Yurtdışına Firar Suçu (As.C.K. Md.67)
Makale Başlıkları
Yurtdışına Firar Suçu (As.C.K. Md.67)
Yurtdışına Firar Suçu (As.C.K. Md.67); Askeri suçların tanımı Askeri Ceza Yasası’nda tam olarak yapılmamıştır fakat suçun maddesinden, yargı kararlarından yola çıkarak; asker kişilerce işlenen veya askeri bir menfaati ihlal eden eylemler olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda kanundan yola çıkarak yapılan tasnifte sırf askeri suçlar ve askeri suç benzerleri diye ikili bir ayrım da vardır. Asker bir kişinin kendisine verilen görevini yaparken işlediği suçlar ve asker olmasa dahi bu alana giren bir menfaatin ihlaline yol açılan durumlar askeri suç sayılır, örneğin bir askere rüşvet teklif edilmesi askeri suç sayılacaktır.
Yurtdışına Firar Suçu Nedir?
Yurtdışına firar suçu aslında firar suçunun özel görünüm şeklidir ve AsCK(Askeri Ceza Kanunu) madde 67’de düzenlenmiştir. Madde 67 ‘Aşağıda yazılı fiilleri işleyen asker kişiler, yabancı ülkeye kaçmış sayılarak bir seneden beş seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar:
A) (Değişik: 5/6/2017-KHK-691/3 md; Aynen kabul: 31/1/2018-7069/3 md.) İzinli olduğu durumlar hariç, ülke sınırları dışında üç günü geçirenler.
B) Ülke sınırları dışındaki bir askerî birlik veya görev yerinden, deniz veya hava aracından kaçıp da bu durumda üç günü geçirenler.
C) Ülke sınırları dışındaki bir askerî birlikten, deniz veya hava aracından herhangi bir nedenle ayrı düşüp de askerî veya sivil bir Türk resmî makamına veya müttefik devlet makamlarına özürsüz olarak müracaat etmeksizin üç günü geçirenler.
D) Harp esiri iken serbest bırakılıp da askerî veya sivil bir Türk resmî makamına veya müttefik devlet makamlarına teslim olmak üzere harekete geçme imkânı doğduğu halde, özürsüz olarak hareketsiz kalan ve bu durumda üç günü geçirenler.
Askerin niteliği ve yerine getirmesi gereken görevler hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.
Aşağıda yazılı hallerde üç seneden yedi seneye kadar hapis cezası verilir:
A) Fail beraberinde silah, mühimmat, savaş araç veya gerecini götürmüş ise.
B)Fail hizmet yaparken kaçmış ise.
C) Fail mükerrir ise. Seferberlik ve savaş halinde, bu maddede yazılı mehil bir güne iner. Bu maddedeki suçu seferberlikte işleyenlere beş seneden, savaş halinde işleyenlere ise yedi seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis cezası verilir.’ Der.
Askerin niteliği ve yerine getirmesi gereken görevler itibariyle, nerede, ne zaman görev yaptığının, hangi birimde görev yaptığının bilinmesi istikrar ve kamu düzeninin korunması bakımından önem teşkil eder. Yurtiçinde firar eden askerin durumundan daha ağır yaptırıma bağlanan yurtdışına firar suçu yurtiçinde devletin kişilere ulaşımının daha kolay olması itibariyle daha ağır yaptırıma tabii tutulmuştur.
Bu suçun hukuki niteliği ve korunan menfaatler firar suçuyla aynıdır. Kamu düzeni korunmaktadır ve suç hareket icrası gerektirdiği için sırf hareketli kasten işlenebilen bir suçtur. Kasten işlenen ve sonucun değil hareketinin icrasının önemli olduğu bu suça teşebbüs mümkün değildir. Kanun maddesine göre 4 hareketten birinin gerçekleşmesi ile suç işlenmiş olur. İlkinde yurtdışına seyahat etmek isteyen askerin müsaade alması gerekmektedir, müsaade almadan yurtdışına çıkan ve 3 gün geçiren asker bu suçu işlemiş olur.
İkinci durumda ise yurtdışındaki askeri birliğinden deniz veya hava aracından ayrılıp bunu bildirmeden 3 gün göreve dönmeyenlerin durumudur. Harp esiri iken serbest bırakılmasına rağmen Türk resmi makamlarına veya müttefiğimiz devletin bir makamına müracaat etmeyenler, yurtdışındaki askeri birliğinden herhangi sebeple ayrı düşüp de özürsüz 3 gün içinde Türk resmi makamlarına başvurmayanlar olmak üzere dört şekilde bu suç işlenebilir. Fail suçu işlerken bilerek ve isteyerek bunu yapmalıdır yani kast unsuru suçun işlenmesi ve cezalandırma için oldukça önemlidir.
Yurtdışına Firar Suçu (As.C.K. Md.67) hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayıp bizimle iletişime geçebilirsiniz.