- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Yabancı-Doktor,-Diş-Hekimi,-Hemşire,-Sağlıkçıların-Çalışma-İzni-Ve-Şartları
Makale Başlıkları
Yabancı sağlık meslek mensuplarının özellikle yabancı doktorların Türkiye’de çalışabilmeleri için farklı düzenlemeler, şartlar mevcuttur. Her şeyden önce yabancı uyruklu olup Türkiye’ de çalışmak isteyenler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verdiği çalışma izni gerekmektedir. Çalışma izni için ise Sağlık Bakanlığı’nın görüş niteliğinde olan ön izin vermesi gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ve Sağlık Bakanlığı’nın vereceği izinlerin şartlarını makalemizde ele alacağız.
Yabancı doktorların Türkiye’de çalışabilirler ancak devlet hastanelerinde çalışamazlar. Özel hastanelerde Özel Hastaneler Yönetmeliği’ne ve Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliği’ne tabi olarak çalışabilirler.
Yabancı doktorların Türkiye’de çalışma şartlarını incelemeden önce Türkiye’de bulunan bir üniversiteden mezun olan yabancı doktorlar ve Türkiye’de bulunmayan bir üniversiten mezun olan yabancı doktorların yerine getirmesi için gereken şartların farklı olmasından kaynaklı ikili bir ayrıma gitmeliyiz.
Yabancı Sağlık Mensuplarının Türkiye’de Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğe göre;
Ayrıca Türkiye’de bulunan bir üniversitenin tıp fakültesinden Türkçe eğitim alan bir yabancı doktor için dil yeterlilik belgesi aranmazken Türkçe eğitim vermeyen tıp fakültesinden mezun olmuş bir yabancı doktor için Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından “B” sınıfı yeterlilik belgesi aranmaktadır.
Burada istenen denklik belgesini veren kurum yabancı doktor ve yabancı uzman doktor açısından farklıdır. Yabancı doktora denklik belgesini Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) verecekken yabancı uzman doktora denklik belgesini Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü verecektir.
Her iki durum için de yukarıda sayılan belgeler tamamlandıktan sonra Sağlık Bakanlığı’nın vereceği ön izin belgesi sonucu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma izni verilir. Verilen bu çalışma izni ile yabancı doktorlar Türkiye’de özel hastanelerde mesleklerini icra edebilirler.
Suriye’de yaşanan olaylar dolayısıyla Suriyeli sağlık meslek mensupları şu ana kadar saydığımız şartlar dışında farklı bir uygulamaya tabi tutulmaktadırlar.
Yabancı Sağlık Meslek Mensuplarının Türkiye’de Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışma Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1 – 22 /2/2012 tarihli ve 28212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yabancı Sağlık Meslek Mensuplarının Türkiye’de Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Suriye uyruklu sağlık meslek mensuplarının muafiyet durumu Geçici Madde 1 – (1) Türkiye’de geçici koruma altına alınanlara hizmet vermek üzere, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurulan barınma merkezleri ile Sağlık Bakanlığınca koordine edilen ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca uygun görülen göçmen sağlığı merkezlerinde çalışmak isteyen Suriye uyruklu sağlık meslek mensupları mesleğini icraya yetkili olduğuna dair belge ibraz etmek kaydıyla 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerindeki şartlardan muaf tutulur.”
MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.
Makalemizde anlattığımız üzere yabancı doktorların Türkiye’deki özel hastanelerde mesleklerini belli şartlar doğrultusunda icra etmeleri mümkündür. Diş hekimleri için ise en azından Türk soylu olmaları ve Türkiye’de bulunan bir diş hekimliği fakültesinden mezun olmaları şartı aranmıştır. Diğer sağlık mesleği mensupları için ise Türk soylu olmak yetmediği gibi yalnızca Türk vatandaşı olmaları gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz durum dolayısıyla Suriyeli sağlık mesleği mensuplarına bu konuda pozitif ayrıcalık yapılmıştır. 2013 yılında yürürlüğe giren kanun maddesinden anladığımız üzere, Suriyeli sağlık mesleği mensubu Türkiye’de geçici koruma altına alınanlara hizmet vermek amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurulan barınma merkezlerinde ve Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığınca uygun görülen göçmen sağlığı merkezlerinde mesleğini icra etmeye yetkin olduğuna dair belgesini ibraz ederek diğer şartlardan muaf tutulur. Belgelerinizi tamamlamak ve kurumlardan izin almak amacıyla destek ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıkçıların çalışma izni ile ilgili bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.