Güvenlik Soruşturması Formu Nedir?
Makale Başlıkları
Güvenlik Soruşturması Formu Nedir?
Günümüz Türkiye’sinde, özellikle kamu sektöründe istihdam edilecek bireyler için Güvenlik Soruşturması Formu büyük bir önem taşımaktadır. Bu makale, güvenlik soruşturmasının ne olduğunu, formun içeriğini, bu sürecin hukuki temellerini ve kişisel haklar açısından taşıdığı önemi detaylı bir şekilde ele alacaktır.
Güvenlik soruşturması formu, adayların geçmişlerinin incelenmesi ve güvenlikle ilgili potansiyel risklerin değerlendirilmesi amacıyla kullanılır.
Kamu görevlerine atanacak kişilerin güvenilirliğini ve uygunluğunu belirlemek amacıyla hazırlanan bu form, devlet güvenliği ve kamu düzeninin korunmasında kritik bir rol oynar.
MDM Hukuk Bürosu olarak, bu konuda derinlemesine bir araştırma yaparak, güvenlik soruşturması formunun işleyişi, önemi ve kamu personeli seçim sürecindeki yeri hakkında kapsamlı bilgiler sunmayı hedefliyoruz. Bu makale, özellikle kamu sektöründe ve kamuya hizmet veren firmalarda çalışmak isteyen adaylar için rehber niteliğinde olacaktır.
Güvenlik Soruşturması Formu kamu kuruluşlarının, kamu iktisadi teşebbüslerinin, ilgili kurum ve kuruluşların, bakanlıkların personel alımı sürecinde işe başlayacak olan kişilerden doldurmasını talep ettikleri evraktır.
Bunun amacı bu kişiler hakkında güvenlik taraması yapmak yani idari ve araştırmaların tümünü kapsayacak şekilde bilgi edinmektedir. Bu formun içeriğine bakılarak kişilerin adli sicil kayıtları, kolluk kayıtları, istihbarat kayıtları incelemeye alınmaktadır.
Bu form doldurulduktan sonra ilgili kurumlarca yetkili kişilerin formu onaylaması gerekmektedir. Formun doldurulurken eksiksiz doldurulmasına ve araştırma sürecini olumsuz yönde etkileyecek yalan yanlış bilgilerin verilmemesine özen gösterilmelidir.
Her kurumun kendine ait güvenlik soruşturması formu mevcuttur. Kişilerin ilgili kurumların web sitelerinden bu formlara ulaşmaları mümkündür. Kurumdan kuruma değişiklik göstermekle birlikte daktilo, bilgisayar veya el yazısı ile formları doldurmak mümkün olacaktır.
Kısacası Güvenlik Soruşturması Formu kurumların kendi iç düzenlemelerine göre hazırladığı ilgili kişilerin hakkında göreve başlamadan önce araştırma yapılması amacıyla doldurulması istenen bir formdur.
Güvenlik Soruşturması Formu Nasıl Doldurulmalıdır?
v Öncelikle kurumdan kuruma değişiklik göstermekle birlikte daktilo, bilgisayar veya el yazısı ile formların doldurulmasının mümkün olduğunu söylemiştik ancak en sağlıklı olan doldurma yöntemi ilgili kurumun web sitesinden indirilerek doldurulan olacaktır.
Formda yer alan ad, soyad, uyruk, TC kimlik numarası kısmının doldurulmasıyla başlanabilir. Fotoğraf kısmını doldurma işlemi bittikten sonra bilgisayardan çıktı alıp fotoğraf yapıştırma aşamasına geçebilirsiniz.
Bu fotoğrafın vesikalık olması yeterli olacaktır. Önemli olan kişinin yüzünün belli olmasıdır. Fotoğraf kısmı için yapıştırma yöntemi kullanmanız tavsiye olunur lütfen zımbalamayınız.
v İkametgah bilgileri ve öğrenim durumuyla alakalı kısma geçildiğinde ise ikametgah bilgileri yazılırken dikkat edilecek husus ikametgah adresiniz ile oturduğunuz ev adresi farklılık gösteriyorsa her ikisinin de ayrı ayrı yazılması gerekmektedir. Çünkü bu adrese göre size tebligat yapılacaktır.
