

Mazarratı Mucip Nöbet Talimatına Aykırı Hareket Etme Suçu


Kambiyo Senetlerine Özgü Takipte İmzaya İtiraz Nasıl Yapılır?
Makale Başlıkları
10 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelikle Türk Silahlı Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliğinde kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Yeni yönetmelikte:
- Yönetmeliğin ilk değişikliği yönetmeliğin kapsamı hakkında olmuştur. Bu bağlamda 10.08.2022 tarihli yönetmeliğin 1.maddesi ile 12.04.2014 tarihli yönetmeliğin 2. Maddesi değiştirilmiş ve “Mülki idare amirlerinin Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ile ilgili mülki görevlerinden doğan yetkileri saklı kalmak” ibareleri yönetmelikten kaldırılmıştır.
MADDE 2: Bu Yönetmelik; askeri hâkimler hariç, subaylar, astsubaylar, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erleri kapsar.
- Yapılan önemli değişikliklerden birisi yetki konusunda olmuştur. Dolayısıyla tanımlar başlıklı 4. Maddede düzenlemeler yapılmıştır. 12.04.2014 tarihli yönetmeliğin 4/f maddesinde yapılan değişikliğe göre bir takım personel için yetkili kurumun bakanlık olarak düzenlenmesi öngörülmüştür. Daha önceden generaller ve amiraller için Genel Kurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, diğer personel için ise ilgili kuvvet komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığı yetkiliyken, Genel Kurmay Başkalığı Yüksek Disiplin Kurulu, Jandarma Genel Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kaldırılarak Milli Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu teşkil edilmiştir. Ayrıca bu madde kapsamında personeller daha detaylı olarak düzenlenmiştir. Bu doğrultuda General ve amirallerin yanı sıra bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi (MSÜ) ve Harita Genel Müdürlüğünde görevli subay, astsubay, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erler hususunda Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yetkilidir. Diğer subay, astsubay, erbaş ve erler hususunda ilgili kuvvet komutanlıkları yetkilidir.
MADDE 4/f: Yetkili kurum/komutanlık: General ve amiraller ile Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde görevli subay, astsubay, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erler için Millî Savunma Bakanlığını, diğer subaylar ile astsubaylar, uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaş ve erler için mensubu oldukları kuvvet komutanlığını, ifade eder.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 4/g maddesinde yapılan değişiklikle silahlı kuvvetlerden ayırma cezası vermeye yetkili yüksek disiplin kurulu bakanlık ve ilgili kuvvet komutanlıklarında teşkil edilen yüksek disiplin kurulları olarak değiştirilmiştir.
MADDE 4/g: Yüksek disiplin kurulları: Bu Yönetmeliğe göre Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası vermeye yetkili olan ve Bakanlık ile kuvvet komutanlıklarında teşkil edilen yüksek disiplin kurullarını, ifade eder.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 5.maddesinde yapılan değişiklikle bu yönetmelik kapsamına giren personele silahlı kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi maksadıyla bakanlıkta ve kuvvet komutanlıklarında yüksek disiplin kurulu teşkil edilmesi düzenlenmiştir.
MADDE 5/1: Bu Yönetmelik kapsamına giren kişiler hakkında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasına yönelik karar vermek üzere ilgilisine göre Bakanlık veya kuvvet komutanlıklarında yüksek disiplin kurulu teşkil edilir.
- Yapılan değişikliklerle bağlantılı olarak yüksek disiplin kurullarının yapıları da değiştirilmiştir. Bu bağlamda 12.04.2014 tarihli yönetmeliğin 6. Maddesi yapılandırılarak yeniden düzenlenmiştir. Değişikliğe göre bakanlık merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde görevli personel hakkında karar vermek üzere teşkil edilecek olan bakanlık yüksek disiplin kurulu personel genel müdürlüğünün bağlı bulunduğu bakan yardımcısının başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur: (Md.6/1)
-Personel Genel Müdürü.
-Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü.
-Personel İşlem Daire Başkanlığının bağlı bulunduğu Personel Genel Müdür Yardımcısı
-Mütalaalar ve Hukuk İşleri Daire Başkanlığının bağlı bulunduğu Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı
- General ve amiraller hakkında karar vermek üzere teşkil edilecek bakanlık yüksek disiplin kurulunda ise aşağıdaki üyeler bulunur: (md.6/2)
-Genelkurmay Başkanı.
