- +90 312 911 1168
- info@mdmhukuk.com
- Kızılırmak Mah. 1443. Cad. Ankara 1071 Plaza A Blok No:25/58 06510 Çankaya/ANKARA
Emniyette Rütbeler Nelerdir? Terfiler Nasıl Olur? (Polislikte Rütbeler Nelerdir?)
Makale Başlıkları
Emniyet teşkilatında 12 adet rütbe bulunmaktadır. Bu rütbeler;
Belirtilen rütbeler kıdem sırasına göre belirlenmiş olup komiser yardımcısı rütbesi ve sonrası terfi için uygun olan rütbelerdir.
İhtiyaç olması durumunda meslekte fiilen iki yılını dolduran lisans mezunu polis memurları arasında yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitiren personel Komiser Yardımcılığı rütbesine atanır. Bu bağlamda lisans mezunu polis memurlarının da 1. Sınıf Emniyet Memuru rütbesine kadar ulaşabilmeleri mümkündür. Lisans mezunu olmayan polis memurları ise yapılacak olan yükselme sınavları ile Kıdemli Başpolis Memuru rütbesine kadar yükselebilirler.
Emniyet Genel Müdürlüğünde terfi işlemleri 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 55.maddesinde ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir. Buna göre; Rütbelere terfi ettirilecek personelin kurullarda görüşülmesi kıdem sırasına göre, rütbelere terfiler ise liyakate göre yapılmaktadır.
Kıdem sırasının belirlenmesinde, bulunulan rütbeye terfi edilen tarih dikkate alınır. Aynı tarihte terfi edenlerden performans değerlendirme puanı yüksek olanlar, performans değerlendirme puanlarının eşitliği hâlinde bulunduğu rütbede aldığı başarı ve üstün başarı belgesi daha fazla sayıda olanlar, başarı ve üstün başarı belgesinin sayıca eşitliği hâlinde ise sicil numarası daha küçük olanlar diğerlerine göre kıdemli kabul edilirler. Kıdem listesi her yıl mart ayında Emniyet Genel Müdürlüğünce (EGM) duyurularak teşkilatın bilgilendirilmesi sağlanır.
Komiser Yardımcısı, Komiser ve Baş komiserlerin liyakat şartlarını belirlemek ve terfilerini önermek üzere Genel Müdürlük Merkez Değerlendirme Kurulu oluşturulur. Bu Kurul, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) personel işlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında, Personel Dairesi Başkanı, Birinci Hukuk Müşaviri ve Genel Müdürün uygun göreceği iki Daire Başkanı ile Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılarının birinden oluşur. Rütbe Terfi Davaları Emniyet ile ilgili alanını siteye tıklayarak bulabilirsiniz.
Emniyet Amirleri ile Dördüncü ve Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürlerinin liyakat şartlarını belirlemek ve terfilerini önermek üzere Genel Müdürlük Yüksek Değerlendirme Kurulu oluşturulur.
Bu Kurul, Emniyet Genel Müdürünün (EGM) başkanlığında, Genel Müdür Yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Polis Akademisi Başkanı, Özel Güvenlik Denetleme Başkanı, Birinci Hukuk Müşaviri, Personel Dairesi Başkanı ile Polis Başmüfettişleri arasından seçilecek bir Polis Başmüfettişi ve İl Emniyet Müdürleri arasından seçilecek iki İl Emniyet Müdüründen oluşur. Belirtilen kurullar her yıl mayıs ayında toplanırlar ve kararlarını oyçokluğuyla alırlar.
Ancak İçişleri Bakanının onayı ile yıl içinde birden fazla kez de toplanabilir ve terfi değerlendirmesinde bulunabilirler.
Terfiler her yıl istikrarlı olarak haziran ayında yapılır. Ancak yıl içinde birden fazla kez yapıldığında terfiler toplantı yapılan ayın sonundan itibaren geçerli olur.
Bulundukları rütbelere terfi ettikleri tarihten itibaren beş yıl içinde herhangi bir nedenle bir üst rütbeye terfi edemeyen Emniyet Amirleri ile Dördüncü, Üçüncü ve İkinci Sınıf Emniyet Müdürleri, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için gerekli şartları sahip olmaları şartıyla,
Yüksek Değerlendirme Kurulunun teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile hizmet ihtiyacı sebebiyle kadrosuzluktan dolayı emekliliğe sevk edilirler.