Sizlere ulaşım sağlanabilmesi için iş ve cep telefon numaralarınızı eksiksiz bir şekilde doldurmayı unutmayınız. Öğrenim durumu kısmına geldiğimizde ise en son bitirmiş olduğunuz eğitim kurumunu yazmanız gerekmektedir.
Bu okula girdiğiniz ve bitirdiğiniz yılları belirtmeniz gerekir. En son okulla ilişiğinizin kesilme nedenini de tasdikname veya mezuniyet şeklinde ekledikten sonra bir sonraki ilgili kısma geçebiliriz.
Aile bilgileri kısmına geldiğimizde aile fertleriniz bilgilerini doldurmanız gerekmektedir. Bu bilgilere net ve açık şekilde sahip değilseniz nüfus müdürlüğüne gidip veya e-devlet üzerinden ilgili belgeyi alıp bu kısmı doldurabilirsiniz.
Burada önemli olan husus çocukların bilgileri doldurulurken sadece 18 yaşından büyük olan çocukların bilgilerinin doldurulmasıdır. 18 yaşından küçük olan çocukların bilgileri verilmez. Kardeş konusunda ise böyle bir ayrım yoktur. 18 yaşından büyük veya küçük olup olmaması fark etmeksizin kardeşlere ilişkin istenen bilgilerin tamamı yazılmalıdır.
Hakkında verilmiş olan mahkumiyet hükmü veya hala devam eden ceza davası bulunup bulunmadığına ilişkin kısımda var ya da yok kısmı işaretlenmeli, askerlik hizmeti için boş bırakalan alana ise askerlik yapmadıysanız tire (-) sembolü kullanılmalı. Şayet askerlik hizmetini yerine getirdiyseniz nerede yaptığınızla birlikte başlangıç ve bitiş tarihini belirtmelisiniz. Askerlik hizmeti boyunca almış olduğunuz bir ceza varsa bunu da belirtmelisiniz. Detaylı bilgi için ‘’askerlik durum belgesinden’’ hatırlamadığı bilgileri temin edebilir.
En son çalışılan yerle alakalı istenen bir bilgi mevcutsa bu kısma son çalıştığınız iş yerinin adını, adresini, ayrılış nedeninizi hangi tarih aralığında çalıştığınızı belirtmeniz yerinde ve yeterli olacaktır. Daha önce bir yerde çalışmadıysanız tire (-) koyarak ilgili bölümü geçebilirsiniz.
Nüfus cüzdanı sureti bölümünde nüfus cüzdanınızda yazan tüm bilgileri eksiksiz olarak geçirebilirsiniz.
Bu formu doldurduktan sonra onaylama ve mühür işlemleri yetkili kurumların memurları tarafından yapılacaktır. Formun bu kısmını lütfen boş bırakınız.
Güvenlik Soruşturması Formlarına Nereden Ulaşabiliriz?
Güvenlik soruşturması formunu ilgili olduğunuz kurumun web sitesinden temin edebilirsiniz. Örnek rapor makalemizin sonunda sunulmuştur.
Güvenlik Soruşturması Formu Nereye Ve Kime Onaylatılır?
Kişinin başvuru yapmış olduğu kuruma gidip evrakları teslim etmesi gerekir. Evrakları teslim alan yetkili memur onay verip mühürleme işlemini gerçekleştirecektir.
Güvenlik Soruşturması Formunu eksiksiz doldurduğunuzdan ve doğruluğunu beyan edip imza attığınızdan emin olmadan formu teslim etmeyiniz.
Bilindiği üzere Devlet Memurları Kanunun 48. Maddesinde devlet memurluğuna alınacak kişiler için genel ve özel şartlar düzenlenmiştir.
2019 yılında Anayasa Mahkemesinin iptal kararından önce bu maddeye 676 sayılı KHK ile güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması şartı eklenmişti. Günümüzde ise 03/06/2022 tarihli Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelik kullanılmaktadır. 18 maddeden oluşan bu yönetmeliğe göz atabilirsiniz.
