- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Güvenlik-Soruşturması-Teklifi
Makale Başlıkları
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kavramları, kamu görevine girmeye veya memur olmaya çalışan kişilerin öncelikle karşılaştığı kavramlardır. Kamu idareleri bünyelerinde çalıştıracakları personellerin güvenilir olmalarını istemekte, herhangi bir güvensizlik nedeniyle göreve başladıktan sonra görevden çıkarmak istememektedirler. Bu sayede kamu görevlerini aksamadan sürekli olarak devam ettirmeyi hedeflerler. Bu doğrultuda kamu idareleri çalıştıracakları personel almadan önce ilgilerin belli konularda araştırılmasını talep ederler. Bu araştırmaya ise güvenlik araştırması denir. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birbirinden farklı kavramlardır. Arşiv araştırması, güvenlik soruşturmasına göre daha dar kapsamlıdır. Bu doğrultuda güvenlik soruşturmasının arşiv araştırmasını da kapsayan bir araştırma olduğu söylenebilir.
15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişimin ardından birçok kamu personelinin görevinden ihraç edildiği herkesçe bilinen bir durumdur. İdare, yaşanan bu olayların tekrar yaşanmaması için güvenlik soruşturmalarında daha titiz davranmaya başlamıştır. 04.07.2021 tarihli ve 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması kanunu bu doğrultuda hazırlanmış bir mevzuattır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının genel şartları bu kanunda düzenlenmiş, detaylı düzenlemeler ise buna ilişkin yönetmelikle yapılmıştır. Bu itibarla güvenlik soruşturmasının kalktığı söylenemez. Kaldı ki, bir idari işlemin tesis edilebilmesi için 5 unsurun varlığı gereklidir. Bunlar yetki, maksat, konu, şekil ve sebeptir. Bunlardan herhangi birinin eksik olması halinde idari işlemin usulüne uygun olmayacağı doktrinlerde de kabul edilen bir görüştür. Şekil unsurunun yasal dayanakla belirleneceğine göre idarenin yasal dayanağı olmadan güvenlik soruşturması yapması düşüncesi de mantıklı gelmemektedir. Buna karşın 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunun 12.maddesinde güvenlik soruşturmasının ve arşiv araştırmasının usul ve esasları ile bunu yapacak birimler ve değerlendirme komisyonlarının çalışma usul ve esasları ile uygulamaya ilişkin diğer hususların çıkarılacak bir yönetmelikle düzenleneceği hükme bağlanmasına rağmen kanun yürürlüğe girdikten sonra henüz bir yönetmelik çıkarılmamıştır. Daha önce yürürlükte olan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin dayanağı olan 4045 sayılı kanun 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunuyla yürürlükten kaldırıldığı için dayanaksız kalmıştır. Bu sebeple hali hazırda yasal dayanağı olmayan bir yönetmelik söz konusudur. Bu makalemizde atıfta bulunulan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin yasal dayanağı kalmayan yönetmelik olduğunun bilinmesi gereklidir. Ancak güncel usul ve esaslara büyük oranda paralellik seyrettiği için 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununa aykırı olmayan hükümlerine makalemizde yer verilmiştir.
Güvenlik soruşturması kamu idareleri tarafından yaptırıldığı için güvenlik soruşturmasını yapanların da güvenilirliğinden endişe duyulmaması gerekmektedir. Bu sebeple güvelik soruşturmasını yine kamu idarelerinin yapması gerektiği su götürmez bir gerçektir. Ülkemizde güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları Milli İstihbarat Teşkilatı ve Kolluk Kuvvetleri ile bunların istihbarat birimleri tarafından yapılmaktadır. Kolluk birimleri ise polis ve jandarmadır. Güvenlik Soruşturması Teklifi
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin yöntem başlıklı 12. Maddesinde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının hangi yöntemlerle yapılacağı hükme bağlanmıştır. Maddenin (a) bendine göre 9-A ve 9-B maddeleri kapsamındaki talepler doğrudan cumhurbaşkanlığına iletilir. Atıfta bulunulan 9.maddeye bakıldığında ise;
9-A maddesinde:Kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birim ve kısımlarının hiyerarşik olarak bağlı bulunduğu üst kademeyöneticilerinden bakan yardımcısı, kurum ve kuruluş başkanı, genel müdür, müstakil birim amirleri ile bunların yardımcıları,vali, büyükelçi ve bu birim ve kısımların çalışanları
9-B maddesinde:Milli güvenliği doğrudan etkileyen stratejik önemi haiz kurum ve kuruluşların üst yöneticileri ile bu kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla yürütülen projelerde görev alan kritik önemi haiz personelin yer aldığı görülmektedir. Madde hükmünden anlaşılacağı üzere yukarıda yer alan personeller hakkında yapılacak olan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmaları için teklif doğrudan ilgili kamu kurum tarafından cumhurbaşkanlığına yapılır.
