- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
İnfazın Ertelenmesi
Makale Başlıkları
İnfazın ertelenmesi engellilik, hastalık, hamilelik veya başkaca kişisel nedenlerle talepte bulunan hükümlü hakkındaki kesinleşmiş hapis cezasının cezaevinde infaz edilmesinin ötelenmesidir. Bununla birlikte infazın ertelenmesi kurumu, cezanın ortadan kaldırılmasını, affını veya cezaevi dışında başka suretle infaz edilmesini sağlamaz.
Kesinleşen hapis cezasının infazının ertelenmesi, hükümlünün hem sosyal ekonomik hayatını hem de özel hayatını tanzim etmesi için belli bir süre kazanmasını temin eden bir infaz hukuku kurumudur.
Bu bakımdan hükümlü, infazın ertelenme süresi geçtikten sonra kişilerin hapis cezasına mahkum kişilerin cezasının infaz etmek üzere cezaevine girmek zorundadır.
Cezanın ertelenmesi kurumu, sanığın cezasını cezaevi dışında denetimli bir şekilde infaz etmesi olup bu kurumun uygulanmasına karar verecek merci yargılamayı yapan mahkemedir. Bu bakımdan eğer mahkeme yargılama aşamasında cezanın ertelenmesine karar vermemişse, sonraki aşamalarda cezanın ertelenmesi kararı verilmesi mümkün değildir.
İnfazın ertelenmesi kurumu ise kesinleşen hapis cezasının cezaevinde infaz edileceği tarihin ertelenmesidir. İnfazın ertelenmesi kurumu, hükümlünün bazı kişisel nedenlerle cezaevini giriş tarihini erteleyerek cezanın infazı için hazırlık yapmasını temin etmektir. Cezanın ertelenmesi kararını verecek merci ise infaz savcılığıdır.
Verilen hapis cezasının infazının ertelenmesi, 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu madde 17’de düzenlenmiş olup infazın ertelenmesi kararı, hapis cezasının infaza verildiği yerin infaz savcılığı tarafından hükümlünün başvurusu üzerine alınacaktır.
Cezanın ertelenmesi kararının verilebilmesi için hükümlünün çağrı üzerine kendiliğinden gelerek infaz savcılığına başvuruda bulunması gerekmektedir. Belirtmek gerekir ki hükümlü hakkında çıkarılan yakalama kararından sonra yapılan infazın ertelenmesi talepleri reddedilecektir.
Hükümlü cezaevine girmeden aşağıdaki hallerde cezanın ertelenmesi talebinde bulunabilecektir:
5275 sayılı İnfaz Kanunu’nun 16.maddesinin 3.fıkrası gereği hastalıklar nedeniyle infazın geri bırakılması kararı, Adli Tıp Kurumu tarafından düzenlenen ya da Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen tam teşekküllü devlet hastanelerinin sağlık kurullarınca düzenlenip Adli Tıp Kurumunca onaylanan rapor üzerine, infazın yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilecektir.
Hükümlünün İstemiyle İnfazın Ertelenmesi infaz kanunun 17. maddesinde belirtilmiştir.
(1) Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir.
(2) Erteleme, her defasında bir yılı geçmemek üzere en fazla iki kez uygulanabilir.
25 Haziran 2021 CUMA – Resmi Gazete‘de yayımlanan son hali ile Ceza İnfaz Kanunu Son Değişiklik Teklifi kabul edilmiştir.
Hükümlünün istemiyle infazının ertelenmesinin koşulları, suçun kasten veya taksirle işlenmesine göre değişmekte olup İnfaz Kanunu’na göre kasten işlenen suçlarda 3 yıl, taksirle işlenen suçlarda ise 5 yıl ve daha az süreli hapis cezalarının infazı ertelenebilecektir.
Hükümlü, kişisel nedenlerle iki kez infazın ertelenmesi için başvuru yapma hakkına sahip olup infazın ertelenmesi her bir başvuru için en fazla 1 yıl olmak üzere toplam 2 yıllık bir süre için mümkündür.
