan farklılık göstermesi sebebiyle özlük hakları, sosyal haklar, disiplin hükümleri bakımından farklı kanunlara tabi olmaktadırlar. Bu disiplin kuralları daha önceden 1979 tarihli Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü’nde düzenlenmişti. Fakat aradan uzun zaman geçmesi ve dönemin getirdiği farklılıklar sebebiyle 2015 yılında tüzükte büyük çapta değişiklikler yapılmıştır ve adı Emniyet Disiplin Tüzüğü olarak değiştirilmiştir. Emniyet teşkilatında çalışan her sınıftan memura (polis amiri, polis memuru) verilecek disiplin cezalarını gerektiren eylem, işlem, tutum ve davranışlarla, bu davranışlara verilecek olan cezaların derece ve miktarı bu tüzükte gösterilmiştir. Buna göre adı geçen tüzükte emniyet mensuplarına uygulanabilecek cezalar şunlardır.
Bu cezaların disiplin amirleri tarafından verilmesi durumunda cezanın tebliğinden itibaren 10 gün içinde cezaya bir üst idari amire yazılı olarak itiraz edilebileceği gibi idarenin olumsuz cevabı üzerine kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemelerinde iptal davası da açılabilir. Cezaların disiplin kurulları tarafından verilmesi durumunda ise yalnızca iptal davası açılabilir.
Emniyet mensuplarına disiplin cezası verilmesi 3201 sayılı Polis Teşkilat Kanunu’nun 83.maddesine göre Polis Disiplin Tüzüğü hükümlerine göre uygulanır. Bir polis memurunun yerel mahkeme aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasınının sonucunda Anayasa Mahkemesi 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun ilgili maddesini iptal etmiştir. Dolayısıyla bu iptalden sonra Polis Disiplin Tüzüğü dayanaksız hale gelmiştir. Bu olayın ardından 23 Ocak 2017’de 682 Sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girmiş ve emniyet mensuplarının disiplin işleri bu KHK’ya göre yürütülmeye başlanmıştır. En nihayetinde 31.01.2018 tarihinde Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname mecliste kabul edilmiş 7068 sayısıyla kanunlaştırılmıştır. Bu tarihten itibaren Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm kolluk personelinin disiplin işleri aynı kanuna tabi olmuştur. Bu kanuna dayanarak verilen cezalara karşı 60 gün içerisinde yetkili ve görevli idare mahkemesinde iptal davası açılabilir. Bunun yanı sıra verilen cezanın ağır olması ve kaldırılması sonucunda telafi edilemeyecek zararları bulunması halinde yürütmenin durdurulması da talep edilebilir. İdare hukukunda sürelerin kısa olması ve hak kayıplarına yol açması sebebiyle hak kaybına uğramamak için alanında uzman bir idare hukuku avukatından yardım alınmasında fayda olacaktır.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.