Emsal Yargı Kararları
Danıştay 8. İdari Dava Dairesi, E. 2011/7930 K. 2013/3154 T. 15.4.2013
Dava; Polis Akademisi İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencisi olan davacının, okuldan ilişiğinin kesilmesine ilişkin 12.11.2010 günlü, 4748-6766 sayılı Polis Akademisi Başkanlığı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince, İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksek Okuluna geçici kaydı yapılan davacının Yönetmelik gereği yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda “kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde satın almak, kullanmak veya bulundurmak” suçundan dolayı hakkında devam eden bir kamu davasının bulunduğu dikkate alındığında,
Yönetmeliğin 8/h-3.maddesinde aranılan “Devam etmekte olan bir kovuşturma bulunmamak” şartını taşımadığı kanaatine varılmakla, Polis Meslek Yüksek Okulundan ilişiğinin kesilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
17/05/2008 tarih ve 26879 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği’nin “Adaylarda aranılacak nitelikler” başlıklı 8. maddesinin (h) bendinde;
“Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; üst sınırı bir yıl veya daha fazla hapis cezası öngörülen kasten işlenmiş suçlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48/A-5 maddesinde sayılan suçlardan dolayı,
1) Affa uğramış veya yasaklanmış haklar geri verilmiş olsa dahi mahkûmiyeti bulunmamak.
2) Hükmün açıklamasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak.
3) Devam etmekte olan bir kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak.” hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 18. maddesinde; “(1) Yüksekokullara geçici kaydı yapılan adaylar en az iki hafta süre ile intibak eğitimine tabi tutulurlar.
Bu süre içinde Yüksekokul Müdürlükleri tarafından Sağlık Yönetmeliği hükümlerine göre sağlık kurulu raporları aldırılır. Ayrıca, intibak eğitimi başlangıcından itibaren adayların güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları yaptırılır.
Yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile ilgili sonuçlar Yüksekokul Yönetim Kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır.” hükmü, “Kesin kayıt-kabul” başlıklı 22. maddesinde ise;
“ (1) Geçici kaydı yapılan adayların 8 inci maddede belirtilen esaslara göre Yüksekokul Müdürlüklerince güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tamamlattırılır.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olan ve 17’nci ve 18 inci maddelerde belirtilen şartları yerine getiren adayların kesin kayıtları yapılır.
(2) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz olan veya Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan, istifa eden, ya da vefat eden adayların dosyaları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından Başkanın onayı ile işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderilir.” hükmü yer almıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden,
davacının, 03.07.2010 tarihinde Polis Meslek Yüksek Okulu öğrenci adaylığı için yapılan yazılı sınavda başarılı olarak İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksek Okuluna geçici kaydının yapıldığı,
Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği’nin 18. maddesi gereğince yaptırılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda
“kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde satın almak, kullanmak veya bulundurmak”
suçundan Karşıyaka 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakkında kamu davası açıldığı ve davanın devam ettiğinin tespiti üzerine Polis Akademisi Başkanlığı’nın 11.11.2010 tarih ve 6766 sayılı Olur’u ile Yönetmeliğin 22/2. maddesi gereğince güvenlik soruşturmasının olumsuz olduğundan bahisle Polis Meslek Yüksek Okulundan ilişiğinin kesildiği,
bu işlemin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Davacının yargılandığı Karşıyaka 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin E:2010/332 sayılı dosyasında verilen 29.11.2010 tarih ve K:2012/1217 sayılı karar ile beraat ettiği ve bu Kararın 07.12.2010 tarihinde temyiz edilmeksizin kesinleştiği,
bu şekilde davacının hakkında devam eden bir kovuşturmanın bulunmadığı,
buna göre de davacının polis meslek yüksekokulu ile ilişiğinin kesilmesine sebep olabilecek bir nedenin kalmadığı görülmektedir.
Her ne kadar dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte davacı hakkında devam eden bir yargılama bulunmakta ise de,
davacı hakkında isnat edilen suçlamaların yerinde olmadığının kesinleşen mahkeme kararı ile ortaya konulmuş olması karşısında,
oluşan yeni durumun dava konusu işlemin hukuka uygunluğunun denetiminde dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Bu durumda, davacının polis meslek yüksekokulu ile ilişiğinin kesilmesine sebep olan ceza yargılamasında beraat etmiş olması ve bu kararın da kesinleşmiş olması karşısında,
davacının okul ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamakta olup;
aksi yöndeki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle;
Ankara 8. İdare Mahkemesinin temyize konu kararının bozulmasına,
dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine,
bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere,
15.04.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.