Ancak bu kişilerden, hizmet ihtiyacı nedeniyle kadrosuzluktan emekliye sevk edilmesi uygun bulunmayan kişilerin fiili hizmet süreleri aynı yöntemle iki yıl uzatılır.
Bu şekilde göreve devamı uygun görülenlerin durumu, iki yıl sonra tekrar değerlendirilerek rütbede bekleme süreleri en fazla bir defa daha uzatılabilir, görev süresi uzatılmayanlar ise kadrosuzluktan emekliye sevk edilirler.
· Personelin terfi edebilmesi için bulunduğu rütbedeki asgari bekleme süresini tamamlamış olması gerekir.
· Personelin bekleme süresi içerisindeki yıl sayısı kadar iyi veya çok iyi performans değerlendirme notu alması gerekir.
· Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi edilebilmek için yönetmeliğe göre yapılacak olan yazılı ve sözlü sınavda başarılı olunması gerekir. Bu sınava her personel en fazla 5 kez katılabilmektedir.
· Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürü rütbesine terfi edilebilmek için Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek yöneticilik eğitiminde başarılı olunması gerekmektedir.
3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 55.maddesinde yer alan açık hükme göre emniyet mensubu olmadan önce yerine getirilen askerlik hizmeti, adaylığın onaylanmasının ardından atanılan ilk rütbede fiili çalışma süresinden sayılır. Bu bağlamda askerlik hizmetinin yerine getirilmesinin ardından polis olunması halinde askerlikte geçirilen süreler polislikte geçirilmiş gibi fiili hizmet olarak kabul edilecektir.
Sınıf üstü emniyet müdürü Emniyet Genel Müdürü olarak polis ve emniyet teşkilatının en yüksek mevkiidir. Emniyet Genel Müdürü vali statüsündedir. Emniyet müdürünün vali olarak atanmasında bir hukuki engel bulunmamaktadır.
Yukarıda ayrıntılı şekilde anlatıldığı üzere emniyet teşkilatında terfi işlemleri sıkı şartlara bağlanmış ve her halükarda bir kurul kararıyla terfi edilmesi belirlenmiştir.
Ancak zaman zaman bazı durumlarda bazı personeller haksızlığa uğramakta ve bir üst rütbeye terfi etmesi gerekirken ettirilmemektedir. Ya da bazı personeller yazılı veya sözlü sınavlarda hatalar olduğunu fark etmektedirler.
İlgililerin yazılı sınavlarda maddi hata tespit etmeleri halinde Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli Rütbe Terfileri Ve Değerlendirme Kurullarının Çalışma Usul Ve Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 31.maddesine göre sonuçların ilanından itibaren 24 saat içerisinde Polis Akademisi Başkanlığında oluşturulan sınav komisyonlarına itirazda bulunması gerekmektedir.
Bu itirazdan sonuç alınamaması nedeniyle cevabın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde dava yoluna gidilebilir. Ayrıca personeller terfi ettirilmediğinin kendisine bildirilmesinden itibaren 60 gün içerisinde görevli yargı birimi olan idari yargı yerinde iptal davası açılabilir.
Bu iptal davasında terfi ettirilmeme şeklindeki idari işlemin iptali istenir. Bu dava ilgili personelin görev yaptığı yerdeki idare mahkemelerinde açılır.
Yukarıda yer verilen Yasa ve Yönetmelik kurallarının birlikte değerlendirilmesinden; bir amirin bir üst rütbeye terfi ettirilip ettirilemeyeceği konusundaki temel iki ölçütün, kıdem ve liyakat olduğu anlaşılmaktadır.
Buna göre, bir terfi döneminde terfi etmeyi hak eden amirlerin kıdemlerine göre sıralanmasından sonra, belirlenen sıralamaya göre her birinin liyakat yönünden değerlendirilmesi, liyakat yönünden yeterli görülenlerin terfi ettirilmesi, yeterli görülmeyenlerin ise terfi ettirilmemesi gerekmektedir. Liyakatin yerinde olup olmadığının değerlendirilmesinde ise personelin aldığı sicil, ödül ve takdirnameler, eğitim ve öğrenimle kazanılan bilgi, beceri ve davranışlar ile geçmişte alınmış cezalar, geçirilen ve devam eden soruşturmaların niteliği bir bütün olarak dikkate alınmalıdır.