-İlgili kuvvet komutanı.
-Personel Genel Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Bakan Yardımcısı
-Genelkurmay Personel Başkanı
-Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü
-Personel Genel Müdürü
- Kuvvet komutanlıklarında teşkil edilecek yüksek disiplin kurulları ilgili komutanlığın kurmay başkanının başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur: (md.6/3)
-Personel Başkanı
-İstihbarat Başkanı
-Harekât Başkanı
-Lojistik Başkanı
-Savunma Planlama ve Proje Yönetim Başkanı
-Atama/Tayin Dairesi Başkanı
-Hukuk Hizmetleri Başkanı
-Yüksek disiplin kurulu işlemlerinin yürütülmesinden sorumlu şube müdürü
Kuvvet komutanlıklarında teşkil edilecek yüksek disiplin kurullarında yönetmelikte adı geçen kadroların bulunmaması halinde kadro yapıları esas alınarak kuvvet komutanlıklarınca bu alanların muadilleri gözetilerek üye belirlenecektir.
MADDE 6: (1) Bakanlık merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde görevli personel hakkında karar vermek üzere Bakanlıkta teşkil edilecek Yüksek Disiplin Kurulu; Personel Genel Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Bakan Yardımcısı başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur:
- a) Personel Genel Müdürü.
- b) Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü.
- c) Personel İşlem Daire Başkanlığının bağlı bulunduğu Personel Genel Müdür Yardımcısı.
ç) Mütalaalar ve Hukuk İşleri Daire Başkanlığının bağlı bulunduğu Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı.
(2) General ve amiraller hakkında karar vermek üzere Bakanlıkta teşkil edilecek Yüksek Disiplin Kurulu; Bakanın başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur:
- a) Genelkurmay Başkanı.
- b) İlgili kuvvet komutanı.
- c) Personel Genel Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Bakan Yardımcısı.
ç) Genelkurmay Personel Başkanı.
- d) Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü.
- e) Personel Genel Müdürü.
(3) Kuvvet komutanlıklarında teşkil edilecek yüksek disiplin kurulları, ilgili komutanlığın Kurmay Başkanı başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur:
- a) Personel Başkanı.
- b) İstihbarat Başkanı.
- c) Harekât Başkanı.
ç) Lojistik Başkanı.
- d) Savunma Planlama ve Proje Yönetim Başkanı.
- e) Atama/Tayin Dairesi Başkanı.
- f) Hukuk Hizmetleri Başkanı.
- g) Yüksek disiplin kurulu işlemlerinin yürütülmesinden sorumlu şube müdürü.
(4) Üçüncü fıkrada belirtilen makamların, kuruluş veya kadro yapısı gereği bulunmaması veya kadro isminin farklı olması durumunda, görev ve sorumluk alanları itibarıyla bunların muadilleri ilgili kuvvet komutanlığınca kuruluş veya kadro yapısı esas alınarak belirlenir.
- 0.2014 tarihli yönetmeliğin görev ve yetkiye ilişkin 7. Maddesi de tanımlar başlıklı 4. Maddesiyle paralel olarak değiştirilmiştir.
MADDE 7: (1) Bu Yönetmelik kapsamında yer alan;
- a) General ve amiraller ile Bakanlık merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde görevli subay, astsubay, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında, Bakanlıkta teşkil edilecek Yüksek Disiplin Kurulu,
- b) Diğer subay, astsubay, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında ise mensup oldukları kuvvet komutanlıklarında teşkil edilecek yüksek disiplin kurulları, bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslar doğrultusunda Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası ile ilgili karar vermekle görevli ve yetkilidir.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 9. Maddesinde yapılan değişiklikle silahlı kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler teker teker sayılmaktan vazgeçilmiş bunun yerine 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Disiplin Kanununun 20. Maddesine atıfta bulunulmakla yetinilmiştir.
MADDE 9: (1) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler 6413 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde sayılan hallerdir.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 10. Maddesinde de yapılan değişiklikle birlikte disiplin ceza puanına bağlı olarak silahlı kuvvetlerden ilişiği kesme ile ilgili olarak disiplinsizlikler teker teker sayılmaktan vazgeçilmiş yine 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Disiplin Kanununun 21. Maddesine atıfta bulunulmakla yetinilmiştir.
