- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Vergi-Suçları-ve-Cezaları-Nelerdir
Makale Başlıkları
Vergi suçu doğuran davranışlara sebep olanlara Vergi Usul Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Gümrük Kanunu gibi kanunlarda öngörülen cezalar yaptırım olarak uygulanır. Bu yaptırım Vergi idaresi tarafından veya mahkeme tarafından uygulanır, amaç mükellefleri üzerince caydırıcı bir tesirde bulunarak vergilerin en az kayıpla ve hızlı şekilde toplanmasını sağlamaktır.
İdari ve adli olarak iki başlık altında incelenir.
Bu ayrımı belirttikten sonra vergi suç ve cezalarına değinmek gerekir. Başlıca suç ve cezaları şunlardır;
Kaçakçılık: VUK 359. maddede bu suç düzenlenmiştir. Bu suç Asliye Ceza Mahkemelerinde görülür. Suç maddesi özetle şöyledir; Vergi yasalarınca düzenlenen, tutulan, saklanma, ibraz mecburiyeti olan; defter, hesap, muhasebe hileleri yapan kişiler, gerçekliği bulunmayan ya da kayda konu işlemlerle alakası bulunmayan kişiler adına hesap açanlar ya da defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalmasını sağlamak amacıyla tamamen ya da kısmen başka defter, belge ya da diğer kayıt ortamlarına kaydedenler; defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler ya da gizleyenler ya da muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler ya da bu belgeleri kullananlar hakkında 18 ay-3 yıl arasında hapis cezasına hükmolunur. Varlığı resmi şekilde sabit olduğu halde, inceleme sırasında yetkili kimselere defter, belgelerin ibraz edilmemesi durumu gizleme olarak kabul edilir. Gerçek bir duruma dayanmakla birlikte bu muamele ya da durumu mahiyet ya da miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belgeyse yanıltıcı belgedir. Vergi yasaları uyarınca tutulan ya da düzenlenen, saklama, ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayıt, belgeleri yok edenler ya da defter sahifelerini yok edip yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler, kullananlar, 3 yıl-5 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılırlar. Gerçek muamele ya da durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge, sahte belgedir. Ancak Maliye Bakanlığıyla anlaşması bulunan kişilerin basması mümkün olan belgeleri, bakanlıkla anlaşması olmadığı halde basanlar, bilerek kullananlar 2 yıl-5 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılır. 371. maddedeki pişmanlık şartlarına uygun olarak durumu ilgili makamlara bildirenler hakkında bu madde uygulanmaz.
Maddenin eski haline kıyasla kasten bu davranışı yapma ibresi artık aranmaz yani mükellefin hangi amaçla hareket ettiğinin önemi yoktur ve bir diğer değişiklik ise vergi kaybına sebep olunması önemli değildir. Maddenin eski halinde suçun cezalandırılabilmesinin şartlarından biri de vergi kaybına sebep olunması idiyken şu an yeni halinde buna gerek yoktur. Vergi cezalarında görüldüğü üzere gün geçtikçe daha ağır yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştır. Eğer kaçakçılık sonucunda vergi kaybı da oluştuysa ayrıca bu vergi kaybı içinde vergi ziyaı cezası uygulanır. Vergi Suçları ve Cezaları
Vergi Mahremiyetini İhlal Etmek: Vergi işleriyle uğraşmak durumunda olan insanlar, yargıda görevli olanlar, bilirkişiler, vergi yasa komisyonundaki kişiler görevlerini icra ederken öğrendikleri mükellefe, sorumluya ait şahıs bilgileri, hesap ve işlem durumları, işletmeleri, gelirleri ve benzeri bilgileri paylaşamazlar. Paylaşanlar hakkında cezai işlem uygulanır ve 1 ila 7 yıl arasında değişen hürriyet bağlayıcı ceza öngörülmüştür.
Mükellefin Özel İşlerini Yapmak: Vergi incelemeleri ve işlemlerini yapmakta görevli olan kişiler ve ayrıca vergi yargı organlarında görev yapanlar mükelleflere, sorumlulara ait işleri ücretsiz veya ücretli olması fark etmeksizin yapamazlar. Bu davranışı gerçekleştirmeleri halinde Türk Ceza Kanunu Madde 257(Görevi Kötüye Kullanma Suçu) uyarınca cezalandırılmaları gerekir.
Konuyla alakalı ayrıntılı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.