
Asta müessir Fiil Suçu Nedir?

Rüşvet Suçu ve Cezası
Makale Başlıkları
Bonodaki “Nakden” ve “Malen” kaydının İspata Etkisi ve Bononun Talili
Bonodaki Kayıtların İspata Etkisi ve Talili konulu yayınımızı okuyup “Nakden” ve “Malen” kaydının İspata Etkisi ve Bononun Talili hakkında bilgi alabilirsiniz. Aklınıza takılan her türlü soru işareti için bizimle iletişime geçin.
Bono Nedir?
Bono sebepten arındırılmış borç ikrarı içeren bir senettir. Senedin içeriğinde herhangi bir sebebe dayalı borç olmadığı için senedin geçerliliği için herhangi bir borç ilişkisinin ispatı gerekmemektedir. Senet kendiliğinden bir borç ilişkisi olmasından kaynaklı alacağın ispatı için bono niteliğindeki senedin olması yeterlidir.
Türk Ticaret Kanununu detaylı incelemek için buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Bononun Talili Ne Demektir?
Talil kelimesi terimsel olarak, sebeplendirme, ilintilendirme anlamına gelmektedir. Fakat Yargıtay’ın kararlarında bononun talili, “senet metninde açıklanan nedenlere aykırı beyanda bulunmak” anlamında kullanılmıştır.
Bonolarda sebep unsurunun olmadığından bahsetmiştik. Fakat taraflar arasında yapılmış olan senedin üzerine “malen” veya “nakden” gibi bir bedel kaydı belirtilmiş olması durumunda bonodaki sebepsizlik unsurunun kaybolduğunu belirten Yargıtay ispat yükünün de değiştiğini söylemektedir.
Bono sebepten bahsedilmeden düzenlenmiş, alacağa dair bir senettir. Bu sebepten ötürü senedin varlığı borcun ikrarı olarak sayılmakta ve borçlu borcu doğuran sebebin gerçekleşmediğini ispat etse dahi alacaklının senedin varlığını kanıtlaması yeterli olmaktadır. Senedin “nakden” veya “malen” yazılması ise senette bahsedilen alacağın sebebinin de gösterilmesidir. Bu durumda borçlu senette bahsedilen sebebin gerçekleşmediğini iddia eder ise alacaklının borcu ispat etmesi için senedin varlığı yeterli olmamakta ayrıca borç doğuran sebebin varlığını da ispat etmelidir.
Bir örnekle açıklamak gerekirse;
Ahmet ile Mehmet arasında düzenlenmiş senette sadece Mehmet’in Ahmet’e 100 lira ödeyeceği yazmaktadır ve neden böyle bir senet düzenlendiği yazmamaktadır. Bu durumda Ahmet’in Borcu ispat edebilmesi için senedin varlığı yeterlidir. Fakat Senet Üzerinde “nakden” ve “malen” gibi senedin düzenlemesinin sebepleri belirtilmiş ise Ahmet’in Bu sebeplerin gerçekleştiğini de ispat etmesi gerekmektedir.
Diğer Ticaret Hukuku konulu makalelerimizi okumak için buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Senette malen ne demek
“Senette malen ne demek” Türkçede bir ifadeyi anlamak için kullanılan bir cümledir. “Malen” kelimesi genellikle hukuki bir dil içinde kullanılır ve “tam olarak” ya da “aynen” gibi anlamlara gelir. “Senet” ise, bir borcu gösteren ve üzerinde borçlu ve alacaklının imzası bulunan bir belgedir.
Dolayısıyla “senette malen” ifadesi, genellikle senet üzerinde belirtilen hususların tam olarak veya aynen yerine getirilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu ifade, özellikle borç ve ödeme yükümlülükleri konusunda kullanılır. Örneğin, bir senette belirtilen borcun tam olarak ödenmesi gerektiği durumları ifade eder.
Bonoya Dair Emsal Kararlar
HGK., E. 2017/821 K. 2019/58 T. 5.2.2019
19. HD., E. 20166443 K. 2017829 T. 6.2.2017
19. HD., E. 20166443 K. 2017829 T. 6.2.2017
HGK., E. 2017821 K. 201958 T. 5.2.2019