MADDE 10: (1) Disiplin ceza puanına bağlı olarak Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi gerektiren disiplinsizlikler 6413 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde sayılan hallerdir.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 12. Maddesindeki Genel Kurmay Başkanı ibaresi Bakan ibaresi ile değiştirilmiştir.
MADDE 12: “Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası; disiplin amirlerinden en az ikisinin teklifi üzerine yüksek disiplin kurulları tarafından verilebileceği gibi, eldeki bilgi ve belgelere göre yüksek disiplin kurulları tarafından resen de verilebilir. Bakanın eldeki bilgi ve belgelere ya da gerekli görmesi üzerine yaptırdığı disiplin soruşturması sonucuna göre hakkında bu cezanın verilmesine kanaat getirdiği personelin dosyaları bir karar verilmek üzere doğrudan yetkili yüksek disiplin kuruluna sevk edilir.”
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 13/6. Maddesi esas olarak değişikliğe uğramamakla birlikte bazı “Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığında alay ve eşiti komutanlıkların” ibaresi “Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde daire başkanı ve eşiti” ibaresine devşirilmiştir.
MADDE 13/(6) : Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine ilişkin işlem başlatılacak personel hakkındaki yüksek disiplin kurulu dosyası; Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde daire başkanı ve eşiti, kuvvet komutanlıklarında asgari tugay ve eşiti makamların nezaretinde, süreci başlatan disiplin amiri tarafından Ek-2’deki muhteviyata uygun olarak hazırlanır.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 13/7. Maddesinde atıfta bulunulan diğer maddeler nedeniyle değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikte de yine Jandarma Genel Komutanlığına ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ilişkin ibareler kaldırılmıştır.
MADDE 13/(7): 9 uncu madde çerçevesinde 6413 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde yer alan disiplinsizlikler kapsamında hazırlanan dosyaya, Ek-3’teki örneğe uygun olarak, teklifte bulunan ilk iki disiplin amirlerinin yazılı kanaatleri eklenir. Teklifte bulunan disiplin amirleri arasında Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde daire başkanı ve eşiti, kuvvet komutanlıklarında asgari tugay ve eşiti makam sahibi bir disiplin amirinin bulunmaması durumunda, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesini teklif eden üst disiplin amirinden itibaren bu seviyeye kadar olan diğer disiplin amirlerinin de yazılı kanaat ve teklifleri alınır.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 13/10. Maddesi gereği etkili komutanlığın personel başkanlıklarınca adli müşavirlikler veya hukuk müşavirlikleri ile koordineli yürütülecek olan işlemlerin, yetkili kurum/komutanlığın personel birimlerince Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya hukuk hizmetleri başkanlıkları ile koordineli olarak yürütülmesi planlanmıştır.
MADDE 13/(10): Yetkili kurum/komutanlığa gelen dosyalar; yetkili kurum/komutanlığın personel birimlerince Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya hukuk hizmetleri başkanlıkları ile koordineli olarak karargâhta bulunan bilgi, belge ve dosyalar ile karşılaştırılarak, kanun ve yönetmeliklere uygunluğu, ekli belgelerin yeterliliği ve geçerliliği, Ek-2 ve Ek-3’teki bilgi ve belgeleri ihtiva edip etmediği açısından incelenir. Eksik bilgi veya belgeler yetkili kurum/komutanlığın personel birimleri vasıtasıyla tamamlanır.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 14/b maddesinde Adli müşavirlikler veya hukuk müşavirlikleri ile koordineli olarak yürütülmesinden vazgeçilmiş ve bu işlerin Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya hukuk hizmetleri başkanlıkları ile koordineli olarak yürütülmesi planlanmıştır.
MADDE 14/b): Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya hukuk hizmetleri başkanlıkları ile koordineli olarak yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda eldeki bilgi ve belgelere göre Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi gerektiği değerlendirilenlerin, dosyaları Ek-2’de yer alan örneğe uygun olarak hazırlanır ve görüşülmek üzere yüksek disiplin kuruluna sevk edilir.
- 04.2012 tarihli yönetmeliğin 15. Maddesi ile Genel Kurmay Başkanına tanınan silahlı kuvvetlerden ayırma cezası işlemlerinin başlatılması yetki ve sorumluluğu Milli Savunma Bakanına devredilmiştir.