Kanunun 12.maddesinin (b) bendine göre ise (a) bendi kapsamı dışında kalan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talepleri ilgili bakanlık veya kamu kurum ve kurulularının talebi üzerine gerçekleştirilir. İllerden gelen talepler ise valilikler aracılığı ile yapılır.
Güvenlik Soruşturmaları ve Arşiv Araştırmaları Yönetmeliğinin 12.maddesinin (c) bendi uyarınca arşiv araştırmaları talebin ilgili makama ulaşmasının ardından en geç 30 (otuz) iş günü içerisinde, güvenlik soruşturmaları ise 60 (altmış) iş günü içerisinde sonuçlandırılmalıdır. İş gününden anlaşılması gereken kamu kurumlarında mesai olduğu çalışma günleridir. Bu itibarla hafta sonları (cumartesi, pazar), ulusal ve kutsal bayramlar ile resmi tatiller dahil değildir. Dolayısıyla verilen sürelerin takvim süreyle hesaplanması yanlışlığa yok açacaktır. Güvenlik Soruşturması Teklifi
7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununun 4.maddesinde arşiv araştırmasında hangi hususlara bakılacağı, kanunun 5.maddesinde ise güvenlik soruşturmasında hangi hususlara bakılacağı hükme bağlanmıştır.
Kanunun 4.maddesine göre arşiv araştırmasında:
Kanunun 5.maddesine göre güvenlik soruşturmasında:
Yukarıda belirtilen hususların yanında kişilerin aklına en çok gelen soru “güvenlik soruşturmasında internet geçmişime bakılıyor mu?” sorusudur. Ancak kanun metni yorum yapılmayacak şekilde açıktır ve madde metninden anlaşılacağı üzere güvenlik soruşturmalarında ve arşiv araştırmalarında ilgililerin internet geçmişlerine bakılmaz.
Güvenlik soruşturması yapılırken yorum içermeyen, olgusal verilerin araştırılması ve değerlendirme komisyonuna iletilmesi gerekmektedir. Değerlendirme komisyonunun da değerlendirme yaparken yorum yapmadan, objektif olarak davranması gerekmektedir. Aksi takdirde güvenlik soruşturması tamamen istenilen kişilerin elendiği, istenilen kişilerin ise memuriyete uygun görüleceği bir kurum olacaktır. Buna karşın yapılan güvenlik soruşturmalarında kişiler aileleri, yakın akrabaları nedeniyle mağdur edilebilmektedirler. Yapılan güvenlik soruşturmalarında yakın akrabalarının terör örgütüyle iltisaklı olduğu, ceza aldığı gibi sebeplerle ilgilerin soruşturmaları olumsuz sonuçlanmaktadır. Suçların ve cezaların şahsiliği ilkesinin hukukun temeli olduğu ülkemizde bu ilkelerin yok sayıldığı güvenlik soruşturmalarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Ancak Danıştay bu şekilde sonuçlandırılan güvenlik soruşturmalarını iptal etmektedir. Peki, bu sonucu elde edebilmek için ne yapabilir? Güvenlik Soruşturması Teklifi
Kişiler, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması sebebiyle kişilerin memuriyete atanamadığının, memuriyetiyle veya kurs, eğitim, okuluyla ilişiğinin kesildiğinin tarafında tebliğinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemelerinde dava açmalıdır. Bu davalarda süreci avukatla yürütmenin zorunluluğu olmamasına karşın süreci alanında uzman bir idare hukuku avukatıyla yürütmekte fayda olacaktır. Zira idare hukukunda süreler hukuk davalarında uygulanan sürelere göre daha kısadır. Ayrıca bu davalar direkt olarak kişilerin mesleğiyle alakalı olduğundan kişiler için büyük önem arz etmektedir. Hak kaybına uğranılmaması için alanında uzman bir idare hukuku avukatına danışmanız tüm avukatlar tarafından tavsiye edilir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.