Zina Nedeniyle Boşanma Davası
Makale Başlıkları
Zina Nedeniyle Boşanma Davası
Eşlerin kanundan doğan bir takım hak ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de sadakat yükümlülüğüdür. Eşlerden biri bu yükümlülüğü zina ederek ya da aldatarak ihlal etmiş olabilir. Bu durumda zina nedeni ile boşanma davası açılır. Medeni Kanun madde 161’de zina nedeniyle boşanma davası düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu madde 161’e göre zina nedeni ile boşanma davası özel ve mutlak boşanma sebeplerindendir. Mutlak boşanma nedeni olduğu için hâkim zinanın ispat edilmesi ile boşanma kararı verebilecektir. Zinanın evliliği etkileyip etkilemediğini ortak hayatın çekilmez hale gelip gelmediğini incelemeyecektir. Şimdi zina nedeni ile boşanma davasını detaylı olarak inceleyelim.
Zina Nedeni İle Boşanma Davasının Şartları
Zina nedeni ile boşanma davası açılabilmesi için öncelikle bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Bunlar; evlilik şartı, başkası ile cinsel ilişki şartı ve zina yapan eşin kusurlu olması şartıdır.
-
Evlilik Şartı
Zina nedeni ile boşanma davası açılabilmesi için öncelikle geçerli ve usulüne uygun bir evlilik olmalıdır. Evlilik öncesi ya da sonrası kurulan ilişki zina olamayacağı gibi boşanma davası da söz konusu olmaz. Ancak nişanlılık aşamasında ya da ayrı yaşama esnasında zina gerçekleşmiş ise durum farklıdır. Öncelikle nişanlılık döneminde diğer eşin başka biriyle cinsel ilişkide bulunduğunu eş, evlilik birliği içerisinde öğrenirse, öğrenme anından itibaren 6 ay içine ve her halde evlenmenin üzerinden 5 yıl geçmedikçe evliliğin iptalini talep edebilir. Diğer durum ise eşlerin ayrı yaşamaları halinde örneğin askerlik, iş, görev nedeni ile ya da mahkeme kararı ile ayrı yaşayan eşler açısından da sadakat yükümlülüğü hala devam ettiği için evlilik birliği içinde ayrı yaşanan sürelerde zina edilirse zina nedeni ile boşanma davası açılabilir. Sadakat yükümlülüğü ancak mahkeme kararı ile evliliğin hukuken bitmesi halinde kalkar.
-
Başkası İle Cinsel İlişki
Zina nedeni ile boşanma davası açılabilmesi için eşlerden biri başka biri ile fiilen cinsel ilişki yaşamış olmalıdır. Cinsel ilişkinin bir defa olması ya da eksik kalmış olması hatta cinsel ilişki esnasında korunmuş olması zina yapılmadığı anlamına gelmez. Diğer eş Türk Medeni Kanunu madde 161/1’e göre zina nedeni ile boşanma davsı açabilir.
-
Zina Yapan Eşin Kusurlu Olması Şartı
Eşin başkası ile yaşadığı cinsel ilişkiyi kendi iradesi ile bilerek ve isteyerek yaşaması durumunda zina olarak sayılır. Aksi halde örneğin kişinin yaşamını ya da vücut bütünlüğünü tehdit ederek cinsel ilişki yaşanması ya da uyuşturucu, alkol gibi maddelerin tesiri sonucu ya da bayıltılarak cinsel ilişki yaşanmış ise eşin kusuru olmadığı için ve kusur şartı sağlanmadığı için zina nedenine dayanarak boşanma davası açılamaz.
Zina Sayılmayan Durumlar
Eşlerden birinin diğer eşten başka biri ile sarılması, öpüşmesi, cinsel ilişki içermeyen telefon ya da internet aracılığı ile duygusal konuşmaları, mektuplaşması yalnızca sadakat yükümlülüğünü ihlal eder. Bu hallere dayanarak zina nedeni ile boşanma davası açılmaz.
