- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Makale Başlıkları
Bagaj :Montreal Sözleşmesinin 17. Maddesi ve devamındaki hususlar, taşıyıcının bagajla ilgili sorumluluğunu düzenlemektedir. Bu sözleşmeye göre bagajlar 23 kilogramı aşmayacak şekilde teslim edilmiş yani taşıyıcı tarafından kontrol edilmiş olan bagajlar ile 8 kilogramı aşmayacak şekilde el çantası diye adlandırdığımız yolcunun kendi iradesi altında olan yani teslim edilmemiş bagajlar olarak iki kısımda incelenebilir.
Taşıyıcı, kabul etmiş olduğu bagajlardan sorumlu tutulabilirken, kabul edilmemiş durumda olan bagajlardan sorumlu tutulamamaktadır.
Bagaj Sorumluluğu : Montreal Sözleşmesinin hükümlerine göre 17. Maddede taşıyıcı, kabul edilmiş bagaj eğer hava aracında iken ya da kendi kontrolü altındayken kaybolmuş, hasara uğramış ya da yok olmuşsa bu olayların sonucundan sorumlu olacaktır. Fakat eğer söz konusu zarar bagaj taşıyıcının hâkimiyetinde değilken meydana gelmişse bu sefer taşıyıcıyı sorumlu tutmamız mümkün olmayacaktır. Bunun yanında eğer kabul edilen bagajın kendisinden kaynaklı olarak bir zarar doğmuşsa, taşıyıcıyı sorumlu tutmamız mümkün olmayacaktır. Örneğin bagajda bulunan özel bir vazo kırılmışsa bu durumdan taşıyıcıyı sorumlu tutamayız. Taşıyıcıya teslim edilmemiş olan el bagajlarıyla ilgili olarak ise taşıyıcı bu çeşit bagajlar için sadece kendisinin ya da yardımcıları veya çalışanlarının hatasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumludur. Bagaj Taşımacılığı
Sorumluluğun Kapsamı : Bagaj taşımacılığında sorumluluğun kapsamı ile ilgili hükümler Montreal Sözleşmesinin 22. ve devamındaki hükümlerde düzenlenmiştir. Bu sözleşmeye göre taşıyıcının, madde 17 uyarınca gerek kabul etmiş olsun gerekse olmasın bütün bagaj çeşitleri için her bir yolcu başına en fazla 1113 SDR miktarınca sorumluluğu doğacaktır. Bu husus aynı zamanda bagajın gecikmesi halini de içerisine almaktadır. Şayet yolcu, bagajını teslim ederken özel isteklerde bulunmuş ve ekstra ödemeler yapmışsa bu limitin uygulanması söz konusu olmayacaktır.
Yolcunun Bildirim Yükümlülüğü : Montreal Sözleşmesinin 31. Maddesi gereğince kabul edilmiş olan bagajlar için hasar fark edilir edilmez veya en geç bagajın teslim alındığı tarih itibariyle 7 gün içerisinde taşıyıcıya bildirimde bulunulması gerekmektedir. Bu bildirimin yazılı yapılması hususu zorunludur. Söz konusu sürenin kaçırılması halinde taşıyıcının sorumluluğuna gidilebilecek tek hal, hile halidir. Bu hal dışında taşıcıyı oluşan hasardan sorumlu tutulamaz. Bu süreler hak düşürücü süre niteliğindedir.
Yük Kavramı : Yük; ticari ya da ekonomik anlamda herhangi bir değere sahip olup olmadığına incelenmeksizin, maddi değer içeren ve taşınabilen şeylere denir. Bu sebeple ister bir “mal” isterse de tabutta taşınan bir “ceset” hukuki olarak yük tanımını ifade etmektedir. İstisnaları hariç tutulmak kaydı ile hayvanlar da yük kavramı çerçevesinde değerlendirilmektedir.
Yük Sorumluluğu : Havayolu taşımacılığında taşıyıcının sorumluluğunun doğabilmesi için yükün taşıyıcının kontrolü altındayken zarara uğraması gerekir. Taşıyıcının bu sorumluluktan kurtulabilmesinin sadece üç halde sorumluluğu kendi üzerinden atabilecektir. Bu üç hal;
Sorumluluğun Kapsamı : Taşıyıcı, Montreal Sözleşmesindeki hükümlere göre; kaybolan, hasar gören, yok olan ve geciken her üründen kilogram başına en fazla 19 ÖÇH birim limiti ile sorumlu tutulmaktadır. Özel sorumluluk limitleri vs. gösterilen haller bu limitin dışarısında tutulabilmektedir. Zarara uğramış olan ürünün kaç kilogram olduğunun tespitinde, paketin brüt ağırlığı dikkate alınır.
Bazı durumlarda paket tamamen hasara uğramamış olsa bile, hasara uğramayan kısım hasarlı kısma kıyasla önemsiz kalabilir. İşte bu gibi durumlarda sanki bagajın tamamı hasara uğramış gibi tazminat ödemesine hükmedilebilmektedir.
Bagajlarınızın havayolu şirketleri tarafından zarara uğratılması durumunda mağduriyetleriniz önüne geçebilmek amacıyla profesyonel bir hukuki hizmet almak yararınıza olacaktır. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda ofisimizle iletişime geçerek hukuki yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Konuyla alakalı ayrıntılı bilgi ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.