

Jandarma Disiplin Kanunu


Van Boşanma Avukatı
Makale Başlıkları
Uyuşturucu Suçu Cezası Madde İmal, İthal veya İhraç Etme
Uyuşturucu Madde Nedir?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre uyuşturucu madde; sağlık için kullanımı dışında, canlı organizmada kullanıldığında, o organizmanın bir ya da birden fazla yetisini değiştirebilen madde olarak tanımlanmıştır.
Tıpta “psikoaktif madde” olarak geçen, bağımlılık yapıcı içeriği ve birçok çeşidi olan bu maddeler; doğal, sentetik ve yarı sentetik şeklinde olabilir.
Uyuşturucu Ticareti Suçu ve Cezası
Uyuşturucu madde ticareti; imal, ihraç veya ithal edilerek, ülke içinde satılarak, satışa arz edilerek, başkalarına verilerek, sevk edilerek, nakledilerek, depolanarak, ticari amaçla satın alınarak işlenebilen seçimlik bir suçtur.
Uyuşturucunun İmal Edilmesi: Bir maddenin belli işlemlerden geçerek, uyuşturucu maddeye dönüştürülmesine uyuşturucu imali denir. Bu işlemle maddenin niteliği değişir.
Uyuşturucunun İthal Edilmesi: Uyuşturucu maddenin, yasak yollarla başka bir ülkeden Türkiye’ye sokulması suretiyle uyuşturucu ithal edilir.
Uyuşturucunun İhraç Edilmesi: Türkiye’deki uyuşturucu maddenin başka bir ülkenin sınırlarına sokulmasıyla uyuşturucu ihraç edilir.
Türk Ceza Kanunu md.188/1-2’de; uyuşturucu maddeyi ruhsat olmadan imal, ihraç veya ithal eden kişiye 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası ve yirmi bin güne kadar adli para cezası verileceği belirtilmiştir.
Türk Ceza Kanunu md.188/3’e baktığımızda; uyuşturucu maddeyi ruhsat olmadan ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, temin eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişiye; 10 yıldan az olmamak kaydıyla hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. Bu maddenin çocuğa satılması veya verilmesi durumunda bu fiili gerçekleştiren kişiye verilecek ceza on beş yıldan az olamaz.
Türk Ceza Kanunu md.188/4’te ise nitelikli halden bahsedilmiştir. Buna göre 1. fıkrada bahsedilen maddenin, eroin, kokain, morfin, sentetik kannabinoid ve türevleri veya bazmorfın olması durumunda verilecek ceza yarı oranında arttırılır.
Türk Ceza Kanunu md.188/3’teki fiillerin; okul, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duyarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın alan dahilindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlendiği zaman suçun cezası 15 yıldan az olmamak üzere hapis ve 30 bin güne kadar adli para cezasıdır.
Türk Ceza Kanunu md.188/1-2-3’te geçen bütün suçların; üç veya daha fazla kişi tarafından işlenmesi durumunda ceza yarı oranında, suç işleme gayesi güden bir örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlenmesi durumunda ceza bir katı oranında arttırılır.
Türk Ceza Kanunu md.188/6’ya baktığımızda; üretimi resmi makamların onayına veya satışı yetkili tabip eliyle düzenlenen reçeteye bağlı olan uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisine sebebiyet veren her madde için diğer fıkralara uygulanır ancak ceza yarısına kadar indirilebilir.
Türk Ceza Kanunu md.188/7’ye baktığımızda; uyuşturucu etkisi olmayan, uyuşturucu madde üretiminde kullanılan ve ithali yahut imali resmi makamların iznine tabi olan maddeyi ülkeye ithal eden, imal eden, satan, satın alan, sevk eden, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişiye, sekiz yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası verilir.
Türk Ceza Kanunu md.188’de geçen suçların; doktor, diş doktoru, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi durumunda uygun görülen ceza yarı oranında arttırılır.
Uyuşturucu Etkin Pişmanlık Ve Cezada İndirim
Bu suçta ceza indirimi etkin pişmanlığın zamansal olarak hangi süre aralığında yapıldığına göre iki şekilde uygulanır. Bu ayrım ise; suçun işlenmesinin resmi makamlarca haber alınmasından önce etkin pişmanlık olması veya suçun işlenmesinin resmi makamlarca haber alınmasından sonra etkin pişmanlık olması şeklinde olur.
