- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
tasınmaz-satış-vaadi
Makale Başlıkları
Satış Vaadi Sözleşmesinde taşınmazı satın almayı vadeden, sözleşmede kararlaştırılan bedeli tamamen ödemedikçe taşınmazın devrini talep edemeyecektir. Sözleşmede kararlaştırılan bedel tamamen ödenmişse, ancak buna rağmen sözleşmenin diğer tarafı üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmekten kaçınıyorsa, yani taşınmazın devrini gerçekleştirmiyorsa taşınmazı almayı vadeden tapu iptali ve tescil davası açarak taşınmazın kendisine devrini mahkemeden talep edebilir.
Uygulamada, “cebri tescil davası” da denilen bu tür davalarla davacı, taşınmazı satın almayı vadeden kişi; davalı ise ya satış vaadi sözleşmesinin tarafı ya da bu kişinin mirasçılarıdır.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri taşınmazın ileri bir tarihte sözleşmeye taraf olan kişiye satılacağını belirten bir ön sözleşmedir. Bu belgeler noter huzurunda resmi bir şekilde düzenlenir ve bağlayıcıdır.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinde satın almayı taahhüt eden kişi sözleşmede yazılan tutarın tamamını ödemedikçe mülkiyetin devrini isteyemeyecektir. Alıcı taraf sözleşmede yazan miktarın hepsini ödemiş ve karşı taraf üzerine düşen yükümlülüklerden kaçınıyorsa almayı taahhüt eden taraf tapu iptali ve tescil davasına başvurarak tapunun üzerine geçirilmesini talep edebilir.
Taşınmazın Satış Vaadi Sözleşmeleri Konusu
Taşınmaz satış vaadi sözleşmelerine konu olan taşınmazlar tapulu taşınmaz mallardır. Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi vaat alacaklısına şahsi hak veren bir ön sözleşmedir. Vaat alacaklısı eğer vaat satıcısı tarafından tescil yapılmaz ise tapu iptal ve tescil davası açabilir. Tapu iptal ve tescil davasının ön kabul koşulu talep tarihinde tapunun vaat satıcısının adına kayıtlı olmasıdır.
Tek Taşınmazın Birden Fazla Kişiye Satış Vaadi Sözleşmesi Yapılması
Tek bir taşınmazın birden fazla kişiye satış vaadi sözleşmesi yapılmasını yasaklayan hakkında kesin bir kanun yoktur. Bu yüzden yasalara uygun şekilde tek bir taşınmaz için birden fazla kişiye satış vaadi sözleşmesi yapılabilir.
Tarafların anlaşmalı olarak karşılıklı sözleşmeyi feshetmesi, sözleşmenin ifaya uğraması ve sözleşmenin zamanaşımına girmesi nedeniyle sözleşme sona erer.
Taşınmaz Satış Vaadinden Kaynaklanan Tapu İptal Ve Tescil Davalarında Görevli Ve Yetkili Mahkemeler
Taşınmaz satış vaadinden kaynaklanan tapu iptal ve tescil davalarında görevli mahkemeler Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise taşınmazın tapusunun olduğu yer mahkemesidir. Ticari satım durumlarında ise görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesi olacaktır. Vaat alacaklısı tüketici ise davanın tüketici mahkemesinde açılması gerekecektir.
Taşınmaz Satış Vaadinden Kaynaklanan Tapu İptal Ve Tescil Davalarında Dava Zamanaşımı
Taşınmaz satış vaadinden kaynaklanan tapu iptal ve tescil davalarında dava zamanaşımı 10 yıldır.
Noterlik Kanunu’nun 60/3’ncü ve 89’ncu maddelerine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerlilik kazanabilmesi için noterde düzenlenmesi gerekir. Taraflar bu şekilde noterde düzenlenecek ön sözleşme niteliğindeki satış vaadi sözleşmesi ile ana sözleşmeyi akdetme iradelerini ortaya koyarlar.
Davayı açan davasını kademeli olarak açabilir. Öncelikle tapu iptaline ve tesciline karar verilmesini bu mümkün değilse kendisine tazminat ödenmesini isteme hakkına sahiptir.
Tapu iptali ve tescili davaları tapuda kayıtlı görünen kişilere karşı açılır. Taşınmaz elbirliği mülkiyetinde ise davanın bütün pay sahiplerine karşı açılması gerekir. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde dava eser sahibine karşı açılır.
Gayrimenkul satılırsa alacaklıya hukuk muhakemeleri kanunu uyarınca seçimlik hakları sorulur. Davayı açan davasını yeni sahibine yönlendirir. Bunu, istemeyen davacının davalıya karşı diğer seçeneği tazminat davasına dönüştürmektedir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.