- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Kesinleşmeden İcraya Konulamayacak Kararlar
Makale Başlıkları
Bu makalemizde Kesinleşmeden İcraya Konulamayacak Kararlar detaylı bir şekilde ele aldık. İcra konulamayacak kararlar ve örnek dava dosyalarını inceledikten sonra kesinleşmemiş davaların etkilerini ve haklarınızı makale olarak paylaştık. Burada yayımlanan icraya konulamayacak kararlar hakkındaki bilgilerin tamamı, Usul Hukuku’nda yer alan bilgiler ve örnek dava dosyalarından elde edilen bilgilere dayanmaktadır.
İlam; bir mahkeme tarafından verilmiş Gerekçeli Karardır.
İcra İflas Kanunu’nda ilamların icrası için ayrı bir yol öngörülmüştür. Bunun sebebi bir mahkeme tarafından verilmiş kararın alacak iddiasını içeren diğer belgelere nazaran daha muteber olmasıdır.
Mahkemece verilmiş Gerekçeli Karar kesinleşmeden ilamlı icra takibi başlatılabilir. Hatta bu karar kanun yollarına götürülmüş olsa bile ilamlı icra takibi yapılabilir. Bu demektir ki; kararın istinaf ve temyiz yoluna götürülmesi ile kanun yollarında süreç devam ederken diğer yandan da “İcranın Durdurulması” kararı alınmamışsa ilamlı icra yoluyla kararın icrası sağlanabilecek olmasıdır.
Ancak Kesinleşmeden İcra Konulamayacak Kararların ilamlı icraya konu olabilmesi için kesinleşmiş olması şarttır.
İlamlı İcra Takibi yapılırken bu ilamlara ilişkin Kesinleşme Şerhi de eklenir.
Kesinleşmeden ilamlı icra konusu yapılamaz. Eğer bu hukuk dallarına ilişkin verilmiş bir karar kesinleşmeden ilamlı icra takibi başlatılmışsa İcra Mahkemesi’ne şikâyet yolu ile bu takibin iptali sağlanmalıdır.
Aile ve Kişiler Hukukuna, Taşınmazın aynın ilişkin kesinleşmeden ilamlı icra takibine konu olamayacak davalara örnekler:
Tapu İptal ve tescil davalarında sadece bedelin iadesine hükmedilmiş ise artık tescilde bir değişiklik yapılmayacağı için bu karar kesinleşmeden ilamlı icra konusu yapılabilir. (8. Hukuk Dairesi 2015/1340 E.)
Aynı şekilde dava konusunun taşınmaz üzerindeki haklardan kaynaklı bedeller veya tazminat olması durumunda kararın kesinleşmesini beklemeden icra takibi başlatılabilir.
Tazminat, nafaka, çocukla kişisel ilişki kurulması boşanma kararı kesinleşmeden icraya konu olamaz. Ayrıca tedbir nafakası türe gereği boşanma kararı kesinleşesiye kadar ödenecek bir nafaka olup kesinleşmeye kadar ilamsız takip ile ödenmesi sağlanabilir. Tazminat davası, Nafaka davası boşanma davasından sonra açılmışsa, boşanma kesinleşmişse artık bu davalar kesinleşmeden de icraya koyulabilir. Hatta nafakaya ilişkin davalarda icranın durdurulmasına dahi karar verilemez. Mal rejim davası ve Ziynet eşyasının aynen iadesi veya bedellerinin ödenmesi sadece mal varlığını ilgilendirdikleri için kesinleşmeden icra edilebilirler.
Gerçek ve Tüzel Kişilerin kişiliklerine etki eden davalar da kesinleşmeden icra konulamayacak kararlar icraya konu edilemez. Bunlar ise şu şekildedir:
Bu kararlar kesinleşmeden icra edilemeyecek kararlar olup kesinleşmeden ilamlı icra takibi yapılmış olması durumunda süresiz şikayete tabidir.
5275 Sayılı Kanun gereği MAHKÛMİYET içeren kararların yargılama giderleri avukatlık ücretleri vb. icraya koyulması için kesinleşmesi gerekir.(madde 4)
Ayrıca eğer hükümlülük yazılı emirle kaldırılsa hükme bağlı olan tüm yargılama gideri, avukatlık ücreti, tazminat vb. yükümlülüklerde ortadan kalkar icra edilemez.
Ancak BERAATE bağlı yargılama giderleri ve vekâlet ücretlerinin kesinleşmesinin beklenmeden icraya koyulabileceğine ilişkin Yargıtay’ın görüşü mevcuttur.( 8. Hukuk Dairesi 2013/13098 E. sayılı karar)
Aynı zamanda Ceza hukuku ve Ceza Avukatı için de bilgilendirmeler için ilgili sayfamıza gidebilir ve bilgi alabilirsiniz.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Alanında Uzman Avukat ve Danışmanlardan Oluşan Büyük Bir Kadroya Sahiptir.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.