Etkin pişmanlık, suçun işlenmesinin resmi makamlarca haber alınmasından önce olduysa; uyuşturucu imal ve ticareti suçlarına katılmış olan kişi, suçun resmi makamlar tarafından öğrenilmesinden önce, diğer suça katılanları ve uyuşturucu maddenin saklandığı yeri gerekli mercilere haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarını yakalayacak veya uyuşturucu maddenin bulunmasını sağlayacak nitelikte olması halinde cezaya hükmolunmaz.
Etkin pişmanlık, suçun işlenmesinin resmi makamlarca haber alınmasından sonra olduysa; gönüllü olarak, suçun ortaya çıkmasına ve diğer suça yardım edenlerin yakalanmasına hizmet eden kişiye verilecek ceza, verilen bilgiye göre dörtte birden yarısına kadarına kadar indirilir.
Uyuşturucu madde imali ve ticareti suçunda dava zamanaşımı süresi 20 yıldır ve görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.
Yargıtay Kararı
Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 2014/1655 karar sayılı dosyası uyuşturucu madde ticareti suçuna örnek teşkil eder. Olayda sanık Iğdır’dan İstanbul’a gitmekteyken ve Bolu’da durdurulmuştur. Burada yapılan aramada sanığın eşyaları içinden 1027.5 gram eroin bulunmuştur.
Bu maddenin Türkiye dışından bir yerden geldiğiyle alakalı herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Ancak sanık kendi beyanıyla bu maddeyi Pakistan’dan getirdiğini söylemiştir.
Yargıtay burada etkin pişmanlık olduğuna karar verir ve uyuşturucu madde ithal etme suçundan sanığa ceza vermez. Ancak, Yargıtay bu olay doğrultusunda sanığa uyuşturucu madde ticareti yapma cezasıyla mahkûmiyet hükmü tesis etmiştir.
Dünyada Uyuşturucu Suçlarının Cezaları
İngiltere’de; kokain, extasy, eroin, LSD, mantar, methadone, cristal meth kullanımına kanunda 7 yıla kadar hapis ve üst limitsiz para cezası verilmesi öngörülmüştür. Uyuşturucu satışına katılan kişilere verilen ceza olaya göre müebbet hapse kadar çıkabilmektedir.
Amfetamin, kenevir, kodein, ketamin tarzı sentetik uyuşturucuların kullanımında ise beş yıl hapis cezası ve üst limitsiz para cezası öngörülmüştür. Sayılan maddelerin satışı ya da temini yapıldığı zaman 14 yıla kadar hapis ve para cezası öngörülmüştür.
Fransa’da uyuşturucu ticareti yapan kişilere 10 yıl hapis ve 7,5 milyon avroya kadar para cezası öngörülmüştür. Bu maddelerin başkalarına kişisel kullanım için karşılıksız olarak verilmesi durumunda kişiye 5 yıla kadar hapis ve 75 bin avroya kadar para cezası verilmesi öngörülmüştür.
Uyuşturucu madde imal edildiği taktirde 20 yıl hapis ve 7,5 milyon avroya kadar para cezası; organize üretim, ihraç ve ithal durumunda ise 30 yıl hapis ve 7,5 milyon avroya kadar para cezası verilebilir. Bu organize suç örgütü başındaki kişiye ise müebbet hapis ve 7,5 milyon avroya kadar para cezasıyla yargılama öngörülmüştür.
Almanya’da uyuşturucu madde satmanın cezası 15 yıla kadar çıkmaktadır. Eğer kişi bu suçu ilk kez işlemişse maximum 10 yıl ceza verilir.
Hollanda’da ise uyuşturucu ağır ve hafif olarak ayrılmıştır. Her türlü uyuşturucunun imali ve ticareti genel olarak yasaklanmıştır. Ancak esrar kafelerinde 5 grama kadar esrar satılması yasaldır.
Faydalı Linkler:
- Uyuşturucu Kullanma, Bulundurma, İmal Ve Ticareti Suçu ve Cezası Nedir
- Uyuşturucu Madde Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Cezai Sonuçları Nelerdir?
- Kırmızı ve Yeşil Reçeteye Tabi İlaçların Kanun Hilafına Reçete Edilmesi Sonucu Suç ve Cezalar
- Tehlikeli Madde Kaçakçılığı Suçu Nedir?
- İnsan Ticareti Suçu ve Cezası Nedir?