MADDE 15: (1) Bakanın eldeki bilgi ve belgelere ya da gerekli görmesi üzerine yaptırdığı disiplin soruşturması sonucuna göre, hakkında bu cezanın verilmesine kanaat getirdiği personele ilişkin soruşturma dosyası yetkili kurum/komutanlığa gönderilir.
(2) Yetkili kurum/komutanlığın personel birimlerince Ek-2’de yer alan örneğe uygun olarak hazırlanan yüksek disiplin kurulu dosyası, Bakanlıkça gönderilen soruşturma dosyasının personel birimlerine ulaştığı tarihten itibaren üç ay içinde kurulda görüşülür. İlave inceleme yapılmasının gerekli olduğu durumlarda bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 15. Maddesinde açık bir şekilde sayılan kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı gibi ibareler yerine genel bir ibare olan ilgili birimler ibaresi kullanılmıştır.
MADDE 16/ (1): Yüksek disiplin kurulu dosyalarının hazırlanmasında kullanılacak belge örnekleri, ilgili birimler tarafından personel bilgi sistemlerinde elektronik olarak bulundurulur.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 17/2. Maddesinde yer alan “garnizon dışı görev, izin veya istirahat gibi sebeplerle” ibareleri kaldırılmış ve kurul başkan veya üyelerinin herhangi bir nedenle karargahta olmamaları durumunda vekillerinin kurula üyelik yapacağı belirtilmiştir.
MADDE 17/2: Yüksek disiplin kurullarının başkan ve üyelerinin; karargâhta bulunmadığı durumlarda yerine vekilleri toplantıya katılır.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 17/9. Maddesinde yer alan hüküm bir miktar muğlak hale getirilmiştir. Yönetmeliğin eski halinde konunun aydınlanması ibareleri yer alırken yeni düzenlemede bu ibare kaldırılmış ve yerine kurul üyelerinin yeterli kanaate ulaşması ibareleri eklenmiştir. Bu durumda kurul üyelerine açık bir yetki tanınmış olmaktadır. Konunun aydınlanması ile yeterli kanaat oluşması maddi olarak aynı sonucu doğurmamaktadır. Zira maddi gerçeğin ortaya çıkması yani konunun aydınlanması daha çok araştırma, belge ve delil gerektirirken, bir üyede yeterli kanaat oluşturmak daha basittir.
MADDE 17/9: Görüşülen dosyalar hakkında kurul üyelerinin yeterli kanaate ulaşması sonucunda oylamaya geçilir.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 18/3 maddesi diğer değişikliklere göre nispeten daha fazla değişiklik içermektedir. Bu değişiklikte yetkili komutanlığın personel başkanlıklarınca, adli müşavirlikler veya hukuk müşavirlikleri ile koordineli olarak hazırlanması planlanan gerekçeli kararın, yetkili kurum/komutanlığın personel birimlerince, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya hukuk hizmetleri başkanlıkları ile koordineli olarak hazırlanması öngörülmüştür. Bunun yanı sıra yönetmeliğin eklerinde farklı farklı gerekçeli karar örnekleri olduğu ve kararların buna göre hazırlanması gerektiği belirtilmiştir. Buna göre;
-kuvvet komutanlıklarında teşkil edilen Yüksek Disiplin Kurulu için Ek-4’te,
-general ve amiraller hakkında karar vermek üzere Bakanlıkta teşkil edilen Yüksek Disiplin Kurulu için Ek-5’te,
-Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde görevli personel hakkında karar vermek üzere Bakanlıkta teşkil edilen Yüksek Disiplin Kurulu için Ek-6’da yer alan örnek evraka göre gerekçeli karar hazırlanması gerekmektedir.
MADDE 18/3: Yüksek disiplin kurulu kararı, karar tarihini izleyen 10 iş günü içinde kuvvet komutanlıklarında teşkil edilen Yüksek Disiplin Kurulu için Ek-4’teki, general ve amiraller hakkında karar vermek üzere Bakanlıkta teşkil edilen Yüksek Disiplin Kurulu için Ek-5’teki, Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde görevli personel hakkında karar vermek üzere Bakanlıkta teşkil edilen Yüksek Disiplin Kurulu için Ek-6’daki örneğe göre gerekçeli olarak yetkili kurum/komutanlığın personel birimlerince, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya hukuk hizmetleri başkanlıkları ile koordineli olarak hazırlanır. Gerekçeli kararda, disiplinsizliğin oluştuğunu veya oluşmadığını gösteren hususlar ile kararın oy birliği veya oy çokluğu ile alındığı belirtilir. Karar, başkan ve üyeler tarafından imzalanır. Karşı oy kullananların görüşlerine kararda yer verilir.
