Mirastan Feragat Sözleşmesi
Makale Başlıkları
Mirastan Feragat Sözleşmesi
Mirastan feragat sözleşmesi 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 528. Maddesinde yer edinmiştir. Bu maddeye göre; miras bırakan, bir mirasçıyla karşılık olmadan veya karşılık bekleyerek mirastan feragat sözlesmesi yapabilir. Mirastan feragat eden tarafın mirasçılık sıfatı kaybolur. Karşılık beklenerek mirastan feragat edildiği takdirde–sözleşmede aksi belirtilmedikçe- feragat edenin alt soyu için de geçerli olur.
Mirastan feragat sözlesmesi, Türk Medeni Kanunu madde 528/1 gereğince; miras bırakanla muhtemel yasal mirasçı arasında, gelecekte meydana gelecek miras payından tamamen veya kısmen karşılıklı ya da karşılıksız bir şekilde vazgeçmesine dair olan bir miras sözleşmesi çeşididir. Mirasçı, mirastan feragat ile saklı pay ve yasal miras haklarından vazgeçmektedir. Böylece bahsedilen sözleşme ile mirasçının, mirasçılık sıfatı yok olur.
Mirastan Feragat Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Mirastan feragat sözlesmesi miras sözleşmesinin bir türü olduğu için “resmi vasiyetname” halinde yapılması zorunludur.
Mirastan feragat resmi memur eşliğinde ve iki tanıkla birlikte yapılır. Sözleşmenin miras bırakan veya mirasçı eliyle yazılmasının bir zorunluluğu yoktur. Mirastan feragat isteyen mirasçıyla muris bu isteklerini resmi memura izah ettikleri halde sözleşme resmi memurca da yazılabilir. Miras sözleşmesiyle resmi vasiyetname arasındaki ayrım mirastan feragat sözleşmesinin hem miras bırakanın hem de mirasçının imzalamasının zorunlu olmasıdır.
Mirastan Feragat Sözleşmesi Nerede Yapılır?
Mirastan feragat sözlesmesinin resmi vasiyetname gibi yapılması zorunludur. Bu halde mirastan feragat sözleşmesi yalnızca Noter ya da Sulh Hukuk Hâkimi önünde gerçekleşebilir.
Kaç Çeşit Mirastan Feragat Sözleşmesi Vardır?
Kanunlarımızda sayılanlara göre iki tür mirastan feragat sözleşmesi yapılabilmektedir. Bunlardan ilki bir ikame karşılığında mirastan feragat etmektir. Bahsedilen şekilde gerçekleşen mirastan feragat sözleşmelerinde, miras hakkından cayan mirasçıya muris tarafından belli bir tutar para ya da mal verilir ya da bu vaat edilir.
İkinci tür ise karşılık beklemeden yapılan mirastan feragat sözleşmesidir. Mirasçılar, miras bırakandan hiçbir şey beklemeden haklarından feragat edebilirler.
Karşılık beklenerek gerçekleşen mirastan feragat sözleşmesinde–sözleşmede tersi belirlenmedikçe- feragat edenin alt soyu için de sonuç doğuran bir durum meydana gelir.
Bir karşılık beklenmeden yapılan mirastan feragat sözleşmesinde kural olarak feragat, feragat edenin altsoyunu etkilemez. Başka bir deyimle, mirasçılık sıfatı kaybedilmez. Feragat sözleşmesinde bunun aksi durumu kararlaştırılabilir.
Kimler Mirastan Feragat Sözlesmesi Yapabilir?
Mirastan feragat sözlesmesi, miras bırakan ve saklı paylı mirasçısı ile gerçekleşir. Saklı paylı mirasçılar haricindeki mirasçıların mirastan feragat etmesine lüzum yoktur; çünkü miras bırakan saklı paylı miras hakları haricinde mirasını istediği gibi tasarruf edebilir.
Borçlar Hukuku’ndaki sözleşme yapma ehliyetinde bulunan şartlar (ayırt etme gücüne sahip olmak, ergin olmak, kısıtlı olmamak), miras sözleşmesi yapabilmek için de geçerlidir. Türk Medeni Kanunu madde 503’te miras sözleşmesinin yapılabilme imkanının olabilmesi için ayırt etme gücüne sahip olmak, ergin olmamak, kısıtlı olmak gereken niteliklerdir.
Kanun koyucu, miras sözleşmesine vasiyetnameden farklı bir ehliyet şartı koymuştur. Vasiyetname yapabilmek için Türk Medeni Kanunu ayırt etme gücü ve 15 yaşını doldurma koşulu aramıştır.
Yasal temsilciler kişi adına mirastan feragat sözleşmesi yapamaz. Ayırt etme gücüne ehil miras bırakanın küçük ya da kısıtlı olması durumunda yasal temsilcilerinin izni olmasa bile mirastan feragat sözleşmesi yapmaya yetkilidirler. Yalnız feragat karşılığında bir bedel verilmesi öngörülüyorsa yasal temsilcinin izni gereklidir.
Miras Hakkının Hukuki Niteliği Nedir?
Kişiye sıkı sıkıya bağlı haklar yalnızca hak sahibi tarafından tasarruf edilebilen, kural olarak temsil şeklinde kullanılamayan mutlak haklardır.
Bu hakların temel nitelikleri, başka bir kişiye devredilememesi, mirasçılara geçişinin olmaması ve şahıs varlığı haklarına dâhil olmasıdır. Bu nitelikler sebebiyle; devir, intikal, rehin ve haciz söz konusu olmaz.
Miras hakkı ve buna bağlı olarak vasiyetname ve miras sözleşmesi yapma hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı mutlak nitelikteki haklar olduğu için, hak sahiplerinin kendilerinin kullanması gerekir.
Yasal Temsilci Ya Da Vekil Tarafından Yapılan Mirastan Feragat Sözleşmesinin Hukuki Geçerliliği Var Mıdır?
Mirastan feragat ve vasiyetname yapma hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı haklar olduğu için bizzat kişi tarafından kullanılması gerekir. Bu sebeple bu hakları kanuni temsilci aracılığıyla kullanmak mümkün değildir. Yetkinin kanuni temsilci ile kullanılması durumunda mirastan feragat sözleşmesi geçersiz olur.
Mirastan Feragat İle İlgili Yargıtay Kararları
mirastan feragat yargıtay kararları-dönüştürüldü