
İcra Takibi Sicile İşler Mi
İcra Takibi Sicile İşler Mi MDM Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, “İcra takibi sicile işler mi?” sorusuna cevap vermek için bir rehber hazırladı. İcra takibi sicile işler mi? Sorusuna cevap verecek
İcra Takibi Sicile İşler Mi MDM Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, “İcra takibi sicile işler mi?” sorusuna cevap vermek için bir rehber hazırladı. İcra takibi sicile işler mi? Sorusuna cevap verecek
Genel Haciz Talebi Genel Haciz Talebi, borçlunun borcunu ödemediği durumlarda alacaklının başvurduğu bir yasal işlemdir. Bu talep, alacaklının borçlunun mal varlığını haczetmek ve alacağını tahsil etmek amacıyla gerçekleştirdiği bir adımdır.
İstihkak Davası Nedir ? İstihkak davası, bir kişinin hak ettiği hakkın veya alacağın tanınması veya ödenmesi için açılan bir davadır. Bu davalar, genellikle alacak davaları olarak da bilinir. İstihkak davaları,
İcra ve İflâs Kanunu Uyarınca Elektronik Ortamda Yapılacak Satışların Usulü Hakkında Yönetmelik İcra ve iflas hukukunda elektronik ortamda gerçekleştirilen satışlar, son yıllarda hızla artış gösteren dijital dönüşümle birlikte daha da
Tehiri İcra Nedir? Tehiri icra, bir başka deyişle icranın geri bırakılması, borçluya karşı başlatılan ilamlı icra takiplerinde ilk derece mahkemesi kararının borçlunun ilgili kanun yoluna (istinaf veya temyiz) başvurarak aynı
İCRA DOSYASI NE ZAMAN DÜŞER? İcra dosyasının düşmesi, icra takibi sürecinde belirli koşulların gerçekleşmesi sonucunda gerçekleşir. Borçlu, borcunu ödemezse eğer alacaklı bu borcun yerine getirilmesi için icra takibi başlatabilir. Borçlu
Kesinleşmeden İcraya Konulamayacak Kararlar Kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlar, hukuki süreçlerin tamamlanması ve kararın kesinleşmesi gereken durumlarda ortaya çıkar. Bu kararlar, icra takibi için gereken koşulların henüz oluşmadığı durumlarda icra daireleri
İstirdat Davası Nedir? İstirdat davası nedir neden açılır icra takibinden önce, İcra davası sonucu borçludan herhangi bir sebebe dayanmaksızın alınan paranın, borçlu tarafından geri ödenmesi amacıyla açılan dava türüne istirdat
İcra İflas Kanunu’nda Sıra Cetveli İcra İflas Kanunu’nda Sıra Cetveli İcra takibinde haczedilen mallar satıldıktan sonra hacze iştirak eden alacaklılara dağıtılmak üzere satışı yapan icra müdürlüğünce alacaklılara paylaştırılır. Bu paylaşım
İcra ve iflas hukukuna cebri icra hukuku da denilmektedir. Cebri icra, borçlunun borçlarını devletin zorla yerine getirtmesidir. Cebri icra hukuku yoluyla zor kullanma yetkisi yalnızca devlete tanınmıştır. Kaide olarak cebri icranın konusu borçlunun şahsı olmayıp, malvarlığıdır. İhkak-ı hak yasağı; bireyin alacağını şahsen kendisinin temin etmesi değil, devletin resmi organları yoluyla yasada belirtilen yolla temin edilmesidir. İcra ve iflas hukuku, ihkak-ı hak yasağının sonucu doğan bir hukuk dalıdır.
Bireyler alacaklarını kendisi değil, devlet resmi organları aracılığıyla kanunda belirtilen şekilde elde eder. İhkak-ı hak yasaktır.
Cebri icra hukukunun konusu borçlunun şahsı değil malvarlığıdır. Bunun istisnası; mal beyanında bulunmayan borcu olanın hapisle cezalandırılması gibi hallerde borcu olanın şahsına da cebir ( zor ) kullanılabilir.
Cebri icra yoluna başvurabilmek için alacağının türünün önemi yoktur. Her türlü borç ilişkisi için cebri icra yoluna başvurulabilir.
Külli icra hukuku tacir ve tacir gibi sorumlu olanlara uygulanırken, cüzi icra herkese karşı uygulanabilir. Cüzi icrada borçlunun karşısında bir veya birkaç alacaklısı varken, külli icrada borçlunun karşısında bütün alacaklıları vardır.
