- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Polislik İçin Aranan Sağlık Şartları
Makale Başlıkları
Polislik İçin Aranan Sağlık Şartları Nelerdir POMEM Sağlık Şartları Nelerdir Makalesini Okuyorsunuz. Polislik i̇çin aranan sağlık şartları Nelerdir makalesini okuyorsunuz. Polis Akademisi’nde eğitim veren, Paem, Pmyo ve Pomem’e kabul edilecek öğrenci adayları, A dilimi sağlık koşullarına uygun olmak mecburiyetindedirler.
Yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan hallerde, yönetmeliğin 21 inci maddesi uyarınca, öğrenci adayının muayenesini gerçekleştiren hastane sağlık kurulu doktorları, adayın hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar verir.
B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalıkları olanlar veya 21 inci madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine dahil olduğuna, A dilimine uymadığına karar verilen adaylar öğrenci olamazlar. Bu halde okula alınmazlar veya geçici kaydı yapılmışsa ilişiği kesilir.
Polislik için Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’ndeki A dilimde sayılan sağlık koşulları aranır. Aday öğrencilere sağlık kurulu raporları okulun denetim ve gözetiminde tam teşekküllü hastanelerden aldırılır ve Yönetmeliğin 10. maddesinde düzenlenen hükümlere göre işlem yapılır.
Sağlık komisyonu tarafından haklarında olumsuz karar verilen adayların ilişikleri, Başkanlık onayı ile kesilir ve PAEM’lere, POMEM’lere veya PMYO’lara gereği yerine getirilmek üzere bildirilir.
Fakat bu kişiler, ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde, bir kereye mahsus olmak üzere devlet hastanelerinden, devlet eğitim araştırma hastanelerinden veya devlet üniversite hastanelerinden alacakları sağlık durumunun düzeldiğini bildirir sağlık kurulu raporu ile Başkanlığa başvurması durumunda, tekrar Sağlık Yönetmeliği’ne göre sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere hastaneye gönderilir.
Tekrar aldırılan sağlık kurulu raporunun Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca adayın o anki mevcut sağlık haline göre Sağlık Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde incelenmesi neticesinde hakkında olumlu karar verilenlerin diğer koşulları da taşıyor olmaları durumunda ilk başlatılacak eğitim öğretim dönemi için PAEM’lere, POMEM’lere veya PMYO’lara planlamaları yapılır.
Her iki kulak da ayrı bir şekilde değerlendirilmek üzere, 500-1000-2000 Hz frekanstaki saf ses ortalamasına göre 20dB’e kadar olan işitme kayıpları, her iki kulak da ayrı bir şekilde değerlendirilmek üzere, 2000 Hz’den yüksek frekanslardaki 60 dB’e kadar olan işitme kayıpları, timpanoplasti ve miringoplasti ameliyatı, tonsillektomi, rinoplasti ve septum deviasyonları, endeskopik sinüs cerrahi, nazal pasajın tek taraflı açık olması sağlam olarak kabul edilerek POMEM için bir sorun teşkil etmez.
Polislikte, adayların ön dişlerinde eksiklik olup olmadığına bakılır. Ön dişlerde 5 taneden fazla eksik olması polisliğe giriş için engel teşkil eder. Polislik i̇çin sağlık şartları nelerdir makalesini okuyorsunuz, profesyonel destek almak için iletişim kurabilirsiniz.
Polislikte sağlık muayenesi lens olmadan yapılmaktadır. Göz muayenesi yapılırken lens çıkarılıp bir sonuca varılır. Göz muayenesini yapan göz derecesi miyoplarda, miyop+astigmat değeri en fazla -2.00 olabilir. Hipermetroplarda ise hipermetropi+astigmat değeri maximum +1.00 derece olabilir.
Gözlükle ya da kontakt lens kullanırken edilecek bir muayenede her iki gözün görme derecelerinin toplamı minimum 16/20 olmalıdır. Yani bir gözün görme seviyesi 7/10, diğer gözün görme seviyesi 8/10 ise, toplamda 15/20 olur ve bu kişinin okula girmeye polislik göz koşulları çerçevesinde uygunsuz olduğu değerlendirilir. Bir gözün görme seviyesi minimum 0.7 olmalıdır. Bir göz en az 0.7 görüyorsa diğer göz 1.0 görme derecesine haiz olmalıdır.
Polis Akademisi sağlık yönetmeliği ortopedi ve travmatoloji başlığı A dilimi 12. maddesi uyarınca, düz tabanlık POMEM’de öğrenci olmaya engel teşkil eder. Polislik sağık şartları kusur tespit edilenler okullara alınacak öğrencilerde aranan şartları okuyorsunuz.
Bel fıtığı hastalığı olanların, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği uyarınca Polis Memuru olma imkanları bulunmamaktadır.
Polis Akademisi’nde eğitim veren, Paem, Pmyo ve Pomem’e kabul edilecek öğrenci adayları, A dilimi sağlık koşullarına uygun olmak mecburiyetindedirler. Yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan hallerde, yönetmeliğin 21 inci maddesi uyarınca, öğrenci adayının muayenesini gerçekleştiren hastane sağlık kurulu doktorları, adayın hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar verir. B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalıkları olanlar veya 21 inci madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine dahil olduğuna, A dilimine uymadığına karar verilen adaylar öğrenci olamazlar. Bu halde okula alınmazlar veya geçici kaydı yapılmışsa ilişiği kesilir.
Polis okullarına alınacak erkek adayların minimum 167 cm, kadın adayların ise minimum 162 cm boy uzunluğu olması gerekir.
5 metreden eşkal belirleyici lezyonları olan adayların polisliğe girmesi mümkün değildir.
Polislikte sağlık muayenesi lens olmadan yapılmaktadır. Göz muayenesi yapılırken lens çıkarılıp bir sonuca varılır.
Göz derecesi miyoplarda, miyop+astigmat değeri en fazla -2.00 olabilir. Hipermetroplarda ise hipermetropi+astigmat değeri maximum +1.00 derece olabilir.
Gözlükle ya da kontakt lens kullanırken edilecek bir muayenede her iki gözün görme derecelerinin toplamı minimum 16/20 olmalıdır. Yani bir gözün görme seviyesi 7/10, diğer gözün görme seviyesi 8/10 ise, toplamda 15/20 olur ve bu kişinin okula girmeye polislik göz koşulları çerçevesinde uygunsuz olduğu değerlendirilir.
Bir gözün görme seviyesi minimum 0.7 olmalıdır. Bir göz en az 0.7 görüyorsa diğer göz 1.0 görme derecesine haiz olmalıdır.
POMEM okullarına girmek için gözlük kullanımı sınırlı olarak kabul edilmektedir. Bu husus polislik okulları için hazırlanan sağlık şartlarını belirleyen yönetmelikte net bir şekilde belirtilmiştir. Ancak okula girdikten sonra göz numarasının bozulması neticesinde herhangi bir sorun oluşmayacaktır.
Polislikte gözlük kullanımı için şartlar yukarıda da saydığımız gibi miyoplarda maximum -2.00 derece, hipermetroplarda ise +1.00 derecedir.
Polislikte lazer tedavisi kabul edilmekle birlikte lazer tedavisi olmak polis olmaya engel teşkil etmemektedir.
Polis okulunda sağlıktan elenme işlemi idari işlemdir, bu işleme karşı süresi dahilinde idari yargıda yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açılmalıdır.
Dava açma süresi eleme işleminin tebliğinden itibaren 60 gündür. Bu alanda bir avukattan destek almanız menfaatinize olacaktır. Başvuru Sonuçları sayfasından da son durumu öğrenebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.