Hak Edilmemiş veya Müsaade Olunmamış Disiplin Cezası Verme Suçu

Makale Başlıkları
Hak Edilmemiş veya Müsaade Olunmamış Disiplin Cezası Verme Suçu
Hak edilmemiş veya müsaade olunmamış disiplin cezası verme suçu memuriyet nüfuzunun kötüye kullanılması suretiyle işlenen bir suçtur. Bu suç Türk Silahlı Kuvvetlerinde Askeri Ceza Kanununun 111.maddesinde yer alan ceza verme yetkisinin tecavüzü suretiyle hak edilmemiş veya müsaade olunmamış ceza verilmesi ifadeleriyle düzenlenmiştir.
Bu suç fail bakımından özgü suçtur. Bu suçun faili disiplin cezası vermeye yetkili kişidir. Kişinin ceza vermeye yetkisi olmadığı hallerde ceza verilmesi durumunda bu suç oluşmayacaktır. Ayrıca belirtmek gerekir ki bu suça teşebbüs mümkündür.
Suçun oluşması için cezanın infazına gerek yoktur. Cezanın verilip kesinleşmesiyle suç oluşmuş olur ancak failin etkisi dışında suç herhangi bir nedenle kesinleşmezse suç teşebbüs aşamasında kalmış olacaktır.
Hak Edilmemiş Disiplin Cezası Verme Suçunda Korunan Hukuki Menfaat Nedir?
Askeri disiplin cezalarının amacı, TSK içerisinde arzulanan amaçların devamı ve istikrarlı şekilde gerçekleştirilmesi, askeri hizmetin en iyi şekilde yerine getirilmesidir. Disiplin amirine verilen ceza verme yetkisinin amacı askeri birlik içinde düzeni sağlamaktır.
Bu sebeplerle TSK Disiplin Kanunu, disiplin cezalarının hangi şartlarda ve hangi usullere uyularak verileceğini düzenlemiştir. Disiplin amirinin TSK Disiplin Kanununa aykırı olarak ceza vermesi, düzen tesis etmeye yardımcı olmayacağı gibi var olan düzeni de bozacaktır.
Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere bu suçta korunan hukuki menfaat askeri düzenin bozulmaması, hizmetin aksamaması ve astların üste olan itaat duygularının yanlış cezalar yüzünden sarsılmamasıdır.
Asker ve Polis Hukuku makalelerimizi okuyup, devlet memurlarını ilgilendiren idare hukuku konulu makalelerimizi de inceleyebilirsiniz. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Müsaade Olunmamış Disiplin Cezası Verme Suçunun Unsurları Nelerdir?
Maddi Unsur
TSK Disiplin Kanununda disiplin amirine, disiplin cezası verebilme yetkisi verilmekle birlikte, bu yetki sınırının aşılması hali AsCK md.111’de bir suç olarak düzenlenmektedir.
TSK Disiplin Kanunun 15 vd. maddelerinde disiplinsizlik teşkil eden eylemleri ve bu eylemlerin gerektirdiği cezalar düzenlenmiştir. Buna göre disiplin amiri, disiplinin niteliğini belirledikten sonra ilgili cezayı verecektir. Buna karşın bazı durumlarda disiplin amirine kıyas yetkisi de tanınmıştır.
Bu durumda kanunda düzenlenmeyen ancak nitelik ve ağırlık itibariyle benzer eylemleri de disiplinsizlik olarak değerlendirebilecektir.
Disiplin kanununu uyarınca disiplin amiri kanunda gösterilen istisnalar dışında kanunda belirtilen disiplin cezasını değiştiremeyecektir.
AsCK md.111 ceza verme yetkisinin tecavüz edilmesini cezalandıran bir hükümdür. Buna göre suçun oluşması için failin ceza vermeye yetkili bir kişi olması ve ceza verme yetkisine tecavüz etmesi gerekmektedir.
Bunun yanı sıra kanunda iki türlü eyleme özel olarak dikkat çekmektedir.; hak edilmemiş ve müsaade olunmamış bir ceza vermektir. Müsaade olunmamış ceza vermek eylem karşılığında TSK Disiplin Kanununda hiç gösterilmeyen veya eylem karşılığı gösterilmeyen bir cezanın verilmesidir. Maddi olay olmadan ceza verilmesi ise hak edilmemiş disiplin cezası verme eylemini oluşturacaktır.
Kanun koyucu, bozulan düzenin yeniden tesisinin aciliyetine önem vermiş ve belli bir süre geçmesinden sonra verilecek disiplin cezalarının, disiplini sağlamaya fayda etmeyeceği düşüncesiyle disiplin cezaları için kısa zamanaşımı süreleri öngörmüştür. Bu sürenin geçmesinden sonra failnin manevi unsuru da taşıması şartıyla AsCk md.111’e göre hüküm kurulabilecektir.
Manevi Unsur
Suç kasten işlenebilen bir suçtur. Failin ceza verme yetkisini kötüye kullandığını bilerek hareket etmesi gerekmektedir. Suçun olası kastla diğer bir anlatımla disiplin amiri, ceza verme yetkisininin sınırları konusunda bir şüpheye düşmesi ancak ne olursa olsun diyerek hareket etmesi halinde de bu suç oluşmuş olacaktır.
1105 Askeri Ceza Kanununu buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kurullar tarafından verilen cezayı gerektiren fiil ve haller ve disiplin soruşturmasıyla cezanın verilmesine neden olan sebepleri detaylı öğrenebilir veya bizimle iletişime geçip uzman avukatlarımızdan Devlet memurları konusunda ve Askeri Ceza Kanunu konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hak Edilmemiş veya Müsaade Olunmamış Disiplin Cezası Verme Suçunun Cezası Nedir?
AsCK md.111’de alt sınır belirtilmekle birlikte alt sınır olarak 1 ay uygulanacak olup, hak edilmemiş veya müsaade olunmamış disiplin cezası veren disiplin amiri beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Disiplin Kuruluna ve Disiplin Amirleri tarafından hizmete kısmi süreli devam ve Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümlerine göre uygulanmaktadır.