

Sosyal Medya Hakaret Suçu


TSK Disiplin Kanunu ve Yargılama Süreci
Makale Başlıkları
Erleri Kanuna Aykırı Olarak Hizmetçiliğe Verme Suçu
Erleri kanuna aykırı olarak hizmetçiliğe verme suçu, memuriyeti kötüye kullanma suretiyle işlenen bir suçtur. Bu suç AsCK’nun 114.maddesinde 3 fıkrada farklı olarak düzenlenmiştir. Maddenin birinci ve fıkrasında emir veya seyis erleri bakımından işlenecek suçlar düzenlenmiştir.
Erleri Kanuna Aykırı Olarak Hizmetçiliğe Verme Suçu Korunan Hukuki Menfaat Nedir?
Bu suçta korunan birden fazla hukuki menfaat vardır. Erleri kanuna aykırı olarak hizmete verme eyleminde, erler üzerindeki memuriyet nüfuzunun kötüye kullanılması engellenmeye çalışarak askeri düzenin yozlaşması engellenmek istenmiştir. Bunun yanı sıra Anayasanın 18.maddesi uyarınca angaryanın yasak olmasından dolayı askeri hizmet haricinde kişilere angarya yaptırılmasının önüne geçilmek istenmiştir.
Erleri Kanuna Aykırı Olarak Hizmetçiliğe Verme Suçunun Unsurları Nelerdir?
Maddi Unsurlar: AsCk’ nın 114/3 fıkrasında erlerin, askerlik şeref ve haysiyetine uymayan adi ve aşağı hizmetlerde çalıştırılması veya görevi haricinde kendi sanat, meslek veya özel işlerinde çalışmasına izin verilmesi cezalandırılmaktadır. Düzenlemeye göre askerleri hizmetçilik veya diğer işlerde çalıştıranlar, çalıştırmaya verenler veya alanlar cezalandırılmaktadır.
Erleri çalıştırmaya verenlerin asker kişi olması gerektiği ortadadır. Fakat çalıştırmak için alanların asker kişi olmasına gerek yoktur.
Eylemin bir kez gerçekleştirildiği durumlarda özellikle toplumun hoş görebileceği önemsiz eylemlerin suç teşkil edip etmediği doktrinde tartışmalıdır. Öğretide askerlik ilişkisinin müsaade ettiği sınırlar içinde kalan hizmetle ilgisi olmayan taleplerin suç oluşturmadığını belirtilmektedir.
Suçun oluşması için zorlama şart değildir. Erlerin askeri hizmetten ayrılarak özel hizmette kullanılması suçun oluşumu için yeterlidir. Ayrıca suçun oluşumu için hizmetin uzun süre devam etmesi gerekmez, hizmetin tek sefer yapılması suçun oluşumu için yeterlidir. Çalıştırmaya verilen erlerin rızasının olması ya da çalışma sonucu ücret verilmesinin suçun oluşumu bakımından bir önemi yoktur.
Kanunen tanınan bir olanağın kullanılması durumunda, suçun oluşmayacağı açıktır.
Manevi Unsur: Suç kasten işlenebilecek bir suçtur. Failin suçun kanuni tanımındaki unsurları bilmesi ve hareketi ona göre şekillendirmesi gerekmektedir. Çalıştırmak için alan ve çalıştıran bakımından, aldığı veya çalıştırdığı kişilerin asker olduğunu bilmesi gerekmektedir.
Suçun Özel Görünüş Biçimi Olarak;
Teşebbüs: Suça teşebbüsün, suçu oluşturan seçimlik hareketlere göre incelenmesi gerekir. Verme hareketi bakımından askerin kullanılmasının önemi yoktur, kanuna aykırı olarak hizmetçilikte kullanılmak amacıyla verme hareketiyle suç oluşmuş olur. Bu bakımdan suça teşebbüs mümkün değildir. Alma hareketi bakımından ise suça teşebbüs mümkündür.
İçtima: Askerleri kanuna aykırı olarak hizmetçiliğe verme suçu kişiye karşı işlenen bir suç olmadığı için askerlerin sayısı kadar suç oluşmaz, tek bir suç oluşur.
Erleri Kanuna Aykırı Olarak Hizmetçiliğe Verme Suçunun Cezası Nedir?
Erleri kanuna aykırı olarak hizmetçiliğe verenlerin cezası iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıdır.
Konuyla alakalı ayrıntılı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.