İcra ve İflas Hukukunda Taraflar
İcra takibinin alacaklı sıfatı taşıyan ve borçlu sıfatı taşıyan iki tarafı vardır. Hem alacaklının hem borçlunun taraf ehliyetine sahip olması zorunludur. Medeni haklardan faydalanma hakkına sahip olan her gerçek ve tüzel kişi icra takibine taraf olma ehliyetine haizdir. Takibin taraflarının hak ehliyeti ve fiil ehliyeti icra memurunca re’sen gözetilecek bir durumdur; bu nedenle şikayet yoluna başvurulabilir.
İcra işlerinde birinci derece görevli organ icra dairesidir. İcra takibinden sonra olan işlemleri de icra dairesi gerçekleştirir ve alacaklının alacak hakkını temin etmesini sağlar. Takip yolu hangi yol olursa olsun ( genel haciz yoluyla takip, kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takip, rehinin paraya çevrilmesi yoluyla takip, genel iflas yoluyla takip ) , takip icra dairesinden başlar.
İcra mahkemesi özel nitelikte bir mahkemedir. Sınırlı bir inceleme yetkisi vardır. Kural olarak belge üzerinden inceleme yapabilir. İcra mahkemelerinin kararları maddi anlamda kesin hüküm oluşturmaz. İcra ve iflas organlarının gerçekleştirmiş olduğu işlemlere karşı yapılan şikayetleri inceler.
İtirazın iptali davası, menfi tespit davası, istirdat davası, borçtan kurtulma davası, iflas davası ve tasarrufun iptali davalarına bakar.
Şikayet, davaya benzeyen hukuki bir çaredir. İcra mahkemesine yazılı bir şekilde ya da tutanağa geçirilmek yoluyla sözlü şekilde yapılabilir. İcra mahkemesi yapılan şikayeti basit yargılama yöntemine göre inceler.
Şikayetin Usulü
Yetkili icra mahkemesi, şikayet konusu işlemi yapan icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesidir ve icra mahkemesinin yetkisi kamu düzenine ilişkin ve kesindir. İşlemden etkilenen taraf ve üçüncü kişilerce yazılı veya sözlü yapılabilir. Şikayet kendiliğinden icra takibini durdurmaz. Mahkeme gerekli gördüğü takdirde icranın geri bırakılması kararı verebilir. Şikayet incelemesi nihayetinde verilen kararlar maddi açıdan kesin hüküm teşkil etmez.
İşlemin kanuna aykırı olması ve işlemin hadiseye ( olaya ) uygun olmaması hallerinde şikayet süresi 7 gündür. Bir hakkın yerine getirilmemesi ve bir hakkın sebepsiz sürüncemede bırakılması hallerinde şikayet yoluna her zaman başvurulabilir. Kamu düzenine aykırı işlemlerin de, süreye bağlanması mümkün değildir, ilgililer her zaman süresiz olarak şikayet yoluna başvurabilir. Kambiyo senetlerine mahsus iflas yoluyla takipte şikayetler icra dairesine yapılır ve iflas davasına bakan ticaret mahkemesince incelenir ve karara bağlanır.
İcra alanında iyi bir avukat ile süreci yönetmek oldukça önemli bir durumdur. Oluşan mağduriyetleri çözmek adına icra avukatı danışma yoluyla avukatına başvurulmalıdır. Taraflar birbirleriyle iletişim konusunda sıkıntı yaşadıkları için aralarında yapacakları anlaşmalar için icra dosyası avukatla anlaşma yoluyla uyuşmazlıkları çözme konusuna gidebilirler.
MDM Hukuk ve Danışmanlık; Ankara merkezli faaliyet gösteren bir avukatlık bürosudur.
Büromuz; ülke genelinde avukatlık mesleğinin yasal ve etik değerleri çerçevesinde hukukun bir çok alanında yetkin kadrosuyla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kurallarına göre ve özellikle reklam yasağına uygun olarak tasarlanmıştır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinin tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme olup bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konu bilgilerin aktarılması ile kullanıcılar ve web tarayıcıları ile MDM HUKUK & DANIŞMANLIK arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, MDMHUKUK & DANIŞMANLIK web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. MDM HUKUK & DANIŞMANLIK, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.
MDM Hukuk ve Danışmanlık Ankara Tüm Hakları Saklıdır.