- 08.2022 tarihli düzenleme ile 12.04.2014 tarihli yönetmeliğin 18.maddesine 4. Fıkra eklenmiştir. Eklenen fıkra askeri personelin lehine hükümler içermektedir. Bu değişiklikle birlikte disiplin ceza puanına bağlı olarak silahlı kuvvetlerden ilişiğin kesilmesi nedeniyle yüksek disiplin kuruluna sevk edilen personele verilen cezaların usulüne göre verilmediği veya objektiflikten uzak olduğu (hakkaniyete aykırı) kanısına varılması halinde cezanın bir miktarının kaldırılabileceği, personelin görev yerinin değiştirileceği ve durumun 1 yıl sonra tekrar olarak değerlendirileceği belirtilmiştir.
MADDE 18/ 4: Disiplin ceza puanına bağlı olarak ayırma cezası verilmesi istemiyle gelen dosyaların incelenmesi sonucunda yüksek disiplin kurulunca, cezaların usulüne uygun verilmediğine veya ceza tayininde objektiflikten uzaklaşıldığına kanaat getirilirse verilen cezaların tamamının veya bir kısmının kaldırılmasına yahut personelin görev yerinin değiştirilmesine ve durumunun bir yıllık deneme süresi sonunda yeniden incelenmesine karar verilir.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 19. Maddesinde de kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Değişikliğe göre bakanlık veya kuvvet komutanlıklarında teşkil edilen yüksek disiplin kurullarınca verilen silahlı kuvvetlerden ayırma cezaları Milli Savunma Bakanının veya ilgili kuvvet komutanının onayıyla, generaller ve amiraller hakkında verilen silahlı kuvvetlerden ayırma cezaları ise cumhurbaşkanının onayıyla kesinleşir. Daha önceki düzenleme döneminde herhangi bir onaylama makamı bulunmamaktaydı. Ayrıca ayırma cezasının kesinleşmesinin ardından 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre ilgililere tebliğ edileceği de düzenlenmiştir.
MADDE 19/1: Bakanlık ve kuvvet komutanlıklarında oluşturulan Yüksek Disiplin Kurullarınca verilen ayırma cezası ilgilisine göre Bakanın veya ilgili kuvvet komutanının; general ve amiraller hakkında teşkil edilen Yüksek Disiplin Kurulu tarafından verilen ayırma cezası ise Cumhurbaşkanının onayıyla kesinleşir ve müteakiben yetkili kurum/komutanlık tarafından yerine getirilir. Onaylanan bu karar 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir.
- 08.2022 tarihli düzenlemeyle birlikte 12.04.2014 tarihli yönetmeliğin 19/2. Maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
- 08.2022 tarihli düzenlemeyle birlikte 12.04.2014 tarihli yönetmeliğin 20. Maddesine yeni bir fırka eklenmiştir. Bu fıkrada yüksek disiplin kurulu, sevk edilen personelin sevke konu eylemlerinin başka bir disiplin cezası gerektirmesi halinde 6413 sayılı TSK Personel Kanununun ilgili hükümlerinin uygulanması için ilgili komutanlığa gönderileceği hükme bağlanmıştır. Eski düzenleme döneminde yüksek disiplin kurulları yalnızca silahlı kuvvetlerden ayırma cezası veya ceza vermeye yer olmadığına karar verebiliyorlardı. Ancak yeni düzenleme ile sevke konu eylemin başka bir disiplin cezası gerektirmesi halinde ilgili makamlara havale edileceği belirtilmektedir.
MADDE 20/4: Yüksek disiplin kuruluna sevkine konu disiplinsizliğin 6413 sayılı Kanunda düzenlenen başka bir cezayı gerektirmesi halinde, personele ait yüksek disiplin kurulu dosyası, Kanunun ilgili hükümleri kapsamında yeniden değerlendirilmesi maksadıyla personelin disiplin amirlerine gönderilir.
