

Emniyet Disiplin Tüzüğü


Güvenlik Soruşturması Teklifi
Makale Başlıkları
Polis Disiplin Mevzuatı
Polis Disiplin Mevzuatı ile ilgili olarak detaylı bir makale ele aldık. Bununla birlikte dilerseniz danışmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz. Polis Disiplin Mevzuatı hakkında bilgi için arayın. Polisler genel anlamda devlet memuru olmakla birlikte 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan farklı hükümlere tabidirler. Bu çerçevede polis amir ve memurlarına da uygulanan disiplin hükümleri ayrı olarak düzenlenmiştir. Polis Disiplin Tüzüğü aslen 1979 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Fakat 2015 yılında köklü bir değişikliğe uğrayıp tekrar düzenlend ve yürürlülüktedir. Bu değişiklikle beraber adı da Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü olarak değiştirilmiştir.
31.01.2018 tarihinde mecliste kabul edilerek yasallaşan Polis Disiplin Kanunu’ndan sonra. Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğünün pratikte uygulama alanı kalmamıştır.
Egm Disiplin Yönetmeliği
EGM Disiplin Yönetmeliği, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı personelin disiplin cezalarının uygulanmasını düzenleyen bir yönetmeliktir. Yönetmelik, disiplin suçlarına ilişkin soruşturma, kovuşturma ve cezalandırma süreçlerini belirler. Disiplin suçları arasında ahlaki kusurlar, görevi kötüye kullanma, hizmete ilişkin yükümlülükleri yerine getirmeme gibi durumlar bulunur. Yönetmelik, adil ve şeffaf bir disiplin süreci sağlamayı amaçlar.
Polis Disiplin Kanunu ve Polis Disiplin Tüzüğü Mevzuatı
1979 tarihli Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü 2015 yılında kapsamlı bir değişikliğe uğramıştır. Bu değişiklikle beraber adı da Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü olmuştur. Tüzükte emniyet teşkilatında çalışan her türlü memura (polis amiri, polis memuru). Verilecek disiplin cezalarını gerektiren eylem, işlem, tutum ve davranışlarla cezaların miktarı ve dereceleri düzenlenmiş ve tamamlanmıştır. Polis Disiplin Mevzuatı yada Emniyet Disiplin Mevzuatı olarak da bilinmektedir. 31.01.2018 tarihinde kabul edilen 7068 sayılı Polis Disiplin Kanunu ile birlikte. Anılan tüzük yürürlükten kaldırılmamakla birlikte anılan tüzüğün hukuki dayanak. Maddesi olan 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 83. maddesini kaldırmıştır. Nitekim 7068 sayılı kanunun geçici 1.maddesi “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ….. Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü hükümlerine göre resen veya yetkili disiplin kurullarınca verilmiş olan disiplin cezaları bu Kanun hükümleri uyarınca verilmiş addolunur.” hükmünü getirerek tüzüğü devre dışı bırakmıştır.
Polis Disiplin Suç ve Cezaları Nelerdir? Bu Suçları Vermeye Kimler Yetkilidir?
Emniyet teşkilatı mensuplarının disiplin cezası verilmesini gerektirecek fiilleri ve bu fillere verilecek cezalar Polis Disiplin Kanunu’nun 7-12.maddelerinde düzenlenmiştir. Hakkında disiplin cezasına hükmolunacak personelin derecesi ve cezanın ağırlığına göre ceza değişir. Disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından disiplin cezasına hükmolunur.
Disiplinsizlik hali taksirli veya kasti, ihmali ya da icrai olarak da işlenebilmektedir. Kamu görevlisine işlediği bir fiilden dolayı en fazla bir disiplin cezası uygulanabilmektedir. Tek fiille birden fazla disiplin suçu işlenmesi durumunda yine tek bir disiplin cezasına hükmolunacak. Fakat bu ceza en fazla ceza verilebilecek olan suçtan dolayı cezadır.
İşlenen fiilin adli ve idari ceza verilmesini gerektirdiği durumlarda her ikisine de hükmedilmesinin önünde bir yasal engel bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle aynı disiplin suçunun bir de adli soruşturmaya konu edilebilir olması durumunda memur hem disiplin cezası hem de adli ceza alabilmekte, bunun önünde bir engel bulunmaz.
Disiplin amirinin disiplin cezası verebilmesi için, disiplin cezası verilecek personelden makam, rütbe veya kıdemce büyük olması ve amir konumunda bulunması gerekir. Disiplin soruşturması yapma ve disiplin cezası verme görev ve yetkisi daha üst amirler tarafından da kullanılabilir. Polis Disiplin Mevzuatı ile ilgili danışmanlık ve bilgi için bizleri arayın. Alanında uzman kadromuz ve deneyimimizle tüm hukuki süreçlerde yanınızdayız.
Emniyet Teşkilatı memurlarına verilecek disiplin cezaları:
- A) Uyarma, memura, görevinde daha dikkatli davranması gerektiğini yazı ile bildirmektir.
- B) Kınama, memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu sayıldığını yazı ile bildirmektir.
