- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Nişanlanma
Makale Başlıkları
Nişanlanma , ileride birbiriyle evlenmek isteyen ayrı cinsten iki kişinin bu isteklerini karşılıklı olarak birbirlerine açıklamalarıdır. Nişanlanma ile bu iki kişi arasında nişanlılık dediğimiz hukuki ilişki meydana gelmiş olur.
Nişanlanma evlenmenin ön aşamasıdır; zira evlenecek olan kimseler önce birbirleriyle nişanlanırlar. Nitekim Türk Medeni Kanunumuzun 118.maddesinde de belirtildiği gibi nişanlanma evlenme vaadiyle olur.
Nişanlanma olabilmesi için hukukumuza göre birtakım şartlar gerekmektedir. Bu şartlar:
Nişanlılara düşen ilk ve en önemli yüküm, evlenme hazırlıklarına girişmek ve tarafların bir süre sonra birbirleriyle evlenmesidir. Bu yükümü yerine getirmeyen tarafa karşı yani evlenmekten kaçınan nişanlıya karşı diğer nişanlının dava açarak hâkimden onu evlenmeye zorlayan bir karar alması Medeni Kanunumuza göre mümkün değildir. Yine evlenmeden kaçınma hali için öngörülen cayma tazminatı veya ceza şartı dava edilemez; ancak yapılan ödemeler de geri istenemez.
Evlenme yolunda büyük ve önemli bir adım atan nişanlıların evlenmede olduğu gibi nişanlılık süresi boyunca da birbirlerine karşı sadakat yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu sadakat yükümlülüğünün kapsamına aile sırlarını saklama, cinsellik yönünden sadık olma ve nişanlılık ile bağdaşmayan evliliğin tehlikeye girmesine neden olabilecek davranışlardan kaçınma girebilmektedir.
Nişanlılar yardımlaşmakla ve maddi manevi birbirlerine destek olmakla yükümlüdürler. Bayramlarda ve diğer önemli günlerde birbirlerine hediye vermek ve bir yuvanın oluşması için gerekli davranışları birbirlerine karşılıklı yapmaları gerekmektedir.
NOT: Nişanlılıktan doğan yükümlülükleri taraflardan birinin yerine getirmemesi durumunda, diğer tarafın nişanlılığı haklı nedenle sona erdirme hakkı vardır.
Nişanlılığın evlenme dışındaki bir sebeple sona ermesi durumunda nişanlıların birbirlerine veya anne ve babasının ya da onlar gibi davranan kişilerin diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir. Nitekim doktrindeki bir görüşe göre, bir fotoğraf veya mektubun nişanlıda kalması, diğer nişanlının kişilik haklarını zedeliyorsa geri verilmesi gerekmektedir.
Hediyelerin geri verilmesini isteme hakkı nişanlılar, onların anne ve babaları veya onlar gibi davranan kimselere ait bir haktır.
Eğer nişanlılık nedeniyle verilen hediyeler aynen veya milsen geri verilemiyorsa, bu durumda sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanacaktır.
Tazminat davası, ancak nişanın haklı bir sebep olmaksızın veya bir tarafın kusuru yüzünden nişanın bozulması halinde mümkündür. Zarara uğrayan taraf maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Maddi tazminat davası ile tazmin edilecek zararlar, kusursuz tarafın eğer nişanlanmamış olsaydı uğramayacağı zararlardır. Bu zararlara menfi zararlar da denmektedir. Bu zararın kapsamına; evlenme amacıyla yapılan harcamalar, nişan giderleri gibi masraflar girmektedir.
Maddi tazminat isteme hakkı hukukumuzda kusursuz olan nişanlı, anne ve babası ya da onlar gibi davranan kimselere tanınmıştır. Maddi tazminat isteme hakkı, sağlararası bir işlemle başkasına devredilebileceği gibi miras yoluyla mirasçılarına da geçebilir.
Maddi tazminat davası 4721 sayılı TMK madde 120’de düzenlenmiş olup bu tazminatın miktarını hakim somut olaydaki duruma göre takdir edecektir.
TMK madde 121’de düzenlenen manevi tazminat davasını açabilmek için:
Belirtmek gerekir ki maddi tazminat davasından farklı olarak manevi tazminat davası nişanlılar arasında açılan bir davadır. Nişanlıların anneleri ve babaları ile diğer ilgililer manevi tazminat davası açamazlar.
Manevi tazminat davasında da maddi tazminat davasında olduğu gibi miktarını hakim uygun bir miktar para olarak takdir eder.
NOT: Nişanın bozulmasından dolayı duyulan olağan üzüntü nedeniyle manevi tazminat açılamaz. Nişanlılığın sona ermesinden doğan dava hakları TMK madde 123 hükmü gereği sona ermeyi izleyen tarihten itibaren 1 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Konuyla ilgli ayrıntılı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.