- 08.2022 tarihli düzenleme ile savunma hakkında çok önemli değişiklikler yapılmıştır. Yapılan düzenleme ilgili personelin ve avukatların son derece lehine hükümler içermektedir. Zira yeni düzenleme ile tahkikatın gizliliğini, üçüncü şahıs ve makamların özel bilgileri ile şeref, haysiyet ve güvenliğini, gizli ve özel nitelikteki bilgileri korumaya yönelik olanların dışındaki soruşturma evrakının tamamını inceleme hakkı olduğu hükme bağlanmıştır. Ayrıca düzenleme ile ilgili personelin tanık dinletebileceği, yazılı veya sözlü savunma yapabileceği belirtilmiştir.
MADDE 22/1: Yüksek disiplin kuruluna sevk edilen personel veya vekili; tahkikatın gizliliğini, üçüncü şahıs ve makamların özel bilgileri ile şeref, haysiyet ve güvenliğini, gizli ve özel nitelikteki bilgileri korumaya yönelik olanların dışındaki soruşturma evrakının tamamını inceleme, tanık dinletme ve yüksek disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak savunma yapma hakkına sahiptir. Savunma alınmadan personel hakkında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilemez. Ancak, firar ve izin tecavüzü gibi ilgilinin bulunamaması nedeniyle savunma almayı imkânsız hale getiren zorunlu hallerde savunma alınmaz.
- 04.2014 tarihli yönetmeliğin 24.maddesine göre yüksek disiplin kurullarınca verilen silahlı kuvvetlerden ayırma cezalarına karşı Askeri Yüksek İdare Mahkemelerinde iptal davası açılabileceği belirtilmişti. Ancak Askeri Yüksek İdare Mahkemelerinin kapatılmasının ardından mevzuatta bir değişiklik yapılamamıştır. 10.08.2022 tarihli düzenleme ile yüksek disiplin kurullarınca verilen silahlı kuvvetlerden ayırma cezalarına karşı idari yargıya başvurulabileceği, sürelere ilişkin olarak 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun uygulanacağını ve Türk kara suları dışındaki gemilerde verilen cezalarda, geminin bağlı bulunduğu üsse dönene kadar dava açma süresinin işlemeyeceği belirtilmiştir.
MADDE 24: (1) Yüksek disiplin kurulları tarafından verilen Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.
(2) Dava açma süresine ilişkin olarak 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu hükümleri uygulanır. Ancak Türk karasuları dışındaki gemilerde verilen cezalarda, dava açma süresi geminin bağlı bulunduğu üsse/limana dönmesiyle başlar.
- 08.2022 tarihli düzenleme ile ilişiği herhangi bir nedenle kesilen askeri personel aleyhine bir düzenleme yapılmıştır. Yönetmeliğe eklenen ek maddeye göre herhangi bir nedenle silahlı kuvvetlerden ilişiği kesilmeden önce yapılan ve silahlı kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren bir eylemin, silahlı kuvvetlerden ilişiğin kesilmesinden sonra öğrenilmesi durumunda 25. Maddede yer alan zamanaşımı süresi dolmadan önce ilgilinin son atamalı olduğu birim tarafından ilgilisine göre 13 üncü, 14 üncü ve 15 inci maddelerde belirtilen hususlara göre silahlı kuvvetlerden ayırma işlemlerinin tesis edilmesi gerekmektedir.
EK MADDE 1: (1) Türk Silahlı Kuvvetlerinden çeşitli nedenlerle ilişikleri kesilmeden önce, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesini gerektiren bir disiplinsizliğin işlendiğinin ilişik kesildikten sonra tespit edilmesi durumunda, 25 inci maddedeki zamanaşımı süresi dolmadan önce, personelin en son atamalı olduğu birim tarafından; ilgilisine göre 13 üncü, 14 üncü ve 15 inci maddelerde belirlenen hususlara göre Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine yönelik işlem tesis edilir.
(2) İlgili personele; isnat edilen hususların bildirilmesi ve personelin bu hususlara yönelik savunma yapması 22 nci madde esaslarına göre icra edilir.
(3) Personelin en son atamalı olduğu birim ile statüsüne yönelik 7 nci maddeye atfen teşkil edilen yüksek disiplin kurulu tarafından bu Yönetmelikte belirlenen hususlar kapsamında personel hakkında karar verilir.