- C) Aylık kesme, memurun, 15 günlüğe kadar aylığının kesilmesidir.
- Ç) Kısa süreli durdurma, memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 4, 6 ya da 10 ay için durdurulmasıdır.
- D) Uzun süreli durdurma, memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 12, 16, 20 ya da 24 ay durdurulmasıdır.
- E) Meslekten çıkarma, memurun, Emniyet Teşkilatı hizmetlerinde bir daha çalıştırılmamak üzere meslekten çıkarılmasıdır.
- F) Devlet memurluğundan çıkarma, memurun, bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarılmasıdır.
Uyarma cezasını gerektiren tutum ve davranışlar şunlardır:
- Silahını, araç ve gerecini, giysi ve kuşamını pis tutmak, çalıştığı yerin temizliğine özen göstermemek,
- Zorunlu bir neden olmaksızın günlük sakal tıraşı olmamak.
Polis Disiplin Mevzuatı Cezalarına Karşı İtiraz Yolları Nelerdir?
Disiplin Kurullarının Verdiği Cezalar: 7068 sayılı Kanun emniyet teşkilatında; yerel düzeyde, eğitim kurumlarında ve merkezde polis disiplin kurulları kurulmasını öngörmektedir. Disiplin kurullarının personele, rütbelerine, unvanlarına ve kıdemlerine göre değişiklik gösterebilen disiplin cezaları verme yetkileri bulunmaktadır. Disiplin kurulları tarafından verilen disiplin cezaları da bu cezaların türüne göre vali, kurumun en üst amiri ya da bakan onayı ile kesinleşmektedir. Verilen bu cezalara karşı bir idari itiraz yolu bulunmamaktadır. Bu husus 7068 sayılı Kanunun 30/5 maddesinde “disiplin kurullarının verdiği disiplin cezalarına karşı ancak idari yargı yoluna başvurulabilir” ifadeleriyle hükme bağlanmıştır. Bu cezalara karşı ancak ve ancak verilen cezanın kaldırılması talebiyle 60 gün içerisinde idare mahkemelerinde iptal davası açılabilmektedir. Verilen cezanın ağır ve telafisi olmaması durumunda şöyle olur. Bu durumda yine 60 günlük süre içerisinde açılan iptal davasında yürütmenin durdurulması da talep edilebilmektedir.
Amir Tarafından Verilen Cezalar: Disiplin amirleri tarafından verilen cezalara karşı kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde itiraz edilebilmekte. İtiraz bir üst disiplin amirine yazılı olarak yapılmalıd. Ancak Vali veya Emniyet Genel Müdürünün doğrudan verdiği cezalarda durum farklı. Karşı Bakanlık Yüksek Disiplin Kuruluna itiraz edilebilmektedir. Kurulun itiraz üzerine verdiği karar kesindir. İtiraz mercii yapılan başvuruyu 30 gün içinde karara bağlar. Bu kararda verilen ceza hafifletilebilir veya tamamen kaldırılabilir fakat ilk verilen cezaya göre ağırlaştırılamaz cezadır. Kararın ilgiliye tebliği ile karar kesinleşir.
İtiraz merciinin verdiği kararın olumsuz olması durumunda 60 gün içerisinde yetkili ve görevli idare mahkemesinde cezanın kaldırılması talebiyle iptal davası açılabilmektedir. Cezanın ağır ve telafisinin mümkün olmadığı durumlarda yürütmenin durdurulması da talep edilebilmektedir..
Polis Disiplin Mevzuatı Cezalarına Karşı Açılan İptal Davaları
Disiplin cezaları cezanın ağırlığına ve personelin derecesine göre disiplin amirleri yada disiplin kurulları tarafından verilmektedir. Disiplin amirleri tarafından verilen cezalara karşı itiraz ve dava hakları varken disiplin kurulları tarafından verilen cezalara karşı yalnızca iptal davaları açılabilmektedir.
Anayasanın 125.maddesinde açıkça hükme bağlandığı üzere idarenin her türlü işlemi yargı denetimine açıktır. Emniyet teşkilatı mensuplarına disiplin amirleri ya da disiplin kurulları tarafından verilen cezalar birer idari işlemdir. Bu sebeple verilen bu cezalara karşı yargı yolu açıktır. Bu yargı yolu düzenin ve kamu hizmetinin devamının sağlanması amacıyla sürelere bağlanabilmektedir. Özel hukukta bu süreler uzun olmasına karşın idare hukukunda bu süreler oldukça kısadır. Bu yüzden hak kaybına uğramamak için bu konularda uzman bir avukattan destek alınması tavsiye edilmektedir.
Disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından verilen cezalara karşı, kesinleşen cezanın ilgiliye tebliğinden itibaren! 60 gün içinde görevli ve yetkili idare mahkemesinde cezanın kaldırılması talebiyle iptal davası açılmalıdır.
Ayrıca cezanın ağır olması ve kaldırılması durumunda telafisi mümkün olmayan hallerde yürütmenin durdurulmasıda talep edilmektedir.
Konuyla alakalı ayrıntılı bilgi ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.