- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Bonodaki “Nakden” ve “Malen” kaydının İspata Etkisi ve Bononun Talili
Makale Başlıkları
Bonodaki Kayıtların İspata Etkisi ve Talili konulu yayınımızı okuyup “Nakden” ve “Malen” kaydının İspata Etkisi ve Bononun Talili hakkında bilgi alabilirsiniz. Aklınıza takılan her türlü soru işareti için bizimle iletişime geçin.
Bono sebepten arındırılmış borç ikrarı içeren bir senettir. Senedin içeriğinde herhangi bir sebebe dayalı borç olmadığı için senedin geçerliliği için herhangi bir borç ilişkisinin ispatı gerekmemektedir. Senet kendiliğinden bir borç ilişkisi olmasından kaynaklı alacağın ispatı için bono niteliğindeki senedin olması yeterlidir.
Türk Ticaret Kanununu detaylı incelemek için buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Talil kelimesi terimsel olarak, sebeplendirme, ilintilendirme anlamına gelmektedir. Fakat Yargıtay’ın kararlarında bononun talili, “senet metninde açıklanan nedenlere aykırı beyanda bulunmak” anlamında kullanılmıştır.
Bonolarda sebep unsurunun olmadığından bahsetmiştik. Fakat taraflar arasında yapılmış olan senedin üzerine “malen” veya “nakden” gibi bir bedel kaydı belirtilmiş olması durumunda bonodaki sebepsizlik unsurunun kaybolduğunu belirten Yargıtay ispat yükünün de değiştiğini söylemektedir.
Bono sebepten bahsedilmeden düzenlenmiş, alacağa dair bir senettir. Bu sebepten ötürü senedin varlığı borcun ikrarı olarak sayılmakta ve borçlu borcu doğuran sebebin gerçekleşmediğini ispat etse dahi alacaklının senedin varlığını kanıtlaması yeterli olmaktadır. Senedin “nakden” veya “malen” yazılması ise senette bahsedilen alacağın sebebinin de gösterilmesidir. Bu durumda borçlu senette bahsedilen sebebin gerçekleşmediğini iddia eder ise alacaklının borcu ispat etmesi için senedin varlığı yeterli olmamakta ayrıca borç doğuran sebebin varlığını da ispat etmelidir.
Bir örnekle açıklamak gerekirse;
Ahmet ile Mehmet arasında düzenlenmiş senette sadece Mehmet’in Ahmet’e 100 lira ödeyeceği yazmaktadır ve neden böyle bir senet düzenlendiği yazmamaktadır. Bu durumda Ahmet’in Borcu ispat edebilmesi için senedin varlığı yeterlidir. Fakat Senet Üzerinde “nakden” ve “malen” gibi senedin düzenlemesinin sebepleri belirtilmiş ise Ahmet’in Bu sebeplerin gerçekleştiğini de ispat etmesi gerekmektedir.
Diğer Ticaret Hukuku konulu makalelerimizi okumak için buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
19. HD., E. 20166443 K. 2017829 T. 6.2.2017
HGK., E. 2017821 K. 201958 T. 5.2.2019
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.