(4) Üçüncü fıkra hükmü gereğince Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası kararı verilmesi durumunda, anılan karar 19 uncu madde hükümlerine istinaden;
- a) 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilir
- b) Kendisine ve aile fertlerine verilen TSK Akıllı Kimlik Kartlarına yönelik işlemler için Millî Savunma Bakanlığı Akıllı Kart Yönetim Merkezine bilgi verilir.
- c) Nüfusa kayıtlı bulundukları yer askerlik şubesi başkanlığına iletilir.
ç) Silah işlemleri için ilgili birime bildirimde bulunulur.
- d) Özlük haklarına yönelik işlemler için; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Ordu Yardımlaşma Kurumu Genel Müdürlüğüne bildirim yapılır.
Ek-1
Ek-1 sayılı Disiplin Ceza Puanlarını Gösteren Çizelge
CEZANIN CİNSİ | CEZA PUANI * |
Uyarma | 1 |
Kınama | 1,5 |
Hizmete kısmi süreli devam | 2 |
Aylıktan kesme | 3 |
Hizmet yerini terk etmeme (Disiplin amiri tarafından verilen) | 3,5 |
Hizmet yerini terk etmeme (Disiplin kurulu tarafından verilen) | 4,5 |
Oda hapsi (Disiplin amiri tarafından verilen) | 4 |
Oda hapsi (Disiplin kurulu tarafından verilen) | 4,5 |
Açıklamalar: 1) Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde yer alan disiplin ceza puanına bağlı olarak Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine ilişkin ceza puanlarının hesaplanmasında, ceza miktarına bakılmaksızın ceza cinsinin karşılığındaki puan esas alınır. Örneğin, işlenen bir disiplinsizlik nedeniyle hizmete kısmi süreli devam cezası verilmesi durumunda ceza miktarının bir gün ya da 10 gün olmasına bakılmaksızın 2 ceza puanı uygulanır.
Ek-2
YÜKSEK DİSİPLİN KURULU DOSYA MUHTEVİYATI
1 KİMLİĞİ | |
a. Adı soyadı | FOTOĞRAF |
b. Sınıfı ve rütbesi | |
c. Sicil numarası | |
ç. T.C. Kimlik Nu. | |
d. Birliği | |
e. Medeni hali, çocuk sayısı | |
2. ÖZGEÇMİŞİ | |
a. Doğum yeri ve tarihi | |
b. Baba adı | |
c. Kaynağı | |
Personel tanıtma kartı (evsaf kartı) | EK-A |
AYIRMA NEDENİ :
- YDK sevk gerekçesi : Bu Yönetmeliğin hangi maddesine göre yapıldığı kısaca açıklanır.
- YDK sevk şekli : Disiplin amirlerinin teklifi ile/ Yüksek disiplin kurulları tarafından/ (Değişik: 10.8.2022 – 31919 m.26) Bakan tarafından başlatılması.
- Personelin durumu : (Tutukluluk/Açık Durumu)
ç. Olay / suç özeti ve tahkikat safahatı : Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasına esas teşkil eden disiplinsizlikler, olaylar veya eylemler özet olarak açıklanır.
Sıralı disiplin amirlerinin kanaatleri | EK-B |
- GÖREVDEKİ DURUMU :
- Rütbelerine ait sicil notları :
Rütbesi | Yıl | Sicil Notu | Rütbesi | Yıl | Sicil Notu |
- Sicil notu ortalaması :
- Sicil belgesindeki menfi nitelik sayısı :
Sicil özet formu | EK-C |
- CEZA VE UYARILAR :
- Askeri mahkemelerce verilen cezalar :
Suç | Mahkeme adı | Karar tarihi | Verilen ceza | EK-Ç |
- Sivil mahkemelerce verilen cezalar :
Suç | Mahkeme adı | Karar tarihi | Verilen ceza | EK-D |
- Yüksek Disiplin Kurulu tarafından daha önce verilen kararlar :
Suç | Mahkeme adı | Karar tarihi | Verilen ceza | EK-E |
ç. Disiplin kurullarınca verilen cezalar :
Suç | Disiplin kurulu Adı | Karar tarihi | Verilen ceza | EK-F |
- Disiplin amirlerince verilen cezalar :
Disiplinsizlik | Disiplin cezası veren amir | Ceza tarihi | Verilen ceza | EK-G |
- DEVAM EDEN MAHKEME DURUMU :
Açıklama | EK-Ğ |
- Diğer hususlar :
- Diğer hususlar :
Açıklama | EK-H |
- Sağlık durumu :
Sağlık bilgileri | EK-I |
- Borç durumu :
İcra dairesi
| Alacaklı | Toplam borç (TL) | Ödenen borç (TL) | Kalan borç (TL) | EK-İ |
Toplam |
- SAVUNMALAR :
Açıklama | EK-J |
NOT: Kullanılmayacak bölümler çıkarılması veya ihtiyaç halinde ekleme yapılması durumunda ek isimleri buna göre teselsül ettirilir.