Türk Medeni Kanunu madde 161’e göre; eşlerden birinin kadın ise başka erkek ile zinası, erkek ise başka kadın ile zinası olarak tanımlandığı için eşlerden birinin kadın ise başka kadın ile, erkek ise başka erkek ile zinası, zina nedenine dayanak boşanma davasının nedeni değil ancak haysiyetsiz hayat sürme nedeni ile boşanma davası açılabilir. Ancak Yargıtay son zamanlarda bu konuda kanundan farklı karar vermiştir. Yargıtay’a göre; eşlerden biri eşi dışında herhangi biri ile cinsel ilişki yaşarsa zina nedenine dayalı boşanma davası açılabilir.
Zina Nedeni İle Boşanma Davasında Süre
Türk Medeni Kanunu madde 161/2 zina nedeni ile boşanma davsında süreyi düzenler. Buna göre; eşinin zina ettiğini öğrenen diğer eş, öğrenme anından itibaren 6 ay içinde ve her halde olayın yaşandığı tarihten itibaren 5 yıl içinde zina nedeni ile boşanma davası açılabilir. 3. Fıkrada ise kanun koyucu zinayı affeden eşin dava açma hakkının ortadan kalktığını ifade eder. Affetme yazılı ya da sözlü olabilir. 5 yıllık sürenin sonunda artık zina nedeni ile boşanma davası açılamaz ancak genel boşanma nedenleri arasında gösterilerek boşanma davası açılabilir.
Zina Nedeni İle Boşanma Davasında Deliller Ve İspat
Eşler aldatmayı her türlü delil ile ispatlayabilir. Buna göre ispat araçları şunlar olabilir: Tanık, telefon görüşme kayıtları, sosyal medya kayıtları, uçak ve otel kayıtları, fotoğraf, video, ses kaydı banka ya da kredi kartı ekstresi vs.
Yargıtay içtihatları incelendiğinde bazı durumların zina olarak kabul edildiğini görürüz. Buna göre; kadın ya da erkeğin yalnız olduğu bir vakit ortak konuta karşı cinsten birini almış olması durumunda zinanın varlığı kabul edilir. Eşlerden birinin evlilik dışı ilişki sonucu çocuğu olması halinde, eşlerden birinin gece gündüz karşı cinsten biri ile telefon görüşmesi yapması halinde Yargıtay zinanın varlığını kabul etmiştir.
Aile mahkemesi delilleri serbestçe takdir ederek zinanın gerçekleşip gerçekleşmediğine karar verir.
Zina Nedeni İle Boşanma Davasında Ses, Fotoğraf Ve Video Kaydının Delil Olarak Kullanılması
Eşlerden birinin diğer eşi aldatması sonucu aldatılan eş aldatma fiilini ispatlamak amacıyla yüz yüze konuşulanları kaydetmek, eşin telefonunu dinlemek ya da fotoğraf ve video kaydı almak delil teşkil eder. Ancak bu durum sistematik ve planlı olursa delil teşkil etmeyeceği gibi konuşmaların ve kayda alınması suçu, özel hayatın gizliliği suçu, haberleşmenin gizliliği suçunun oluşmasına sebebiyet verir.
Zina Nedeni İle Boşanma Davasında Tazminat
Öncelikle zina nedeni ile boşanma davasında davanın kabulü halinde davalı olan eş zaten kusurlu olduğu için maddi-manevi tazminat talep edemez. Ancak davacı olan eşin kişilik hakları zarara uğradığı için manevi tazminat talep edebileceği gibi, davacı eşin menfaatleri zedelenmiş ise davalı eşten uygun bir miktar maddi tazminat talep edebilir.
Sonuç olarak aldatılan eş, aldatan eşten maddi ve manevi tazminat talep edebilir. Kusurlu olan aldatan eş maddi manevi tazminat talep edemez.
Zina Nedeni İle Boşanma Davsında Görevli Ve Yetkili Mahkeme
Boşanma davalarında Aile Mahkemesi görevlidir. Zina nedeni ile boşanma davasında yetkili mahkeme ise eşlerin davadan önce müşterek son oturdukları yerleşim yeri ya da eşlerden birinin yerleşim yeridir.
Ayrıntılı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.