- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Ölüm-Tazminatı-Nedir
Makale Başlıkları
Ölüm tazminatı nedir sorusunu yanıtlayalım. Kişinin ölümü ile iş sözleşmesi sona erer. Kişinin ölümü durumunda, kişinin eşine, 18 yaşını doldurmamış bekâr çocuklarına ve yaşarken bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına çalıştığı yer tarafından ödenen tazminattır. Ölüm tazminatı bu tazminatı almaya hak eden kişiler arasında eşit olarak paylaştırılarak verilir. Ölüm tazminatı 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 440’ta düzenlenmiştir.
Ölüm tazminatı genel olarak bir aylık ücret şeklinde ödenmektedir. İşçi çalıştığı yerde 5 yıldan fazla süre devam etmişse iki aylık ücret şeklinde ödenmektedir. İşçinin ölüm tazminatı verilirken son aldığı net ücret tutarına bakılır.
Gerekli olan tek şart işçinin vefat etmesidir. Bunun dışında başka bir şart aranmamaktadır. İşçi işverenin yanında ne kadar süre çalışmış olsa bile fark etmeden işveren ölüm tazminatı ödemek zorundadır.
İşçinin ölümü durumunda işçinin eşine, 18 yaşından küçük ve bekâr olan çocuklarına, eğer bunlar yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere (anne, baba, kardeş) ödenir. Mirasçı eş olabilmek için resmi nikâhlı eş olması gerekmektedir. Ölüm tazminatından yasal mirasçıların hepsi yararlanamaz.
Ölüm tazminatı ve kıdem tazminatı birbirinden farklıdır karıştırılmamalıdır. Ölüm tazminatı işçi 1 gün çalışmış olsa bile hak edilir. Kıdem tazminatı ise işçi işverenin yanında en az 1 yıl çalışmış olması gerekmektedir. Ölüm tazminatı dava yoluyla istenilirse yasal faiz uygulanır. Kıdem tazminatı dava yoluyla istenirse mevzuattaki en yüksek faiz uygulanır. Ölüm tazminatında geride kalanlara yardım yapılması esastır. Kıdem tazminatında işçinin çalıştığı yıl ile orantılı bir ödeme sağlanmaktadır. Ölüm tazminatı işçinin eşine, 18 yaşından küçük çocuklarına ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere verilir. Kıdem tazminatı ise işçinin yasal mirasçılarına verilir.
Ölüm tazminatı için işçinin geride kalan yakınlarından birinin işverene bir dilekçe ile başvurması gerekmektedir. İşveren işçinin yakınlarından biri dilekçe vermeden kendiliğinden de ödemesini sağlayabilir ama dilekçe verilmesi kayıt altına geçmesi için daha uygundur.
İşçi, meslek hastalığı ya da iş kazası yüzünden hayatını kaybederse işçi yakınları Türk Borçlar Kanunu madde 56/2 gereğince manevi tazminat talep edebilir.
Ölüm tazminatında görevli mahkeme İş Mahkemeleridir. İşçi yakınları ve işveren arasında arabuluculuk olmuyorsa mahkemeye gidilmelidir. İşveren ölüm tazminatını ödemiyorsa işçi yakınları İş Mahkemelerine başvurması gerekmektedir.
Ölüm tazminatı davalarında zamanaşımı süresi 10 yıldır.
Konu ile alakalı süreçleri ayrıntılı olarak danışmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.