Buna göre hükümlü cezasının ertelenmesi için ilk başvurusunda en fazla 1 yıllık süre için erteleme talebinde bulunabilecek bu ertelenme süresi bittikten sonra ise ikinci kez cezanın ertelenmesi talebinde bulunabilecektir.
İnfaz Erteleme Süresi Kanun’un “Hükümlünün istemiyle infazın ertelenmesi” başlığında düzenlenen 17. maddesine göre düzenlenmiştir. Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir.
İnfaz Kanunu hükümlerine göre, hükümlü hakkındaki her bir ceza diğerinden bağımsız bir şekilde varlığını korumaktadır. Bununla birlikte 5275 sayılı İnfaz Kanunu’nun 99.maddesine göre birden fazla cezaya mahkûm olan hükümlü hakkındaki cezalar içtima edilmeli yani toplanmalıdır. Dolayısıyla infaz erteleme şartları açısından içtima sonucunda elde edilen toplam ceza miktarı dikkate alınacaktır.
Örneğin hükümlünün uyuşturucu madde kullanma suçundan 1 yıl 9 ay; dolandırıcılık suçundan 2 yıl ceza alması durumunda her iki cezanın toplanması sonucu elde edilen ceza 3 yıl 9 ay etmesinden dolayı bu hükümlü için infazın ertelenmesi kararı verilmesi mümkün olmayacaktır.
Ayrıca belirtmek gerekir ki hükümlü hakkında denetimli serbestlik yasası uygulandığı sırada yeni bir hapis cezasının kesinleşmesi durumunda da cezaların toplanması gerekecektir.
Örneğin 1 yıl 9 ay hapis cezası alan hükümlü denetimli serbestlikte 9 ay geçirdikten sonra başka bir suçtan dolayı 2 yıl ceza alıp bu cezanın kesinleşmesi durumunda (bu durumda cezanın bir kısmının infaz edilmiş olmasının bir önemi yoktur) cezalar içtima edildiğinde elde edilen toplam ceza miktarı 3 yılı aştığı için denetimli serbestlik uygulanan mahkûm hakkında kesinleşen ikinci cezanın infazının ertelenmesi mümkün olmayacaktır.
İnfaz Kanunu’nun 17.maddesinin 6.fıkrasına göre:
Cezaevinde bulunan hükümlülerin de infaza ara verilmesi için savcılığa başvurabilmeleri mümkün olmakla birlikte cezaevinde bulunan hükümler için infaza ara verilebilmesi için İnfaz Kanunu madde 17/3’teki nedenlerden herhangi birinin gerçekleşmesi gerekmektedir:
Cezaevinde bulunan hükümlü hakkında en fazla 1 yıl sürelerle ve iki kez cezalarının infazına ara verilebilecektir. Yani, cezaevinde bulunan hükümlünün cezasının infazına ara verme süresi en fazla 2 yıl olabilecektir.
İnfazın ertelenme şartları teminat ve teminatın iadesi ile ilgili kanun 5272 infaz kanunun 17. maddesi şartına bağlıdır. 5275 sayılı İnfaz Kanunu’nun 17.maddesinin 5.fıkrası hükmüne göre hükümlünün istemiyle hapis cezasının infazının ertelenmesi teminat şartına bağlı tutulabilecektir.
Uygulamada teminat belli bir paranın vergi dairesine yatırılması suretiyle tahsil edilmektedir. Buna göre infaz savcılığı belli bir miktar paranın (genellikle 5000 TL) yatırılması halinde infazın ertelenmesine karar vermektedir.
Hükümlü, ertelenme süresi bittikten sonra cezasını infaz etmek için geldiğinde teminat tarafına iade edilecektir.
İnfazın ertelenmesi infaz hukukuna; hapis cezasının ertelenmesi ise maddi ve usul hukukuna ilişkin bir kurum olup birbirleri ile karıştırılmamalıdır. Ayrıca Ankara Ceza Avukatı makalemizi de okuyabilirsiniz.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.