Ek-3
DİSİPLİN AMİRLERİ KANAAT VE TEKLİFLERİ
Silahlı Kuvvetlerden Ayırma Cezası Teklif Edilen Personelin:
Adı Soyadı :
Sınıfı ve Rütbesi :
Sicil Nu. :
Birliği ve Görevi :
T.C. Kimlik Nu. :
KANAAT VE TEKLİFLER | DİSİPLİN AMİRİ KİMLİĞİ VE İMZASI |
TEKLİFTE BULUNAN BİRİNCİ AMİRİN KANAAT VE TEKLİFİ: Gerekçe: Kanaat ve Teklif: Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununun 13 üncü maddesi ile 20 nci maddesinin birinci fıkrasının …… bendi ve Türk Silahlı Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliği … maddesinin …. fıkrasının … bendi / … maddesi gereği Silahlı Kuvvetlerden Ayırma cezası verilmesini teklif ediyorum. | Adı ve Soyadı Sınıfı ve Rütbesi Görevi |
TEKLİFTE BULUNAN İKİNCİ AMİRİN KANAAT VE TEKLİFİ: Gerekçesi: Kanaat ve Teklif: Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununun 13üncü maddesi ile 20nci maddesininbirinci fıkrasının …… bendi ve Türk Silahlı Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliği … maddesinin …. fıkrasının … bendi / … maddesi gereği Silahlı Kuvvetlerden Ayırma cezası verilmesini teklif ediyorum. | Adı ve Soyadı Sınıfı ve Rütbesi Görevi |
SIRALI DİSİPLİN AMİRİNİN KANAAT VE TEKLİFİ Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine ilişkin teklife, KATILIYORUM/KATILMIYORUM Katılmama Gerekçesi:
| Adı ve Soyadı Sınıfı ve Rütbesi Görevi |
SIRALI DİSİPLİN AMİRİNİN KANAAT VE TEKLİFİ Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine ilişkin teklife, KATILIYORUM/KATILMIYORUM Katılmama Gerekçesi:
| Adı ve Soyadı Sınıfı ve Rütbesi Görevi |
SIRALI DİSİPLİN AMİRİNİN KANAAT VE TEKLİFİ Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine ilişkin teklife, KATILIYORUM/KATILMIYORUM Katılmama Gerekçesi:
| Adı ve Soyadı Sınıfı ve Rütbesi Görevi |
DOLDURMA TALİMATI:
- (Değişik: 10.8.2022 – 31919 m.27) 1. Yüksek disiplin kurulu dosyasının bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi çerçevesinde 6413 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde yer alan bir disiplinsizlikten dolayı hazırlanması durumunda teklifte bulunan disiplin amirleri gerekçeleri ile kanaat ve tekliflerini açıkça yazarlar. Teklifte bulunan disiplin amirleri arasında Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde daire başkanı ve eşiti, kuvvet komutanlıklarında asgari tugay ve eşidi makam sahibi bir disiplin amirinin bulunmaması durumunda, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesini teklif eden üst disiplin amirinden itibaren bu seviyeye kadar olan diğer disiplin amirlerinin de yazılı kanaatleri alınır.
- Dosyanın 10 uncu madde kapsamında hazırlanması durumunda, ayırma cezasını teklif eden disiplin amirlerinin dışındaki diğer amirlerin kanaatlerinin alınma şartı yoktur.
- Formun kanaat ve disiplin amiri kimliği bölümleri elle doldurulur.
(Değişik: 10.8.2022 – 31919 m. 28) Ek-4
(Ek: 10.8.2022 – 31919 m. 29 )