

Amire veya Üste Mukavemet Suçu (As.C.K. Md.90)


Astına Suç İşlemek İçin Emir Vermek
Makale Başlıkları
Askerlikten Kurtulmak İçin Hile Yapma Suçu (As.C.K. Md.81)
Askerlikten Kurtulmak için Hile Yapma Suçu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasın 72. maddesine göre vatana hizmet her Türk vatandaşının görevidir. Vatana hizmet yükümlülüğünün getirdiği ödevlerden biri de askerlik hizmetidir. Askeri Ceza Kanunun 81. maddesi askerlik hizmetinden hile yapma yoluyla kurtulmayı yaptırıma bağlamıştır.
Korunan Hukuki Menfaat
Kanun koyucu, belli sayıda askeri personel görevlendirerek, askeri personele milli savunma görevini yükümlendirmiştir. Askerlikten kurtulmak amacıyla hile yapanlar, kanun koyucu tarafından yükümlendirildikleri hak ve görevleri yerine getirmemektedirler. Hile yoluyla askerlik yükümlülüğünden kurtulanlar kamu menfaatini ihlal etmiş bulunmaktadırlar.
Suçun Unsurları
Askerlikten kurtulmak için hile yapma suçu askerlik çağına gelmiş Türk vatandaşları tarafından işlenebilmektedir. Bu suçun işlenmesi için yapılmış olması gereken eylemler şunlardır:
- İsmini değiştirmek,
- Başkasını kendi yerine doktor muayenesine veya askere göndermek,
- Başkasının hüviyet cüzdanını veya askeri vesikasını kullanmak,
- Askerlik işlerinde sahte şahadetname veya evrak kullanmak,
- Her ne surette olursa olsun hile yapmak,
- Kıt’a ya veya bir müesseseye katıldıktan sonra kendisinin yapmaya mecbur olduğu hizmetten büsbütün veya kısmen kurtulmak için hile yapmaktır.
Bu suçun işlenmesi için failin vasıta için kendini kullanması da mümkündür. Bu durum Asker Ceza kanunun 79. Maddesinde düzenlenen “Kendini askerlikten elverişsiz duruma getirme” suçu ile karıştırılabilmektedir. İki suç arasında ayrım yaparken failin saikini doğru belirleyebilmektir.
Askeri Ceza Kanunun 81. Maddesinin ikinci fıkrasında az vahim hallerin mevcudiyeti durumunda ceza alt ve üst sınırında indirim yapılmıştır. Az vahim durumlar fail için değil fiile ilişkin durumlar için geçerlidir.
Askerlikten kurtulmak için hile yapma suçu kişilerin bu konuda özel kastı sonucunda işlenebilmektedir. Askerlikten kurtulma suçu içerisinde başka suçları(sahtecilik, rüşvet vb.) da barındırabilecek türden bir suçtur. Bu tür suçlara birleşik suç denmektedir. Birleşik suç Türk Ceza Kanunu 42. maddesinde düzenlenmiştir. Birleşik suçlarda işlenen suçlar tek bir fiil olarak sayılmaktadır.
Yaptırım
Askeri Ceza kanunun 81.maddesinde askerlikten hile yoluyla kurtulma suçu 10 yıla kadar ağır hapis cezasıyla yaptırıma bağlanmıştır. Cezanın alt sınırı kanun maddesinde gösterilmediği için Askeri ceza kanunu ek madde 9 gereğince alt sınır 1 yıl olarak uygulanacaktır.
1105 ASKERİ CEZA KANUNU’nu okumak için buraya tıklayın.
Askerlikten Kurtulmak İçin Hile Yapma Suçuna Dair Kararlar
(19. CD., E. 2015/6272 K. 2016/3322 T. 2.3.2016)
Sanığın, askerlik işlemlerini geciktirmek amacıyla askerlik şubesinde görevli sivil memurun yardımı ile askeri bilgisayar kayıtlarına gerçeğe aykırı olarak çıraklık eğitim merkezi öğrencisi olarak kaydedilip, sevkinin ertelemesini sağlamak suretiyle 1632 sayılı Kanun’a muhalefet suçunu işlediği iddiası ile açılan davanın yargılaması sonucunda, sanık hakkında 1632 sayılı Kanun’un 81. maddesi uygulanmak suretiyle cezalandırılmasına karar verilmiş ise de,
Sanığın eylemine uygulanan 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 81/1.maddesinde “Askerlik çağına girenlerden askerlikten büsbütün veya kısmen kurtulmak kastıyla ismini değiştirenler, başkasını kendi yerine tabib muayenesine veya askere gönderenler, başkasının hüviyet cüzdanını veya askeri vesikasını kullananlar, askerlik işlerinde sahte şehadetname veya evrak kullanan yahut her ne suretle olursa olsun hile ve desise yapanlarla kıt’aya veya bir müesseseye intisab ettikten sonra kendisinin yapmaya mecbur olduğu hizmetten büsbütün veya kısmen kurtulmak kasdile hile yapanlar on seneye kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılırlar.” hükmü öngörülmüş bulunmaktadır. Askeri Yargıtay Daireler Kurulu’nun 18.03.1999 gün ve … sayılı kararında belirtildiği gibi anılan kanun maddesinde 81.madde ile yaptırım altına alınan eylem açıkça, askerlik işlemlerinin geciktirilmesine yönelik eylemleri değil “büsbütün veya kısmen” kurtulmayı kapsamaktadır.
(7.CD., E. 2012/27077 K. 2013/12815 T.03.06.2013)
Sanık hakkında askerlikten kurtulmak için psikolojik hastalığı bulunduğu ve özürlü olduğu şeklinde davranışlarda bulunarak, Askeri Hastaneden rapor almak suretiyle askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçunu işlediği iddiasıyla cezalandırılması için kamu davası açılmıştır. (…) Sanığın askerlikten kurtulmak için psikolojik hasta ve özürlü olduğu şeklinde davranışlarda bulunarak A.. Askeri Hastanesi Baştabipliğinin 04/11/2003 gün ve 2019 sayılı “askerliğe elverişli değildir” raporunu almak suretiyle askerlikten kurtulması şeklinde kabul edilen olayda, A..Asker Hastanesi doktorlarının yapması icap eden inceleme, muayene ve kontrol işlemlerini özensiz veya dikkatsiz bir şekilde yapmaları sonucu anılan raporu düzenlemeleri nedeniyle sanığın muayene sırasındaki hangi hareket ve davranışlarının hile ve desise boyutuna ulaştığı yeterince tartışılıp değerlendirilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması,
Yasaya aykırı olup, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün 5320 sayılı yasanın 8/1.maddesi gereğince yürürlükte bulunan 1412 sayılı CMUK.nun 321.maddesi uyarınca BOZULMASINA, 03/06/2013 günü oybirliğiyle karar verildi.
Asker ve Polis Hukuku konulu yayınlarımızı incelemek için buraya tıklayın.
1 Comment
[…] Askerlikten Kurtulmak İçin Hile Yapma Suçu (As.C.K. Md.81) […]