- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Makale Başlıkları
Gümrük Hukukunda Uzlaşma idare ile vergi yükümlüleri arasında ortaya çıkan ihtilafların yargı yoluna başvurulmadan, görüşme yoluyla çözümlenmesini öngören bir müessesedir. Gümrük hukukunda uzlaşma Gümrük Kanununun 244. maddesinde ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.Gümrük Hukukunda Uzlaşma
Uzlaşma, yargı yoluna gidilmesi halinde faizleri ile birlikte daha büyük tutarlara ulaşabilecek vergi ve ceza borçlarının daha düşük tutarlarda ödenebilmesi olanağı sağlamaktadır. Ayrıca, dava takibine ilişkin külfet ve masraflardan (vekâlet ücreti, ilam harcı vs.) da kurtulmuş olunmaktadır.
Yükümlünün beyanı ile gümrük idaresince yapılan tespit sonucunda belirlenen farklılıklar, Gümrük idaresince tespit edilmesinden önce yükümlü beyan sahibince bildirilen farklılıklar,
Kanunda ve ilgili diğer mevzuatlarda öngörülen cezaların tümü. Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinin 5.maddesine göre şu hususlar uzlaşmaya konu teşkil edebilir: Gümrük Vergisi, İlave Gümrük Vergisi, Tek ve Maktu Vergi, Dampinge Karşı Vergi, Sübvansiyona Karşı Telafi Edici Vergi, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Ek Mali Yükümlülük, Toplu Konut Fonu, Tütün Fonu, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, Çevre Katkı Payı…
Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinin 5.maddesinde uzlaşma kapsamına gire hususlar açıklanmışken 6.maddede ise uzlaşma kapsamına girmeyen hususlar açıklanmıştır. Maddeye göre; Aynı tür ceza veya verginin bir kısmı için uzlaşma talep edilemez, Gümrük vergilerinin matrahına giren, fakat aslı gümrük idarelerince takip ve tahsil edilmeyen vergi ve benzeri mali yükümlülükler uzlaşma kapsamına girmez, İlgili mevzuata göre alacağın tahsilat aşamasına geldiği hallerde alacak uzlaşmaya konu edilemez, 5607 sayılı Kanunda düzenlenen kaçakçılık suçlarına ilişkin cezalarda uzlaşma talebinde bulunulamaz.Gümrük Hukukunda Uzlaşma
Uzlaşma talepleri, henüz itiraz başvurusu yapılmamış gümrük vergileri ve vergi aslına bağlı olup olmadığına bakılmaksızın tüm para cezalarının yükümlüye veya muhatabına tebliğ tarihinden 15 günlük itiraz süresi içinde yapılır. Uzlaşma başvurusu yapılacak olan makamlar ise 500.000 TL’yi geçmeyen hallerde Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Uzlaşma Komisyonları, 500.000 TL’yi geçen hallerde Merkezi Uzlaşma Komisyonudur.
Aynı nitelikteki alacakların birden fazla gümrük müdürlüğünde veya bölge müdürlüğü bağlantılarında yapılan işlemlerle alakalı olması durumunda söz konusu alacakların toplamı tek bir uzlaşmaya konu edilebilir. Bu durumda yükümlü tarafından yetkili uzlaşma komisyonuna başvurulması esas olmakla birlikte, uzlaşmaya konu alacaklara ilişkin ayrıntılı bilgilerin verilmesi şartıyla, işlemin yapıldığı gümrük idarelerinden herhangi birine de başvurulabilir.Gümrük Hukukunda Uzlaşma
Uzlaşma talebinde bulunulması durumunda itiraz ve dava açma süreleri durur. Uzlaşmanın vaki olmaması veya temin edilememesi durumunda süreler kaldığı yerden işlemeye devam eder. Fakat sürenin bitimine 3 günden az süre kalmışsa, süre 3 gün uzar. Gümrük Kanununun 242. maddesine göre uzlaşma sonucunun olumsuz olması halinde ilgili itirazda bulunabilir veya dava açabilir. Süresi içinde uzlaşma talebinde bulunan yükümlü, uzlaşma sonuçlanıncaya kadar itiraz ya da dava yoluna başvuramaz. Uzlaşmanın olumsuz sonuçlanacağı izlenimi edinmesinin ve sonunda olumsuz sonuçlanmasının bu duruma bir etkisi yoktur.
Uzlaşma komisyonunun çalışmalarına veya işlemlerine karşı herhangi bir itiraz yoluna veya dava açma yoluna başvurulamaz.
Esas olarak uzlaşma komisyonu görüşmelerine yükümlünün, veli ya da vasinin bizzat katılması gerekir. Ancak vekâletnamede özel yetki verilmesi kaydıyla ilgilinin temsilcisi görüşmeye katılabilir ve belgeleri imzalayabilir.
Uzlaşmaya konu olan gümrük vergileri ve para cezası alacakları, uzlaşmanın olumlu olması halinde uzlaşma tutanağının tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir.Gümrük Hukukunda Uzlaşma.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.