Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması
Makale Başlıkları
Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması
Yurtdışındaki boşanmanın Türkiye’de tanınması konusundaki yazımızı okumaktasınız. Daha detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçiniz. Yerleşim yeri yurtdışında bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye ile ilişiği bulunan yabancılar bakımından hukuki statüsündeki değişiklerin geçerlilik kazanması Milletlerarası Hukukun belirlediği şekillerde gerçekleşmektedir.
Yurt dışındaki yargılama sonucu boşanan eşlerin Türkiye’de de boşanmış sayılmaları için Türk Mahkemelerinde tanıma ve/veya tenfiz davalarının açılması gerekmektedir. Bu husus kanunların yerelliği ilkesinin bir sonucu olup hukuk düzenin sağlıklı bir şekilde işlerlik göstermesi bakımından önemlidir.
Tanıma veya tenfiz davasından hangisinin açılacağı hususu yabancı ülkede verilen boşanma kararının Türkiye’de icra edilebilir sonuç doğurup doğurmamasına göre belirlenmektedir. Yalnızca boşanma hükümleri içeren yabancı ülke ilamı için tanıma davası açılarak nüfus müdürlüklerinde medeni durum değişikliği gerçekleştirilebilirken; boşanma hükmüne ilişkin nafaka, tazminat, velayet benzeri talepler de içeren yabancı ülke ilamı için tenfiz davası açılarak edimin ifası icra edilebilir kılınmalıdır.
Türk Aile Mahkemelerinde verilecek olan tanıma ve tenfiz kararlarına ilişkin hâkim esası incelemez, boşanmanın Türk Hukuku’na uygunluğunu gözeterek karar verir.
Ancak 7 Şubat 2018’de yürürlüğe giren Yabancı Ülke Adli Veya İdari Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile boşanma kararlarının daha kolay tanınması olanağı doğmuştur. Yalnızca tanıma davalarının alternatifi olan Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüklerine boşanma kararlarını tanıma yetkisi verilmesi boşanmanın kesinleşmesi ve yeni evliliklerin yapılabilmesi bakımından sonuç doğurur. Boşanmanın tanınması için boşanan tarafların her ikisinin de başvuruda bulunması ve aradaki sürenin 90 günü geçmemesi gerekmektedir.
Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması konusu ile ilgili Resmi Gazetede detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Yabancı Ülke Adli Veya İdari Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinde başvuruda gerekli belgeler sayılmıştır:
Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca verilen kararların aile kütüğüne tesciline ilişkin başvurularda aşağıda belirtilen belgelerin ibraz edilmesi zorunludur.
- Başvuru Formu,
- Aile kütüğüne tescili talep edilen usulüne göre onaylanmış kararın aslı ile noter veya dış temsilcilik tarafından onaylanmış veya ilgili ülkenin yetkili makamı tarafından apostil şerhi tatbik edilerek onaylanmış Türkçe tercümesi,
- Adli veya idari makam kararında kesinleşme şerhi yok ise kararın verildiği ülke kanunlarına göre kesinleştiğine dair onaylanmış belge veya yazının aslı ile noter veya dış temsilcilik tarafından onaylanmış veya ilgili ülkenin yetkili makamı tarafından apostil şerhi tatbik edilerek onaylanmış Türkçe tercümesi,
- Kimlik veya pasaport fotokopileri, taraflardan biri yabancı ise kimlik veya pasaportların noter tasdikli Türkçe tercümeleri,
- Vekil aracılığı ile yapılacak müracaatlarda noter tarafından düzenlenen fotoğraflı özel vekâletnamenin aslı veya onaylanmış aslına uygun örneği.
- Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca verilen kararlarla ilgili daha önce Türk mahkemelerinde açılmış ve halen görülmekte olan dava dosyası bilgileri ile varsa kararların daha önce Türk mahkemelerince kesin hükme bağlanmış olduğuna ilişkin mahkeme kararının aslı veya fotokopisi ya da Türk mahkemelerinde halen devam eden bir dava yahut tanımanın Türk mahkemelerince evvelce reddedildiğine dair karar bulunmadığı yönünde adli makamlardan alınan belge başvuru formuna eklenir. Başvuruda alınan belgelerde eksiklik tespit edilenlere, belgedeki bu eksikliklerin tamamlanması için 90 günlük süre verilir.
Bu süre içinde eksik belgelerin tamamlanmaması halinde başvuru reddedilir.
Diğer Aile Hukuku konulu makalelerimizi okumak için tıklayınız. Uzman Aile Avukatlarımızla iletişime geçin.