

İş Hukukunda İbraname


TSK Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
Makale Başlıkları
Mazarratı Mucip Nöbet Talimatına Aykırı Hareket Etme Suçu
Mazarratı Mucip Nöbet Talimatına Aykırı Hareket Etme Suçu görülen hizmet veya vazife ihlal edilmek suretiyle gerçekleştirilen bir askeri suçtur. Suç özgü nitelikte olup ancak söz konusu niteliğe sahip olan kişiler tarafından işlenebilir. Bunun yanı sıra objektif cezalandırılabilme koşulu içeren bir ceza olduğu için bu suça teşebbüs mümkün değildir.
Bu Suçta Korunan Hukuki Menfaat Nedir?
Korunan hukuki menfaat askeri hizmettir. Hizmeti veya vazifeyi ihlal eden kişi, hizmetin aksamasına sebebiyet vereceği için askeri hizmetin devamlılığı korunmaktadır.
Askeri Ceza Kanununa buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Suçun Unsurları Nelerdir?
Maddi Unsur
Suçun oluşabilmesi için üç seçimlik hareketten birinin yapılması gereklidir. AsCK md. 136’ya göre bunlar:
Failin kendini vazifeyi yapamayacak hale koyması,
Mevkiini terk etmesi,
Hizmete ait olarak kendisine verilen talimata aykırı hareket etmesidir.
Fail: AsCK md.136’da yer alan suç fail bakımından bazı özellikler gösterir. Herkes bu suçun faili olamaz. Bu suçun faili iki grupta incelenebilir.
1) Komutan veya subaydır. Her komutan veya subay maddede yer alan suçu işleyemez. Bahsedilen suçun faili askeri bir karakolun, bir müfrezenin veya özel bir görevle görevlendirilmiş bir kısım silahlı askerin komutanı ya da subayıdır.
2) Maddede yer alan suçu nöbetçiler de işleyebilir. AsCK’na göre nöbetçiden bahsedebilmek için mutlaka silahlı olması, nöbet yerine özgü belirli bir nöbet talimatının ve nöbet görevini ifa edecek bir askerin bulunması, nöbet tutulan yerin belirli olması gerekir. Askeri hizmete mahsus olmayan nöbetler hakkında bu suç hükümleri uygulanmaz.
Manevi Unsur
Suç kasten ya da taksirle işlenebilir. Maddede belirtilen hususlarda ilgilinin görevini layıkıyla yerine getirmesi gereken şekilde yapmamasından bahsedilmektedir. Bundan anlaşılması gereken failin en azından kusurlu olarak taksirinin varlığı gerekir.
Objektif Cezalandırma Koşulu
Maddede yer alan eylemlerin suç oluşturabilmesi için en ayrı bir objektif cezalandırma koşulu düzenlenmiştir. Bu ise bir zararın ortaya çıkmasıdır. Zararla anlatılmak istenen yalnızca maddi zarar değildir. Askeri hizmetin gerektiği gibi yürütülmemesine sebebiyet verme de bir zarardır.
Suçun Özel Görünüş Şekli Olarak İçtima
Suç diğer suçlara göre özel bir düzenleme olduğundan öncelikle uygulanacaktır. Objektif cezalandırılabilme koşulunun gerçekleşmediği durumlarda, diğer bir anlatımla maddede öngörülen hareketler yapılmasına rağmen maddi veya manevi bir zarar doğmamışsa, eylem TSK Disiplin Kanununa göre cezalandırılacaktır. Belirtmek gerekir ki, disiplin soruşturması ve adli soruşturmanın bağımsızlığı prensibi uyarınca, asker kişinin hem AsCK hem de TSK Disiplin Kanununu ihlal eden eylemleri sonucunda her iki kanuna göre de hakkında soruşturma yürütülmesi mümkündür.
Mazarratı Mucip Nöbet Talimatına Aykırı Hareket Etme Suçunun Cezası Nedir?
Suçun basit şeklinin cezası alt sınır belirlenmemekle beraber iki yıla kadar hapis cezasıdır. AsCK hükümlerine göre ceza alt sınırı olarak bir ay uygulanır. Suç seferberlikte işlenmişse cezası altı aydan iki yıla kadar hapis, düşman karşısında işlenmişse ömür boyu hapis cezasıdır.
Asker ve Polis Hukuku konulu makalelerimize buradan ulaşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.