Buna göre, davalı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından davacının terfi ettirilmemesine sebep olarak;
terfi edecekleri rütbelerde boş kadro bulunmaması gösterilmekte ise de; söz konusu rütbelerdeki kadroların değiştirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürütmesinin durdurulmuş olması ve ayrıca dava konusu Yüksek Değerlendirme Kurulu kararı ile 371 adet 2. sınıf emniyet müdürünün 1. sınıf emniyet müdürü rütbesine terfi ettirilmesi sonucu 371 adet 2. sınıf emniyet müdürü kadrosu ve zincirleme olarak da daha alt rütbelerde boş kadro oluşacak olması karşısında,
davalı idarece Yüksek Değerlendirme Kurulu tekrar toplanarak personelin liyakat yönünden terfiye layık olup olmadığı hususunda bir değerlendirme yapılması gerektiğinden,
davacının 3. sınıf emniyet müdürlüğü rütbesine terfi ettirilmemesine ilişkin işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davacının itirazının KABULÜNE; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 6352 sayılı Kanunla değişik 27. maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından, 4. sınıf emniyet müdürü olarak görev yapan davacının 2014 yılı Yüksek Değerlendirme Kurulu Kararı ile üst rütbeye terfi ettirilmemesine ilişkin işlemin yürütmesinin durdurulmasına 01/10/2015 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
Dava dosyasının incelenmesinden; 30/06/2006 tarihi itibariyle 3. sınıf emniyet müdürlüğü rütbesine terfi ettirilen davacının,
2. sınıf emniyet müdürlüğü rütbesine terfiine ilişkin olarak kıdem sıralamasında 244. sırada bulunduğu, sicil ortalamasının 91,67 ve takdir-taltifinin 17 olduğu,
Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun 14/05/2008 günlü, 2008/1 sayılı kararıyla 31/12/2008 tarihi itibariyle rütbe terfiini hak eden 246 3. sınıf emniyet müdüründen 232’si terfi ettirilirken,
davacının da aralarında bulunduğu 14’ünün terfi ettirilmediği, davacının Antalya Emniyet Müdürlüğü kadrosunda 3. sınıf emniyet müdürü olarak görev yaptığı dönemde,
“bir suç örgütüne yönelik yapılan operasyonda Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde bulunması gereken 18 adet Araç Tescil Dosyası ile 10 cilt Plaka Basım Talep Formunun trafik takip işleri ile uğraşan kişilerin bürosunda bulunmasına neden olduğu”
iddiaları üzerine başlatılan soruşturma sonunda,
Yüksek Disiplin Kurulunun 17/01/2008 günlü, 2008/32 sayılı kararıyla, “denetim görevini yerine getirmemek” suçu nedeniyle 4 ay kısa süreli durdurma cezası gerekmekte ise de alt ceza uygulanarak 1 günlük aylık kesimi cezası ile cezalandırıldığı, bu işlemin iptali istemiyle açılan davada Antalya 2. İdare Mahkemesi’nin 29/07/2009 günlü, E:2008/769, K:2009/1016 sayılı kararıyla davanın reddine karar verildiği anlaşılmıştır.
Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli Rütbe Terfileri ve Değerlendirme Kurullarının Çalışmalarına İlişkin Yönetmeliğin yukarıda yer verilen 25. maddesi, bu maddeyi hukuka uygun bulan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 20/10/2005 günlü, E:2004/2433, K:2005/2505 sayılı kararı ve son olarak aynı yönde verilen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 13/02/2013 günlü, E:2009/119, K:2013/484 sayılı kararı uyarınca, davacının bulunduğu rütbede, affa uğramış olsa bile, disiplin kurullarınca verilen disiplin cezalarının veya soruşturma bilgilerinin ve bu soruşturmalara dayanak olan fiil ve hareketlerinin rütbe terfi işlemlerinde dikkate alınması gerekmektedir.
Faydalı Linkler:
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Tüm Hakları Saklıdır.